Kiitos realii ja fraatti, arvostan apuanne. Vastaan näin yhteisesti.
Pumppu sijaitsee kellarissa pannuhuoneessa, eikä sille ole pumpulle erillistä kulutusmittaria, vaan löytyy ainoastaan koko talon kulutuksen kertova mittari. Ilmanvaihto on koneellinen ja kokeilin ottaa sen pois, eikä sillä ollut kuin marginaalinen vaikutus reaaliaikaiseen kulutukseen.
Tässä kun nyt on ollut mahdollisuus tuijottaa kulutusmittaria, niin kaava on selkeä. Kulutus on 0,5-0,7 kW, kun mikään kone ei ole käynnissä. Kun pumppu lämmittää taloa, se nostaa kulutusta noin 4,5 kW (siis kokonaiskulutus on tuolloin viiden pinnassa) ja käyttöveden lämmittäminen nostaa noin 6 kW. Pumppu on 16 kW malli, enkä nyt suoraan osaa sanoa onko nuo lukemat kuinka järkeviä näissä lämpötiloissa, mutta tuostahan se kulutus hyvinkin pitkälle muodostuu.
Huoltomies pääsi nyt käymään ja hänen mukaansa kulutus kuulosti ihan normaalilta, kun ottaa huomioon että pumppu on tehokas ja on lämpimän käyttöveden kierto isossa talossa. Hän ei myöskään löytänyt pumpusta mitään ongelmaa. Hän sanoi, ettei usko kiertovesipumppujen vaihtamisella olevan suurtakaan vaikutusta, vaan sanoi että isoin vaikutus olisi lisävaraajalla. Yksi vaihtoehto olisi esimerkiksi 300-litrainen Thermia MBH. Pitää nyt odotella tarjousta, mutta melko kalliilta kuulosti ja hankalaa tehdä päätöksiä, jos ei pysty kovinkaan tarkasti laskemaan säästöjä etukäteen.
Maalaisjärjellä ajateltuna ajastimen laittaminen kiertovesipumppuun auttaisi. Huoltomies oli jostain syystä aika epäileväinen sen suhteen. En oikein ymmärrä, miksi.