Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämminkäyttövesiongelma  (Luettu 3464 kertaa)

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Lämminkäyttövesiongelma
« : 03.11.20 - klo:22:19 »
Kerrotaampas ensin kohteesta. MLP ja 500 litrainen varaaja on ulkorakennuksessa, josta on noin 28 metrinen kanaali taloon kodinhoitohuoneeseen. Kanaalissa on käyttöveden menoputki 40mm ja paluuputki 28mm.

Kodinhoitohuoneesta lähtee sitten lämmin vesi talon kaikkiin vesipisteisiin. Lyhin matka on alakerran suihkuille. Pisin haara menee yläkerran suihkulle, josta jatkaa alakerrassa olevaan keittiöön.

Keittiöstä on vielä paluuputki kodinhoitohuoneeseen, putki kiepahtaa vielä alakerran suihkun rättipatterin kautta ulkorakennukseen takaisin varaajalle. Kierron pumppu on paluuputkessa ulkorakennuksessa.

Pitkien alkusepustusten jälkeen päästään asiaa; nimittän talossa on mielenkiintoinen käyttövesiongelma. Jos alakerran suihkut on käytössä (en ole varma riittääkö yhden suihkun käyttö), yläkerran suihkusta ja keittiön hanasta tulee jääkylmää vettä. Vesi ei ole siis haaleaa, vaan ihan juotavan kylmää. Ajattelin tämän jotenkin johtuvan siitä, että kiertopumppu "repii väkisin" vettä paluusta, mutta ilmiö on sama, vaikka kierto on pois päältä. Kyse ei myöskään ole kuuman veden loppumisesta, kun alakerran suihkussa tulee lämmintä. Näistä muistakin hanoista alkaa tulemaan lämmintä pian sen jälkeen, kun alakerran suihkut on sulkenut. Kierrossa on myös takaiskuventtiili, ettei paluukierrostakaan saa vettä.

Asutaan maalla, joten veden paine ei ole kauhean hyvä; varsinkin iltaisin kylän navetat tuntuu vievän reilusti vettä. Joskus olen mitannut, että yhdestä suihkusta saa noin 9-10l/min, joten ei tilanne mikäön mahdoton ole. Joskus kokeiltiin niin painetta verkosta tuli noin 3 baria.

Onko hanoissa jokin toiminto, että ottavat kylmää vettä, jos kuumaa ei ole saatavilla? Kuvittelisin ao. tilanteessa, että keittiön hanasta tulisi lämmintä vettä, mutta huonolla virtauksella. Yläkerran suihkussa on termostaatillinen sekoittaja, joka käyttäytyy samalla tavalla.

Tätä kirjoittaessa tulee mieleen, että pitäisi seuraavalla kokeilla, onko keittiön hanalle tuleva kuumavesiputki lömmin vai jääkylmä. Siitä pystyisi sitten päättelemään, johtuuko ilmiö hanan ominaisuuksista vai jostain muusta viasta.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa aarne

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 136
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #1 : 03.11.20 - klo:22:45 »
Joku sekoittaja laskee nyt kylmää vettä läpi kun kuuman veden paine heikkenee kuumaa laskettaessa toisaalla. Tunnustelemalla selviää että mikä, tai sitten että laittaa sekoittajan kalustesulut kiinni vuoron perään, että veden virtaus estyy väkisin.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 621
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #2 : 03.11.20 - klo:22:53 »
Lainaus
Jos alakerran suihkut on käytössä (en ole varma riittääkö yhden suihkun käyttö), yläkerran suihkusta ja keittiön hanasta tulee jääkylmää vettä.

Kun on pitkähkö kuuman veden syöttöputki niin suihkun käytön aikana kuumavesilinjassa ehkä paine laskee reilusti alemmas suihkun takia ja hanoista tulee kylmää vettä kun kuumavesilinjassa ei ole painetta.

Jos keittiön hana on yksiotesekoittaja mallinen niin käännä kokeeksi kuumavesi täysin auki tuossa testitilanteessa,jos hanasta tulee silloin heikohkosti vettä niin johtuu alhaisesta vedenpaineestakuumavesipuolella.
Kun suihkun sulkee niin hanoistakin pitäisi tulla normaalipaineella kuumaa vettä.
« Viimeksi muokattu: 04.11.20 - klo:08:58 kirjoittanut Matias »
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #3 : 04.11.20 - klo:10:40 »
Kiitos vinkeistä, ongelma löytyi.

Suljin taloon tulevan lämminkäyttövesilinjan. Avasin yhden talon hanoista täysin kuumalle puolelle. Vettä tuli lähes täydellä paineella, ensin lämmintä ja muutaman minuutin jälkeen kylmää. Tämä vahvisti, että yksi hanoista vuotaa kylmää vettä lämpimällä puolelle, jos on riittävä paine-ero.

Seuraavaksi lähdin kädellä kokeilemaan, minkä talon hanoista putket on kylmiä eli mistä hanasta menee virtausta, vaikka vettä ei tule. Syyllinen löytyi aika nopeasti ihan äänen perusteella; yläkerran kylppärissä oleva poreamme. Poreamme on jokin uglibugli merkkinen ja ammeessa on oma sekoittaja. Näemmä sekoittajasta puuttuu takaiskut eli se vain avaa "kanavia" sopivasti molemmille puolille. Ammeessa on ilmeisesti ensin sekoittaja ja toisessa nupissa on sitten virtauksen säätö. Auki olevan hanan virtaus loppui, kun sääti sekoittajan täysin kuumalle tai kylmälle.

Yläkerran kylppärissä on pieni "jakotukki", josta menee vesi suihkulle, ammeelle, lavuaariin, pöntölle ja keittiöön. Kun talossa on paljon kuuman veden käyttöä, paine tippuu kuumalla puolella ja amme alkaa syöttämään kylmää vettä kuumalle puolelle. Pikaratkaisu on pitää ammeen säätö jommassa kummassa laidassaa. Paine tietenkin tippuu kuumalla puolella enempi, koska suihkutellessa suurin osa vedestä tulee kuumalta puolelta, koska taloon tulevan kuuman veden lämpötila tuskin on paljoa korkeampi kuin 45c.

Tähän ammeeseen liittyy toisenlainenkin riski. En ole varma, mutta epäilen, ettei virtauksen säätimessäköön ole takaiskua. Jos ammeessa on vettä, virtauksen säädin vielä auki ja veden paine katoaa, amme voisi syöttää vettä takaisin päin. Pitää varmistaa vielä, onko takaiskua vai ei.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #4 : 04.11.20 - klo:15:29 »
Ei tuo takaiskun paikallaan olo selvinnyt pikaisilla tutkimuksilla.

Nyt tuntuu tulevan keittiön hanastakin vähän lämpösempää vettä normitilassa (kun suihkut ei käytössä). Ilmeisesti normikuormituksellakin paine tippuu sen verran, että ammeen sekoittaja on laittanut keittiöön menevään kuumaputkeen jonkin verran kylmää.

Siis eihän täältä mitään kuumaa saa hanasta, mutta vähän lämpösempää. Varaajan päällä olevassa sekoittajassa oli asetus noin 3.5. Varaajaa lähimpänä olevasta hanasta tuli noin 43c asteista. Talon ensimmäisestä hanasta eli khh:ssa tuli 40c ja keuttiöstä 38c. Olin kuvitellut lämpötilan laskevan jopa enemmän. Pitää hieman nostaa varaajalta lähtevän veden lämpötilaa; laitan säädöksi 4.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa sundanic

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 221
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #5 : 05.11.20 - klo:07:59 »
Oletko miettnyt legionellaa tuollaisessa järjestelmässä missä pyörii jatkuvasti 40-asteinen vesi putkistoissa.
IVT C7 vuodesta 2004
220m2 Rintsikka-tupa,
30m3 uima-allas.

Online
http://www.husdata.se/pop_pulse.asp?ID_User=84&DS=0&View=Pulse

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #6 : 05.11.20 - klo:09:01 »
Putkistossa vaihtuu vesi kyllä aika tiheään. En pidä todennököisenä, että legionella kasvaisi putkistossa missään olosuhteissa.

Tuskin on montaa maalämpötaloa, jossa joka hanasta saisi edes 50 asteista vettä. Varaajan lämpötilat on tyypillisesti max. 50 astetta.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #7 : 05.11.20 - klo:09:43 »
2 kertaa kuussa legionellatappo eli käyttöveden lämpötilankorotus ja lähes jatkuva käyttövesikierto suurella todennäköisyydellä pitää pöpöt poissa putkistoista myös MLP-taloissa.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 280
Vs: Lämminkäyttövesiongelma
« Vastaus #8 : 05.11.20 - klo:10:00 »
Onhan tuo legionellabakteeri vakavasti otettava juttu, mutta sen todennäköisyys on melkoisen pieni. Viime vuonna Suomessa todettiin 44 tapausta, joista 18 oli saatu Suomessa. Kaikkiaan 8 tartuntaa oli saatu omakotitalosta. Muut olivat sitten liikuntapaikkoja, laiva (kylma vesi!) , rivitalo yms.

THL:n suositus olisi tällainen:
"Useimmiten tapauksiin liittyivät liian viileät lämpimän veden lämpötilat: kotimaisista tapauksista puolet olisi vältetty, jos lämmin käyttövesi olisi ollut kuumempaa. Suositeltava lämpötila lämpimälle vedelle on 55–65 °C veden käyttäjän hanasta mitattuna ja kylmälle vedelle alle 20 °C kaikenikäisissä kiinteistöissä."

Kuinka monen palstalaisen hanasta saa 55-65c? Onko hivenen liioiteltu.

Riski kohde on iso vesivaraaja, jossa vesi voi vaihtua aika hitaastikkin. Eli legionellakuumennus silloin tällöin pitäisi olla riittävä.

Tilastojen ja suosituksen lähde:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/legionella/legionellan-esiintyvyys-suomessa
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo