Teimme kaupat maalämmöstä Kodikaslämmön kanssa syyskuussa 2017. Tarjousta tehdessään Kodikaslämpö lupasi meille kiinteän hinnan riippumatta pehmeän maan osuudesta. Eli he ottavat vastuulleen pehmeän maan osuuden. Ostopäätös oli varsin helppo tehdä tuollaisen lupauksen jälkeen olettaen että kaikki tehdään oikein!
Pumppu (Thermia Diplomat Optimum
tuli lokakuussa ja porakaivo (kokonaissyvyydeltään 150m) joulukuun alussa samana vuonna.
Mitoitusraportin mukaan Aktiivisyvyys pitää olla 150m. Meillä tuosta kaivon kok.syvyydestä on 21m pehmyttä maata ja veden pinta on 5m maan pinnasta.
Ok-talomme sijaitsee Oulussa ja se on rakennettu 1970, asuinpinta-ala on 117m2 ja kokonaisala 155,5m2 lämmin autotalli ja tekninen tila mukaan lukien. Talossa asuu tällä hetkellä viiden henkilön perhe.
Aikaisempi lämmitysmuoto oli sähkö: varaaja 1500 litraa, joka lämpeni kahdella 6 kW:n sähkövastuksella. Edellisillä asukkailla (vanha pariskunta) sähkönkulutus oli 30000kWh/vuosi.
Aloimme epäillä liian matalaa kaivoa jo heti ensimmäisenä talvena (2017-2018), koska kaivosta tuleva neste oli -2 asteista ja pumppu käytti todella paljon sähkövastuksia apuna. Lisäksi pumppu kävi yli 15 asteen pakkasilla koko ajan ilman taukoja. Lämpötilat viittaavat siihen, että lämpötila kaivossa on ainakin lähellä jäätymisolosuhteita jo ensimmäisenä talvena, vaikka kaivoa pitäisi pystyä käyttämään vielä kymmeniä vuosia.
Keskustelin asiasta erään kokeneen Lvi-urakoitsijan ja muutaman muun maalämpöalalla toimivan henkilön kanssa ja he vahvistivat epäilyni aiheellisiksi.
Tein reklamaation asiasta Kodikaslämmön tekniselle johtajalle, ensin puhelimitse ja sitten sähköpostitse. Hänen mielestä olin kovin hyökkäävä ja syyttävä heitä kohtaan. Hän löi täysin aiheettomiksi epäilyni ja käski luottamaan heihin. Vastaus sähköpostitse tekemääni reklamaatioon oli tällainen:
"Olemme mitoittaneet talonne maalämpöjärjestelmän Teidän antamien lähtötietojen perusteella. Energia kaivon mitoitus on tehty Thermian omalla mitoitus ohjelmalla jonka laitteet Teille on toimitettu. Olemme tarkistaneet mitoituksen Thermia maahantuojan kanssa ja mitoitus on tehty oikein." Minun on mahdoton uskoa, että kaikki muut alan urakoitsijat ja asiantuntijat ovat väärässä ja vain Kodikaslämmön tapa toimia on oikea! Kaivomitoitushan perustuu täysin luonnon lakeihin eikä ole mikään mielipidekysymys, minkä vuoksi ns.asiantuntijoilla ei ole minkäänlaisia keskinäisiä erimielisyyksiä mitoituksesta.
Olen viime kesästä asti ollut yhteydessä useisiin alan eri asiantuntijoihin, mm. Tavarantarkastaja, kaupungin johtava LVI-insinööri, useita LVI-firmoja, useita eri maalämpöfirmoja, Poratek, Sulpu, muutamia mainitakseni. Kaikkien vastaus on ollut että meidän kaivo ei ole riittävän syvä. Alimitoitettu kaivo johtaa aina säästöjen pienenemiseen luvatuista ja lisäksi kollektoriputken vaurioitumisen riski kasvaa vuosi vuodelta.
Olen reklamoinut asiasta useaan otteeseen Kodikaslämmön teknistä johtajaa. Hänen mukaan mikään saamani tieto ei pidä paikkansa. He ovat tehneet kaiken oikein ja minun tulee luottaa heihin.
Tämä kulunut talvi on ollut lämmitysjärjestelmän kannalta edellisen talven kaltainen.
Toinen asia:
Kaupanteon yhteydessä annoimme Kodikaslämmön LVI-insinöörille valtakirjan toimenpideluvan hakua varten. Minun tehtäväksi jäi naapurien kuuleminen. Toimenpideluvassahan on merkitty energiakaivon paikka. Sinä aamuna, kun porakone tuli pihallemme, kaivon paikkaa muutettiin Kodikaslämmön työnjohtajan toimesta 4-5m. Se oli mielestänikin järkevää, koska talon vanha öljysäiliö arveltiin olevan siinä kohtaa mihin kaivo oli alunperin suunniteltu ja lupaan merkitty.
Loppukatselmuksessa kaupungin LVI-tarkastaja totesi että kaivon paikka poikkeaa liikaa lupaan merkitystä paikasta; Kaivo on näin ollen luvan vastaisesti tehty eikä ole Lain voimainen. Lisäksi kaivo on ”liian lähellä” meidän ja naapurin välistä rajaa (hiukan yli 8m rajalta), joka vaikuttaa naapurin oikeuteen (pitää olla Oulussa min. 10M ettei tarvitse kuulla naapuria). Kaivon paikan muutoksesta johtuen tarvitaan Rakennusaikainen muutoslupa. Loppukatselmusta ei voitu suorittaa!
Tästä asiasta tiedotin Kodikaslämmön Lvi-insinööriä ja teknistä johtajaa heti tarkastajan käynnin jälkeen (elokuun alussa 2018). Heillähän on antamamme valtakirja toimenpidelupaa varten. He ovat omasta aloitteestaan poikenneet luvasta, joten heidän kuuluu hakea tämä em. Rakennusaikainen muutoslupa ja myös maksaa se. Kodikaslämmön toimitusjohtaja ja työnjohtaja kävivät joulukuussa 2018 ottamassa kaivosta koordinaatit, jotta voivat tehdä ilmoituksen kaivon paikan muuttumisesta. Toimitusjohtaja lupasi hoitaa tämän lupa-asian. Asiaa ei vielä ole hoidettu. Kaupungin asettama määräaika meni umpeen 31.12.2018.
Lämpöpumpun mitoitusraportin ja poraraportin sain vasta elokuussa 2018 useiden pyyntöjen jälkeen. Mitoitusraporttihan meillä olisi kuulunut olla siinä vaiheessa käsissäni, ennen kuin allekirjoitimme kauppakirjan.
Viimeisen reklamaation olen tehnyt Kodikaslämmölle sähköpostitse marraskuussa 2018. Kerroin siinä viestissä nämä edellä mainitut asiat: energiakaivon syventäminen ja Rakennusaikaisen muutosluvan hakeminen. Annoin määräajaksi 31.12.2018. Sen jälkeen asia menee viranomaisten hoidettavaksi. En ole saanut Kodikaslämmön vastausta tähän reklamaatioon.
Nyt olen hankkinut asiantuntijalasunnon ja tämän lausunnon on hyväksynyt ja paikkaansapitäväksi todistanut korkein virallinen asiantuntijataho, jota Suomesta löytyy. Asia menee kuluttajariitalautakuntaan.
Olen kuullut huhuja useammasta vastaavasta tapauksesta, eli eikö tällaisen asian kuntoon saamiseen ole kehitettävissä mitään yleistä ratkaisumallia!?
Jos joku haluaa tätä viestiä jakaa, en ole asiaa estämässä.