Tervehdys foorumille! Pitemmän aikaa olen jo lueskellut näitä juttuja, nyt olisi uutena tulokkaana kysyttävääkin.
Meille asennettiin tämän kuun alussa maalämpöpumppu, johon päädyin pitkällisen harkinnan jälkeen. Pumppu on Thermia Atlas 12, kaivoa porattiin 222 m. Nyt olen asentamassa viilennyskonvektoria. Kiertovesipumppuja olisi jo ennestään kaksikin kappaletta jouten. Toinen on Grundfos UPS 25-40 180 (käyttämätön) ja toinen Grundfos Alpha 2 25-60 180.
Saisiko ao. tiedoilla laskettua, paljonko kierron kokonaispainehäviöksi muodostuu? Sillä perusteella voisi sitten päättää, kannattaako edes yrittää noilla pumpuilla.
- kaivo 222 m
- keräin 40 mm (turbocollector)
- vaakaputket 40 mm, kaivon ja teknisen tilan välinen osuus noin 2 x 4 m
- keruupiirissä teknisessä tilassa 28 mm Cu-putkea yhteensä n. 2 m, koko osuudella 90 asteen käyriä 7 kpl
- Konvektoriliitäntöjen välissä DN25 takaiskuventtiili, tavallinen jousikuormitteinen (Ei läppätakaisku, asennusfirman mukaan niissä ongelmana että jumittuvat auki talvikaudella.)
- konvektorin liitäntäputket 20 x 2 mm komposiitti, pituus noin 2 x 4 m
- konvektori Cooper&Hunter CH-FW040K2 jossa jäähdytyskäytössä ilmoitettu nimellisvirtaus 0,56 m3/h, painehäviö 43,5 kPa
Näyttää sille, ettei ainakaan tuolla pienemmällä pumpulla saada lähellekään nimellisvirtausta aikaan. Vai olenko ymmärtänyt oikein, että UPS 25-40:n tuottama paine ei riitä edes tuon konvektorin painehäviöön k.o. virtauksella?
Kiinnostaisi siis laskennallinen tulos, että saisiko tuolla Alpha 2:lla riittävästi virtausta. Itse en osaa noita putkistojen painehäviöitä laskea.
Tosin konvektorin jäähdytyskapasiteetin taulukosta päätellen jäähdytysteho ei merkittävästi laske, vaikka vesivirtaus jäisi vähän pienemmäksikin. Esim. 0,2 m3/h pienemmällä virtauksella jäähdytysteho laskee vain 0,15 kW, mutta painehäviö pienenee 43,5 -> 17,4 kPa. Jos nyt oikein taulukkoa tulkitsen?
https://cooperhunter.fi/wp-content/uploads/2018/08/Puhallinkonvektorit-tekninen-suorituskyky-CooperHunter.pdf