Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: WPF7 pätkäkäynti  (Luettu 1023 kertaa)

Poissa hallanvaara

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
WPF7 pätkäkäynti
« : 02.07.23 - klo:14:49 »
Koitin muodon vuoksi vähän optimoida aurinkoenergian käyttöä ja laittaa pumpun tekemään lämmintä vettä 300L erillisvaraajaan lähinnä päivisin pudottamalla pyyntilämpötiloja hitusen yöksi:
Käyttövesi comfort mode: ma-su klo 7:00-21:00 / pyyntilämpötila 48 C
Käyttövesi eco mode: pyyntilämpötila 45 C
Käyttevesipyynnön hystereesi: 3K

Lämmitys myös varoiksi, vaikkei se muutenkaan juuri mitään kesällä tee:
Lämmitys comfort mode: ma-pe klo 6:00-22:00 / la-su klo 07:00-23:00 / huoneasetus 21 C
Lämmitys eco mode: huoneasetus 19 C

Näytti aluksi pelaavan ok ja pumppu oli yöt hiljaa, mutta nyt satuin huomaamaan Emporia Vue Gen 2:n mittausdatasta että pumppu on saanyt öisin hepuleita ja touhunnut puolen tunnin välein. Pumpun infosta katsottuna se on tehnyt vaan käyttövettä, eli lämmityksen voi sulkea pois.

Tuleeko mieleen mikä tuon voisi aiheuttaa?
Voiko ECO-moodi itsessään aiheuttaa moista, esim. käyttämällä pienempää hystereesiä tuon asetetun 3K:n sijaan?
Ellei nyt pumpun oma kv lämpömittari sekoile niin ainut mikä tuli mieleen on MFG venttiili, mutta aamupäivällä herätessä oli kyllä käyttövesi mukavuuslämmössä eikä kylppärin lattiat olleet kuumat. Mulla on tossa kyllä joka lähtö ja tuloputkessa anturit mutta sattu olemaan just Home Assistantin MQTT passu muuttunut joten ei ollu dataa talles. Täytyy laittaa se toimintaan niin näkee minne putkeen lämpöä lähtee.

Liitteen ylempi graafi pumpun L1 ottoteho ja alempi L1 ottoenergia. L2 ja L3 seuraavat samoja käyriä. Lisälämmitysvastukset ei ole päällä eivätkä ole mitään hörppineet (erillinen mittaus niille).
Data tarkistettu myös Emporian kannasta koska on tiedossa että Emporia HA integraatio saattaa toisinaan antaa virheellistä dataa.
 

Poissa hallanvaara

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
Vs: WPF7 pätkäkäynti
« Vastaus #1 : 03.07.23 - klo:11:53 »
Tämän yön ja päivän pätkimiset ja lämmöt.
Lämmityksen lähdön yläraja-asetus on 40 C ja se tuon varmasti sammuttaa noissa ~4 min pätkäkäynneissä. Lämmityksen paluu näyttää nousevan käynnistykestä noin 10 min viiveellä.
Lämmityksen minimilämpötila-aasetuksista 24 C. Paluun lämpötila heiluu kuitenkin alle 23 asteessa. Käy 24:ssä vain noiden pätkäkäyntien perässä tuon 10 min viiveen jälkeen.

Kesäikaan ei lattiapiireissä ole auki kuin kahden kylppärin kierrot. Voiko tuo ahdistaa nyt niin paljon että menee lämmityspiirin ohjaus ketuiksi (sikäli mikäli se nyt lämmittää yrittää noissa kohdin)?
Toisaalta nuo piikit ovat identtisen näköisiä toisten piikkien kanssa, jotka tulee kun käyttövesi oikeasti lämpenee ja lämmitysjakson lopussa MFG heitetään takaisin lattialämmitysasentoon, jolloin sinne virtaa tovin tuota kuumaa käyttövesilämpöä.

Laitoin kulutusmittariin hälytyksen että tiän hypätä kurkkaamaan pumpulle sen käynnistyessä katsomaan mitä se on tekevinään. Jos se on lämmittävinään lattiaa niin pitäis varmaan viä jakotukeilta käydä tarkistaas meneekö lämpö sinne vai onko noi kuhmut paluumittauksessa jotain pumpun sisällä johtuneita lämpöjä, jos MFG temppuilee.

E:
Päivitin kuvan ja lisäsin L1 ottotehon ja KV lämpötilan, joka tosin tällä hetkellä on varaajan lähtöputkessa ja hullunkierto on pois päältä, mutta kyllä sinne näyttää lämpö sen verran johtuvan että jotain kertoo. Noiden perusteella siis eka pitkä jakso on lämmitetty lattiaa, haluttiin tai ei ja toisella pitkällä jaksolla on lämmennyt käyttövesi. Pätkäkäyntien kohdalla nuo lisätyt mittaukset ei paljon jalostaneet arvauksia.


Poissa hallanvaara

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
Vs: WPF7 pätkäkäynti
« Vastaus #2 : 03.07.23 - klo:18:46 »
Varmistin nyt pätkäkäynnistyksen huomatessani että kyllä se yritti lämmityspiiriin puskea huonoin tuloksin.

Kävin vähän tukkeja ihmettelemässä. Samalla muistin unohtaneeni että pumppukin osaa jonkinlaisen arvion virtaamasta antaa mutten hoksannut tarkistaa sitä ennen tukkien säätelyä. Joka tapauksessa tukeilla kuului kyllä kohinaa, eli pieni virtaus oli, mutta hitusen toisen kylppärin kiertoa helppaamalla pompsahti tukin lämpötilamittari ylöspäin eli aika tavalla taisi ahdistaa. Kokeilin myös säätää virtaamaa takaisin kiinni niin että korvakuulolla virtasi, mutta pumppu näytti 0.00 L/min. EOS onko pumpussa joku oma vahti joka katkaisee lämmityksen jos virtaama on nolla, vai ahdistiko oikeasti niin ettei lämpö pääse liikkumaan. Aiemman graafien perusteella jokatapauksessa itsellä tuo menolämpöraja katkaisi syklin aika lyhyeen.

Kylppärit on kyllä talvella lämmennyt moitteetta, mutta liekkö sitten välillä jumittelee noi virtausventtiilit tjsp. Luulisi toisaalta että kun paine pääsee purkautumaan vain yhden piirin kautta per tukki niin aukeisi sitä helpommin. Aika mitättömästi on laskennalliset avaumat ja myös käytönnössä säädetyt noilla tukin virtausmittareilla ja moni ruuvi vain vartin verran auki (LK:n tukit).

Annoin nyt vähän löysää tonne avaamalla yhden vessan piirin lisäksi. Hussatkoon sinne sitten. Nyt pumpun virtausmittari näyttää 4.8 - 5.4 L/min. Paljonko muilla on virtausmäärät pumpun ruudulla kesällä kun kierrot ahdistaa?

Tarkastelenpa tilannetta taas vuorokauden josko tuo toisi merkittävää muutosta. Jos ei niin vapautan lisää kiertoja.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 257
  • Maalämpöfoorumi
Vs: WPF7 pätkäkäynti
« Vastaus #3 : 03.07.23 - klo:20:44 »
Tämä nyt ei vastaa noihin sinun kysymyksiin eikä auta muutenkaan mutta itse tuolloin kun tuo vehje oli uusi niin pidin kesäisin vain kahta piiriä auki ja kone touhusi mitä touhusi. Minulla nuo kaksi piiriä oli siis kokonaan täysillä mutta en hokassut silloin katsoa paljonko virtaus oli koneessa. Stiebelin sisäinen kiertovesipumppu oli silloinkin 100% teholla ja nuo piirien virtausmittarit oli muistini mukaan ääriasennossa. En tiedä kävikö pätkää vai ei mutta ainakin moitteettomasti toimi ilman mitään hälyjä ja lattia oli lämmin.
Sitten kun jotain aloin ymmärtämään tuon värkin ideasta niin lopetin tuon kesälämmityksen tuolla ja kytkin lattiaan varuiksi laitetun sähkövastuksen toimintaan. Se vie noin vajaa kolme kwh energiaa vuorokaudessa kesäisin. Luulen että pumppu vei jopa enempi, mutta tämä vain luulo.
Minulla on 10kw kone.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa hallanvaara

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
Vs: WPF7 pätkäkäynti
« Vastaus #4 : 04.07.23 - klo:13:29 »
Joops, mulla ei oo sähkövastuksia ja hyvä se olis lattialämmitys noissa märkätiloissa kuitenkin pitää. Olis vaan kiva pitää kaikki mahdolliset muut lattiapinnat mahdollisimman viileinä näin kesäaikaan, mutta minkäs teet.
Mulla on kans kiertopumppu 100 % teholla.

Tein eilen vähän lisää empiirisiä kokeita.
- Tolla ~5 L/min virtauksella kone poksahti pois päältä edelleen 1-2 minuuttia käynnistymisestä.
- Avasin toisen vessan piirin lisää ja virtaus nousi ~7,5 L/min. Kone kävi, mutta lähtölämmöt heilahti aika nopeasti ihan katkaisulämmön tuntumaan 39,8-39,9 C.
- Avasin vielä KHH piirin ja virtaus nousi ~9,5 L/min ja tällä se pysyi päällä kunnes paluu oli 27 C ja luultavasti pysäytti ihan paluulämmön perusteella itsensä (minimi piirilämpöasetus siis 24 C).

Eli kyllä se vaan tuo kierron hitaus sitä nyt harmittaa. Ei toimi on/off pumppu tämmösessä käytössä. Vaihtoehdot siis lienee lämmitellä taloa vähä muistakin nurkista, tai sitten nostaa tota lähtevän veden maksimilämpötilaa. Ei mitään hajua mikä on järkevä maksimiraja tuolle ja tietty jos sitä kovasti nostan niin nousee kaasujen lämmöt yms.

Kulutuskysymykseen:
Näillä viimeisillä asetuksilla näyttää nyt lämmittävän viileäksi päässyttä lattiaa ~4 h välein ja hörppää joka kerta ~0,3 kWh, eli sen vajaa 2 kWh ottaa vuorokaudessa lämmitykseen.