Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöpumppujärjestelmän tehostus aurinkokeräimin  (Luettu 1970 kertaa)

Poissa MaSaPu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Olen maallikkona lueskellut tätä foorumia ja nyt, kun rivitaloyhtiömme maalämpöpumppujärjestelmä on ollut käytössä vajaa vuoden, on herännyt lainattuja ajatuksia järjestelmän tehostamiseksi eli kustannusten alentamisesi.

Järjestelmässämme on kaksi 28 kW:n Boschin Compress 7000 LW lämpöpumppua, joista toinen lämmittää vain pattereita 500 litran työsäiliön (TS) kautta ja toinen myös lämmintä käyttövettä 750 litran lämminvesivaraajan (LVV) kautta.  Kaikissa kiertää patterivesi.  Kesällä lämmintä käyttövettä tehdään n. 7MWh/kk (lämpöenergia) eli n. 10 kW jatkuva lämpötehoa, syyskuussa toinen lämpöpumppu (toinen seisoi) käytti 2,4 MWh sähkötehoa. Siitä COP n. 3. 

Seuraavassa kerätyt 'rusinat' loogisesti aurinkokeräimen lämmittämään aurinkovaraajaan (AV) liitettynä:

- ylimpänä aurinkovaraajassa on LVV:n kierukka, jota käytetään, jos AV:n lämpötila on korkeampi kuin LVV:n.  Jos lämpötila ei riitä, niin vaihtoventtiilillä ohjataan lämpö työsäiliöön, mikäli lämpötila riittää sinne. Tässä tarvitaan ehkä jotain logiikkaa.
 
- keskellä AV:ta on maaliuoksen lämmityskierukka.  Tämän tarkoituksena on kohottaa lämpimällä säällä pumppujen tehokkuutta kaavalla yksi aste lämpimämpi maaliuos ja COP paranee 3% (Esko Kaappola). Löytämäni käyrät ovat aika lineaarisia käyttövettä tehtäessä ja COP paranee jo 15 asteessa neljään eli 30%. Kierukka on energiakaivojen rinnalla, joten pumpuilta palava liuos ei ole kovin paljon viilentynyt, jos sinne viedään max. 30 asteista liuosta. Varmaan täytyy laittaa shuntti suojaamaan ylilämmöltä.

- alhaalla on lämpimän käyttöveden esilämmityskierukka.

- alimpana ylikuumenemissuojana maaliuoksen kierukka, jolla ylilämpö johdetaan energiakaivoihin.

Näihin loogisiin tehostuksiin toivoisin kommentteja, jos vaikka löytyy showstopperi.  Toteutus voi sitten olla aivan toisenlainen, jos niin pitkälle päästään.  Tietysti takaisinmaksuaika kohtuullinen.

Yksi ajatus aiheen vierestä:  maaviileän siirto asuntoihin lämpöpatteriverkoston avulla.  Tämähän tyrmätään heti kondenssiveden aiheuttaman kosteusongelman takia.  Mielestäni kyse on putkien eristyksestä.  Meillä kellarikerroksen alla menevät putket on eristetty ja asunnoissa enimmäkseen pintavetoja, eli eristys ei ongelma. Kesällä kaikkien pattereiden termostaatit ovat kiinni, joten viilennystä tarvitsevien huoneiden patterit täytyy vaihtaa puhallinkonvektoreiksi.  Ongelmaksi muodostunee pieni tilavuusvirtaama, tosin makuuhuoneetkin (ensisijainen kohde) ovat pieniä.