Tällaista tekeillä mutta lämpöpumpun järkevä ohjaus mietityttää.
Nykytilanne:
- patterilämmitteinen talo
- Thermia Villa 120 MLP
- 500 litran puskurivaraaja kytkettynä 3-putkikytkennällä ja hullunkierrolla lämpöpumppuun, pumpun lähtö tulee varaajan yläosaan, paluu pumpulle alhaalta
- Patteriverkon meno varaajan toisesta yläyhteestä, paluu alas, luonnollisesti oma kiertovesipumppu
Nyt MLP lataa varaajaa käyränsä mukaan ja varaajan yläosasta vesi lähtee sellaisenaan patterikiertoon. Rinnalle on kustannus- ja huoltovarmuussyistä tulossa vesikiertoinen puuhella, teho veteen 7.2 kW. Hellan kytkentä varaajaan kuuma ylös, viileän otto alhaalta. Kierrossa latauspumppupaketti.
Patteriverkkohan vaatii ilman muuta automaattisen sunttauksen kun varaajan lämpö ei enää seuraa MLP:n käyrää vaan voi hellan lämmityksen seurauksena olla paljonkin korkeampi. Tähän tulee sunttiventtiili + Ouman.
Vaan miten olisi järkevintä ohjata lämpöpumpun toimintaa? Varaajassahan voi olla puilla lämmitettynä +80 astetta vaikka pattereille tarvitaan vain vaikka 40 ja MLP:n pitäisi pysyä pois päältä kunnes puulämmöt on käytetty. Vanhassa Thermiassa ei nähdäkseni ole mitään lisäohjausmahdollisuuksia tällaiselle systeemille.
Jos MLP tekisi pelkkää patterivettä niin voisi varmaan siirtää sen oman menovesianturin varaajalta suntin jälkeen lähtevään putkeen jolloin pumppu tajuaisi pysytellä pois päältä kun lämpöä on riittävästi. Koska MLP tekee myös käyttövettä (helkatin huonosti ja pätkää käyden manttelivaraajallaan) niin tämähän ei käy.
Tekemättä yhtään mitään muutoksia MLP:n pitäisi toki pysyä poissa päältä niin kauan kuin myös varaajan alaosasta lämpöpumpulle palaavan veden lämpötila ylittää lämpökäyrän mukaisen pyynnin, olettaen että MLP:n oma kiertovesipumppu kierrättää vettä lämpöpumpun läpi. Tämähän nyt ei ole mitenkään ideaalia koska a) varaajan yläosassa todennäköisesti olisi vielä käyttökelposta lämpöä ja b) MLP:n kautta kulkeva hullunkierto kannattaisi varmaan sammuttaa kun puilla tuotettua lämpöä riittää käyttöön. Onkohan näillä asioilla käytännössä merkittävää vaikutusta laitteiston hyötysuhteeseen? Helppoahan tuo olisi eikä tuossa 500 l välipohjattomassa pytyssä yhtään reippaamalla pumppauksella tunnu kummoisia kerrostumia säilyvän.
Tuli mieleen myös mahdollisuus puukottaa MLP:n menovedelle kaksi erillistä anturia jotka kytkeytyisivät sen mukaan tekeekö kone lämmitys- vai käyttövettä.
Näkemyksiä otettaisiin kiitollisuudella vastaan.