Tervehdys,
vanha kone on noin 20vuoden ikäinen ja nyt olisi herännyt kiinnostus päivittää ilmanvaihto tähän päivään joko Swegonin tai Valloxin koneeseen. Lisäksi talosta löytyy maalämpöpumppu porakaivolla ja toiveena olisi, että maalämmön keruupiiriä pystyisi käyttämään vähintäänkin tuloilman esilämmitykseen kanavapatterin avulla.
Kesäajan viilennyskin oli alkuun mielessä, mutta luettuani asiasta onkin pelko hiipinyt puseroon mahdollisten kondenssiongelmien vuoksi. Putket nimittäin menevät yläpohjassa villojen seassa ilman eristyksiä, joten on ilmeisen ilmeistä, ettei kannata riskiä ottaa viilennykssen suhteen vai?
Kertokaapa asiantuntijat olenko ymmärtänyt oikein eli kun tuloilmaa viilennetään ja tilanne on se, että tuloilma on kylmempää kuin putken ulkopuolinen ilma niin kondensoituu vesi putken ulkopinnalle? Eikö sama tilanne ole myös silloin kun tuloilmaa ei viilennetä, mutta se on esimerkiksi 20asteista ja yläpohjassa voi olla lämpöä aurinkoisella kelillä ainakin 35astetta tai enemmänkin. Eikö riski ole tällöinkin olemassa? Vai onko kondensoituminen vain reilumpaa kun ilma on edellä kuvaamassani tilanteesa vaikka 10asteista?
Valloxin MLV 200 -kanavapatteria olen harkinnut jos Valloxiin päädytään. Tämä oikeastaan siksi, että MLV 250 ottaisi taas vieläkin enemmän lämpötehoja kaivosta joka taas saattaisi aiheuttaa turhan paljon kuormitusta maalämpöpumpulle (Viessman Vitocal 333).
Eli aloittelijan kysymykset tiivistettynä:
1. Onko kannattavaa laittaa maakeruusta pelkkä esilämmitys iv-koneelle? Olisiko mahdollista kuitenkin jotenkin turvallisesti käyttää maaviilennystä ilman kondenssiongelmaa?
2. Onko järkevämpää kytkeä esilämmitys keruupiiriin MLP:n tulopuolelle vai niin, että otto tulosta ja palautus menopuolelle (MLP:n ohitus)
3. Vallox vai Swegon (hyvät ja huonot puolet)
4. Riittääkö MLV200 134 m2 taloon vai olisiko järkevämpää ottaa MLV250?
Hienoa olisi jos tästä saataisiin hieman keskustelua aikaan kun oma ymmärrys alkaa tulla tiensä päähän!
Kiitos!