Vastauksia, vastakysymyksiä ja muuta viisastelua:
Varaajan tarve riippuu lämpimän veden tarpeesta, eli mieti ammeen tilavuus/varaajan tilavuus/käyttötarpeet ja -tilanteet.
Se, riittääkö 10kW teho tapauksessasi riippuu muustakin kuin neliöistä ja kuutioista. Tutkipas talosi suunnitelmia, sieltä löytynee vaipan laskennallinen lämpöhäviö. Minä rakennan tällä hetkellä tuohon Zeppelinin nurkille taloa, jossa päärakennuksen vaippa on laskennallisesti 192W/K, kerrosneliötä kohti tulee n. 0,8W/K. Jos sinulla olisi vastaava 160neliöisessä, tarkoittaisi se, että taloa pitäisi lämmittää 40 asteen pakkasella n. 8kw kokonaisteholla. Eli käytännössä vie pumpun tehoja jotain 6...7kW välillä, kun päälle voi laskea kodinkoneiden, kommodoren, valaistuksen ja ihmisten lämmön. Ja vähennät mahdollisen takan tai muun lisälämmön.
Tallin suhteen muuttujia on vielä enemmän, kuinka lämpimänä pidät tallin, oven ja ilmanvaihdon vaikutus jne.
Ja tietenkin se vaikuttaa, kuinka paljon käytätte lämmintä vettä kovalla pakkasella. 40 asteen pakkaset on nykyään harvinaisia, mutta itse halusin mitoittaa oman systeemini suunnilleen sen mukaan. Ammattilaiset taitaa tyytyä muutamaa astetta lämpimempään.
Mutta noin tietämättä sen enempää lähtölukemia, kuulostaa oikean suuntaiselta. Eikä sen tarvitse olla prosentilleen oikein - sitä vartenhan pumpussa on ne lämpövastukset. Itse olen vain täystehon kannattaja kansallisen huoltovarmuuden ja energiahuollon takia
nvg
EDIT: VST lienee se vena, jolla säädetään mitä lämmitetään, käyttö- vai lämmitysvettä?