Meille asennettiin Nibe 1240-8 kutakuinkin tasan kuukausi sitten. Peruskäyrä on 9, josta olen tehnyt rinnakkaissiirtoa pikkuhiljaa, viimeiset pari viikkoa asetus on ollut +3, joka tuntui viimeksi parin päivän pikkupakkasilla riittävän hyvin.
Nyt kun pakkasta on ollut muutama päivä pidempään ja ulkolämpötila paraikaa -2,8, yläkerran huonelämpötilat ovat 18 asteen pinnassa ja alakerran noin 19:ssa. Tähän vaikuttanee osittain se, että vaimo ja lapset eivät ole huoneilmaa lämmittämässä, mutta tuskin ratkaisevasti. Tavoitteena olisi lämpö, joka ei metrin korkeudella alittaisi 21 celsiusastetta.
Asumme 1950-luvun rintamamiesmallisessa täystiilitalossa, jossa alkuperäiset ovet ja ikkunat, ei salaojia. Varsinaisia lämpimiä neliöitä 111, viileine kellareineen 156 neliötä. Lämmitettäviä kuutioita, kellarin sauna ja kylpyhuone mukaan lukien on 324. Ilmanvaihto painovoimainen, seinissä yhteensä kolme tuloilmareikää. Öljyä kului viime lauhana talvena noin 4000 litraa, kattila vuodelta 1968.
Etukäteen tiesimme, että patteripinta-alaa joutuu mitä todennäköisimmin kasvattamaan, kun siirrymme maalämpöön, mutta kun alun perin teimme kaupat 10 kW Nibestä ja toimitushetkellä yllättäen paljastui, että tarkemmissa laskelmissa oli (meiltä kysymättä) päädytty 8 kW:n malliin, pohdin nyt, onko laite jo osoittautumassa alitehoiseksi.
Toinen kysymys kuuluu: kannattaisiko lämmitysjärjestelmän maksimimeno nostaa 55:stä 60 asteeseen? Jarruttaisiko juuri tuo lämmönnousua?
Kaikki muutkin vinkit ovat erittäin tervetulleita.
Tällaista dataa tuotti äskettäinen tsekkaus:
kompressorin käynnistysten lukumäärä: 541
kompressorin käyntiaika: 446 h (siis ei ainakaan katkokäyntiä, lähes 50 min/käyntikerta)
käyttöaika lämmin vesi: 57 h
keruulämpö sisään/ulos 0,7 / -1,7
menovesilämpötila 50,1 (48,9)
Kuumakaasulämpötila tsekkaushetkellä 87,2
Sähkövastus on ollut käytössä 1 h 9 min, minkä oletan olevan legionellalämmittelyä. Kun ensimmäisenä päivänä katsoin valikoita, oli vastus jo käynyt asentajalla päällä 29 minuutin verran.
Kaivo on 169 metriä syvä, josta teräsputkella 27 m. Aktiivisyvyyttä pitäisi olla noin 155 metriä - minkä uskon, koska poraajat hämmästelivät kaivosta nousevaa suurta vesimäärää. Sitä tosiaan ryöppysi. Porauspöytäkirjan mukaan arvioitu vedenpaine on 1000 litraa/h 70 metrin syvyydessä. Niben oman taulukon mukaan kaivon syvyydeksi riittäisi 120-140 m.
Sähköä maalämpölaitteisto on kuluttanut viimeisten 20 päivän aikana 30-35 kWh/päivä (laskettuna kokonaiskulutuksesta 46,4 kWh).
Kiitokset etukäteen.