Vika on paikantunut lämpöliouspumppuun. Käytössä on ollut 12 vuotta Grundfosin Magna-3 lämmönsiirtopumppu. Pumpun nostoteho on käynnistymisen alussa 1,5 l/s ja nostokorkeus 12 m sekä tulo-menoveden aste-ero on 3 C. Jo 5 minuutin käynnin jälkeen nostoteho tippuu 0,8 l/s, nostokorkeus 3,5 m ja tulo-menoveden aste-ero tippuu 1 C-asteeseen. Maapiiri on kunnossa ja tarkistettu lämpökaivosta. Pumpun tehottomuus lisää sähkönkulutusta noin 80-100 Kwh/vrk. Onko oikea ratkaisu tilata uusi Grundfosin pumppu ? Hinta on tehosta riippuen 1000-2000 €.
Hmm.. Tässä menee hiukan termit sekaisin niin kysytääs vielä uudestaan että puhutaan varmasti samasta asiasta.
Kuumakaasu hälytys tulee yleensä siitä että kompressorin kylmäaineeseen tuottamaa lämpöä ei saada kuljetettua eteenpäin. Maalämpöpumpun koneikossa on lauhdutin jossa kylmäaineesta siirretään lämpö lauhduttimessa kylmäaineesta veteen ja siitä eteenpäin lämmönjakoon(patterit, varaaja, lattialämmitys yms). Tämä pumppu joka kierrättää vettä lauhduttimessa on joko toisiopumppu, latauspumppu tai toisiopumppu. Monta nimitystä samalla pumpulla siis.
Samassa koneikossa on myös höyrystin. Höyrystimessä kiertää sekä kylmäaine jota kompressori pumppaa sekä tyypillisesti alkoholipitoinen liuos. Liuos kiertää myös joko maapiirissa(/vaakakeruussa) tai vaikka lämpökaivossa. Höyrystimessä keruusta tuleva lämpö siirtyy höyrystyvään kylmäaineeseen. Yleensä tästä liuosta kierrattävästä kiertovesipumpusta käytetään nimitystä liuospumppu tai ensiöpumppu.
Nyt jos liuospumppu lopettaa toimintansa kokonaan niin siitä seuraa matalapainehälytys. Samoin matalapainehälytys voi tulla siitä syystä että virtaus on heikentynyt syystä tai toisesta. Jos muuten maalämpöpumppu tuottaa lämpöä samalla tavalla kuin pitäisi tämä johtaa siihen että liuospuolella lämpötilaero pitäisi kasvaa. Jotakuinkin sama teho siis otettaisiin pienemmästä virtauksesta. Tässä tapauksessa myös maahan lähtevän liuoksen lämpötila laskisi.
Sekä lämmönjaossa että liuospuolella lämpötiloihin muodostuu lämpötilaeroja ja niistä voi päätellä että toimiiko kone oikein.
Tyypillisesti liuospuolella lämpötilaero on 3-5 asteen paikkeilla.
Lämmönjaossa 5-10 asteen paikkeilla.
Jos lämmönjaon lämpötilaero pysyy samana mutta liuospuolen kasvaa niin maalämpöpumpun kompressori tuottaa lämpöä kuten pitääkin mutta liuospuolella on joku ongelmia.
Jos lämmönjaon lämpötilaero laskee ja lämmönkeruun lämpötilaero laskee niin tällöin tällöin maalämpöpumpun koneikko tuota tehoa normaalilla tavalla. Tällöin vika on jossain kylmäainepuolella, esim kompressori, paisuntaventtiili, höyrystin, lauhdutin, kylmäaineen määrä tms.
Jos liuospuolen kierto häiriintyy syystä tai toisesta niin syynä voi olla mm. tukkeutuva roskasihti, syystä tai toisesta linttaan painunut keruuputki, itse liuospumppu tai vaikka lämmönkeruussa oleva ilma joka häiritsee kiertoa.
Mikään näistä vioista ei lisää automaattisesti sähkökulutusta merkittävästi vaan siihen tarvitaan myös maalämpöpumpun vastukset.
Jotta laitteen toimintaa voi arvioida tarkemmin niin pitää tietää myös liuospiirin tuleva ja lähtevä lämpötila sekä lämmönjaon tuleva ja lähtevä lämpötila.
Jos sattuisi että liuospumppu on vikaantunut niin joskus niitä voi saada merkittävästi edullisemmin ulkomailta. Esim täältä
https://www.bolasystems.com/. Mallin kanssa pitää olla tällöin vain tarkka, esim tehotiedot, pumpun liitäntä ja pituus, tarvitaanko ulkoista ohjausta yms.
Joskus maalämpöpumppu voi ohjata liuospumppuja PWM-signaalilla. Joskus se voi olla myös on-off mallia. Tyypillisesti invertteri maalämpöpumpuissa liuospumppu on maalämpöpumpun ohjausessa ja vanhemmissa on-off koneissa se toimii vain on-off periaatteella.