Pyhien aikana on ollut aikaa pyöritellä talon pohjaa ja teknisen tilan koko on kavanut talon ulkomittojen venyttämällä. Itse asiassa kannatti taas kerran palata piirustuspöydän äären sillä maltillinen muutos toi parannuksia muutamaan muuhunkin huoneeseen.
Näin ollen pumppu integroidulla varaajalla LKV:tä varten ja puskuri lämmityspiiriä varten pohdinta jatkuu. Em. Ratkaisu mielessä siksi, että eri lämpöiset vedet varastoidaan omiin varaajiinsa ja näin vältetään kerrostumis-/mahdolliset sekoittumis ja legionellaongelmat. Integroidun varaajan koko riippuu pumppuvalinnasta ja puskurin kriteereinä on min.300l vähintään kahdella kierukalla (aurinko ja käyttövesi), koska tällaisessa ratkaisussa mielestäni LKV olisi joka tapauksessa järkevä esilämmittää. Puskurin valinta ei olekaan helppo, koska ”varaajaviidakko” on melkoinen. Muutama esimerkki
OSOValmistaja
http://www.osohotwater.com/ Suomesta ainakin
http://www.varaaja.com/index.php/aurinkovaraajat/oso/oso-rtv-ve-300-aurinkovaraaja-detailylempi/alempi kierukka
0,8/0,6
Eriste Oso Eco Foam, paksuus? Lämpöhäviöt 2,3kWh/24h
OEGValmistajan sivut
https://www.oeg.net/ Suomesta ainakin
http://www.pexos.fi/cat/index.php https://www.oeg.net/en/service/catalog löytyy valikoimaa sivulta 76 alkaen. On jos jonkinlaista varaajaa erilaisilla kierukoilla. Esitteen sivulta 88 löytyy 300l ”lämpöpumpputankki” jossa kierukkaa olisi 1.39/2,6, mutta ainakaan Pexoksen sivuilla tätä vaihtoehtoa ei ollut.
Esimerkiksi
http://www.pexos.fi/cat/product_details.php?p=126 (lämminvesivaraaja) tai
http://www.pexos.fi/cat/product_details.php?p=119 (KV-varaaja) löytyy kierukkaa 1,05/0,71 (ylempi/alempi)
500L asti eristeenä 50mm ”PU hard foam”. Lämmönjohtavuudeksi on ilmoitettu 0,040, joten eikös lämpövastus ole 0,05/0,04=1,25 ja U vastaavasti 1/1,25=0,8? Näin ollen 24h häviöt ovat ~2kWh luokkaa.
BoröValmistajan sivut
http://www.boroe.com/Suomesta ainakin
http://www.energiavaraaja.fi/energiavaraaja-mallisto/tip-320l-750l-energiavaraajat. Kuten sivuillakin sanotaan, niin on käyttövesi, esilämmitys ja aurinkokierukkaa.
Eristys 320l mallissa 60mm mineraalivillaa sivuilla ja 95mm päällä. Seuraavissa malleissa paksuudet 110/145. Lämpöhäviöitä en löytänyt, mutta edelliseen verrattuna ovat varmasti hitusen pienemmät
Itselle järjestys tällä hetkellä on OEG – Borö – OSO. OEG pitää piikkipaikkaa, koska lattiapinta-alaa se vie vähiten, jonka ansiosta itse asiassa jopa 400l mallikin saattaisi sopia. Lisäksi hinta/laatusuhde vaikuttaisi olevan hyvällä mallilla.
Kysymys kuuluuukin, että mihin teknisiin ratkaisuihin valinnassa tulisi kiinnittää huomiota? Itse en keksi muuta kuin kierukat, mutta LVI-alan ihmiset saattavat nähdä asian toisin, joten huomioita ja mielipiteitä otetaan suurella mielenkiinnolla ja kiitollisuudella vastaan.
Esimerkiksi Borölla kierukat ovat kuparia ja OEG:llä ilmeisesti terästä. Maalaisjärjellä kupari olisi ilmeisesti parempi, mutta on onko oleellista eroa? Miten materiaaliin suhteessa pinta-alaan tulisi suhtautua?
Muut ilmoittavat kierukan pinta-alayksiköissä, mutta Borö tilavuusmitoissa. Itse en ymmärrä miten esim. miten 15m pitkän ja 22mm halkaisijaltaan olevan kierukan tilavuus voi olla 47.1l? Itse saan tuolla halkaisijall (jos seinämiä ei oteta huomioon 5,7l ja pinta-alaa 1,03 neliötä. Johdantona edellisestä
- Mikä on aurinkokierukalle tyypillinen kW veteen/neliö teho? Onko tällaista, koska tämähän riippuu tietenkin esim. siirtonesteen lämpötilasta ja virtausnopeudesta?
- Entäpä käyttövesikierukan teho? Jos varaajassa on +40C vesi, niin kuinka paljon 1 neliö tai 1m esilämmityskierukkaa lämmittää +7 asteista vettä?
Jos/kun lähtee puskurivaraajaa hankkimaan, niin olisiko järkevää varata optioksi kolmas kierukka? Jos kyllä, niin miksi? Esimerkiksi saadaanko KVV:n esilämmitykseen oleellista hyötyä kierrättämällä se kahden kierukan kautta?
Viimeisimpänä mutta yhtenä tärkeimmistä. Vaikka ”tieto lisää tuskaa”, niin linkatkaahan lisää varteenotettavia vaihtoehtoja ja kertokaa omista kokemuksistanne
