Espoolaisen teollisuusrakennuksen alle porataan kahden kilometrin syvyinen reikä, jonka pitäisi mullistaa lämmön tuotantoKahden kilometrin syvyisiä maalämpökaivoja on suunniteltu myös asuinalueille. Yhdellä syvälämpökaivolla voidaan tuottaa lämpöenergiaa neljään kerrostaloon.https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006152676.html?ref=rsshttps://www.qheat.fi/mita-on-syvalampo/Energia-alan startup QHeat toteuttaa energiaa kausivarastoivan syvälämpökaivon kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin logistiikkakiinteistön yhteyteen Espoossa.
Kyseessä on pilottihanke uudesta lähes päästöttömästä suuriin kiinteistöihin soveltuvasta energiaratkaisusta, joka tuottaa yhtiöiden mukaan jopa 40 kertaa perinteisen maalämmön verran lämpöenergiaa.
QHeatin kehittämä syvälämpökaivo on noin kahden kilometrin syvyyteen porattava keskisyvä lämpökaivo, jolla voidaan lämmittää ja jäähdyttää lähes päästöttömästi suuria kiinteistökokonaisuuksia tai alueverkkoja. Ratkaisu mahdollistaa päästöttömän maalämmön myös kasvavilla kaupunkialueilla, sillä se soveltuu hyvin tiheään asutukseen sekä pohjavesialueille.
”Syvälämmöllä otetaan hyöty irti myös kesän lämpimistä kuukausista, sillä kesällä maaperään voidaan säilöä jäähdytyksessä syntynyttä hukkaenergiaa, jota voidaan käyttää talvella lämmitysenergiana. Syvälämpöteknologialla on merkittävää vientipotentiaalia ratkaisuna, joka voi ehkäistä ilmastonmuutosta vähentämällä lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjä globaalisti”, QHeatin toimitusjohtaja Miska Eriksson kertoo tiedotteessa.
https://www.rakennuslehti.fi/2019/06/espoossa-pilotoidaan-energiaa-kausivarastoivaa-syvalampokaivoa-tuottaa-jopa-40-kertaa-maalammon-verran-lampoenergiaa/