Taloyhtiön tontti ei ole pieni (3200 m2), mutta se on pieni siihen, että siitä kerättäisiin koko talon lämmittämiseen tarvittava lämpöenergia.
Kiinteistön vuotuinen lämpöenergian tarve on noin 1000 MWh. Sen tuottamiseen ei tontilta saatavissa oleva kalliolämpöpotentiaali riitä.
Lämpimän käyttöveden esilämmittämiseen se riittää. Lämmintä käyttövettä tarvitaan vuoden ympäri. Lämpimän veden kulutus noin 2800 m3. Sen lämmittäminen +6 asteesta +40 asteeseen tarvitsee noin 160 MWh lämpöenergiaa.
Ehdotan, että taloyhtiön lämmin käyttövesi esilämmitetään maalämmöllä isoon vesivaraajaan noin +40 asteiseksi ja loppukuumennetaan yli +55 asteeseen kaukolämmöllä lämmönvaihtimessa. Kylmä kaupunkivesi ohjataan ensin varaajassa olevan kierukkalämmönvaihtimen tai varaajaan liitetyn ulkoisen lämmönvaihtimen avulla ja johdetaan edelleen nykyiseen käyttöveden lämmönvaihtimeen.
Tämän avulla vähenee kaukolämmön tarve noin 100 MWh/a.
Tarvitaan siis noin 60 kW lämmitystehoinen maalämpöpumppu ja sen perään muutaman kuutiometrin tilavuuksinen vesivaraaja. Lämmönkeruuseen 3 x 320 metriset lämpökaivot, joihin PE63x3.8 keruuputkitus.
...
Kun tontin ala on pieni, on ainoa keino laajentaa keruupotentiaalia, mennä syvemmälle maaperään.
Tonttia paremmin tuntematta, arvelin, että sille mahtuisi 3 kpl noin 320 metristä lämpökaivoa, jotka ovat vähintään 20 metrin etäisyydellä toisistaan.
Kaivojen suuri syvyys johtaa sellaisen ongelmaan, että kaivojen keruun kierrossa syntyy suuri painehäviö. Hidastuneen kierron seurauksena kaivoista nousee liian hitaasti lämpöenergiaa ja maalämpökone toimii huonontuneella hyötysuhteella.
Siksi kaivoihin joutuu laittamaan PE63x3.8 keruuputket, jotta painehäviö ei nousisi liikaa.