Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Käyttövedestä  (Luettu 80 kertaa)

Poissa jem

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Käyttövedestä
« : 06.10.24 - klo:11:53 »
Vuoden olen seurannut mielenkiintoisia keskusteluja, ja viimein päätin liittyä mukaan lämmityskauden alkamisen kynnyksellä. Meillä valmistui vuosi sitten maalämpötalo, ja pumppua ei sen kummemmin optimoitu ensimmäisen talven osalta, sähkösopimuksen ollessa kiinteä. Sen jälkeen onkin opeteltu asioita asia kerrallaan, paljon foorumiin tukeutuen!

Kiinnostaisi kuulla foorumilaisten ajatuksia käyttöveden teosta, ja miten olette tämän tehneet vastaavanlaisissa tilanteissa.

Itse olen mennyt ehkä hieman vastavirtaan vedenteon ajastuksien kanssa. Riippuu varmasti lämpötiloista ja minkälainen määrä vettä pitää lämmittää. Meillä on pumppuna Jämä Star 6Kw RST Inverter, jossa integroitu varaaja 180 litran tilavuudella, ja vedenkäyttäjiä keskivertoa enemmän.

Nyt ennen lämmityskauden alkua tarkkailin reaaliaikaista sähkönkulutusta, ja meillä pumppu näyttää kuluttavan yhden kilowatin sähkötehoa vedenlämmityksessä. Lämmityssyklin kestäessä tyypillisesti 30-45 minuuttia, saadaan tälle 0,5-0,75 kWh:n kulutus. Absoluuttisena rahana tämä ei mielestäni ole sellainen summa että jaksaisin liikaa hieroa, varsinkaan jos käyttömukavuus kärsii. Toki kiinnostaa sellainen tapa joka olisi pumpun mekaniikan kannalta säästeliäin, ja ainahan sitä hieman optimoida voi.

Pumpun ollessa pörssioptimoituna, talon lämmitys suuntautuu pääosin yöaikaan. Käyttöveden teko on meillä aina priorisoitu varaajan koko huomioiden, joten jos lämmittäisin vettä yöaikaan, on se aina talon lämmityksestä hetkellisesti pois. Toisaalta pumppu kävisi pidemmän aikaa, mutta tämä saattaisi siirtää loppupään kulutusta kalliimmille tunneille, kun oletan ettei SPA osaa ottaa veden priorisointia huomioon ja jo laskettu lämmitystarve täytetään loppuun.

Sen sijaan olen asettanut käyttöveden mukavuustilan säästömoodille, ja ajastuksen normaalimoodille klo14-23. Käytännössä lämmintä vettä tehdään juuri ennen yötä jonka jälkeen vedenteko huilaa yön yli, ja seuraavan kerran “säästölämmitys” klo09-12 välillä. Yleensä ajastus tekee kunnolla lämmintä vettä klo14-16 välillä, ja tämä on yleensä vielä kohtuuhintaisen sähkön aikaa. Tämän jälkeen vettä tehdään tarpeen ja käytön mukaan, ja syklit eivät kauaa kestä. Toisaalta talon lämmitys yleensä huilaa tämän ajan, jolloin lämmityksillä ei tule päällekkäisyyksiä. Tuo säästömoodi on jo sellaisilla lämpötiloilla, että suihkussa kärsii käydä milloin vaan. Moodeissa käynnistys/lopetuslämpötilojen ero taitaa olla nyt 5 astetta.

Mitenkäs teillä jotka teette yöaikaan vettä, kuinka nopeaa lämpötila laskee päiväkseltään?  Tuleeko vedentekosyklejä enemmän sitten päivällä vaikka mukavuustila olisi pienempi? Vai olisiko kuitenkin parempi vetää ilman ajastuksia, ja laittaa käynnistyslämpötila mahdollisimman alas? Muutaman lyhyen testin olen tehnyt veden yölämmityksellä, mutta tuntuu että sitä vettä pitää kuitenkin tehdä silloin kun tarve vaatii, jolloin käynnistyksiä taitaa tulla enemmän.
Jämä Star RST 6kW Inverter., kaivo 230m.
1,5-kerroksinen -23 puutalo, 182m2, Oulu.
Maaviileäkonvektorit FCLI42 + Cs6
Kaikissa tiloissa vesikiertoinen lattialämmitys