Soittelin Nibelle. Ei kuulemma pidä paikkaansa tämä max. 2/3 * pumpun teho.
Skånen tehtaalla on ihan käytännössä testattu asiaa (eli ei siis laskennallinen teho vaan emppiirisesti saatu) ja kW:ksi on saatu (siis keskiarvo) 8,22 (8kw pumppu teholla 1,66 kw). Eivätkä kuulemma ole rakentaneet tehdasta asiaa silmällä pitäen vaan se on ollut samalla paikalla 50 vuotta. Muissa testeissä saatu jopa parempia tuloksia, asia riippuu täysin vesisuonista ja muista kalliorakenteen asioista. Nämä siis myyjän puheita, mutta mutta ...
Ei ollut yhtään huolissaan asiasta. Jos ei mene vastus muutakun legionellaa tuhotessa päälle ja pumpun käyntiaika on välillä 3500 - 4000 tuntia vuodessa niin ei ole mitään syytä huoliin. Onnitteli lähinnä vaan hyvästä kaivosta.
... eli kaippa se vaan meikäläisen kannattaa oman mielenrauhan takia katsoa mitä tuntimääriä on ollut päällä ja jos menee haarukkaan niin olla tyytyväinen.
Menee vähän liikaa yli hilseen nämä laskut yms.
Mielenkiintoista!
Seuraava vaihe, jos haluat todellisen otto ja antotehon selville, on hankkia mittarit; lämmitystuottoon, lämpimään käyttöveteen ja sähkönkulutukseen. Jos oikein haluaa hifisti olla niin maapiirin tuottokin olisi syytä mitata. Jos vielä tuonkin jälkeen kertoimet pysyvät noissa mainosten lupauksissa, pitää onnitella itseään erinomaisesta hankinnasta, ja ettei sortunut noiden muiden kehumiin heikkotuottoisiin laitteisiin.
Itse kun noita mittausvehkeitä hankin, oli suurin syy "Eksile", joka avoimesti asetti antamiani tuottoja kyseenalaiseksi (kaikki kunnia hänelle tuosta). Tulikin sitten noita mittauslaitteita hankituksi, jotta selviäisi miten asiat oikein ovat. Nyt kun noita mittaustietojakin on, käy ilmi asia mikä tietysti olisi pitänyt heti ymmärtää, kun kerran arvot oli annettu EN 255 normin mukaan (en kylläkään silloin vielä tiennyt), etteivät ne ole lähelläkään käytännön mittaustuloksia, kaikkea muuta. Mutta samaan laitteeseen on nyt myöhemmin annettu myös EN 14511 B0W45 mukaiset tehoarvot, ne taas ovatkin hyvin lähellä sitä, mitä olen mittaustuloksina saanut.
Ymmärtääkseni tuon Niben:kin tiedot ovat tuon EN 255 mukaisia, eivätkä mistään tuulesta temmattuja, kuitenkin, jos tuo saman laitteen tehot ilmoitettaisiin EN 14511 mukaisiksi, tehoarvot olisivatkin aivan jotain muuta. Todennäköisesti olisivat alle tuon NIBE FIGHTER 1250 invertteri, tehot 4[ch8211]16 kW, (EN 14511-standardi) COP 3,32 arvojen Tuota kun voisi pitää Niben lippulaivana, ja omaavan parhaan lämpökertoimen noista Niben pikkupumpuista.
Tervetuloa vaan mukaan tuottoja mittaavien ihmetyksiä pursuvaan maailmaan!