Tällaisen sepustuksen olen tehnyt vuonna 2011.
Nyt on väännetty rautalangasta
Lämpöpumpuissa varaajia on kahta tyyppiä, nimettäköön ne esim seuraavasti:
- "Vesivaraaja" Siinä käyttövesi on varattuna suoraan kuumana vetenä erillisessä säiliössä. Tätä tyyppiä käytetään yleensä vaihtoventtiilikoneissa.
- "Kierukkavaraaja" Siinä energia on varattuna lämpimänä vetenä talon lämmitykseen käytettävän veden varaajassa. Käyttövesi lämmitetään tässä varaajassa olevassa kierukassa. Tätä tyyppiä käytetään yleensä tulistinpumpuissa.
Kummallakin varaajatyypillä on hyvät ja huonot puolensa, mutta niihin ei puututa nyt.
Vesivaraaja on periaatteesa kuumaa vettä täynnä oleva ämpäri. Sinä kaadat ammeeseen 160 litraa 55C vettä ja jäähdytät sen kylmällä 5C kraanavedellä sopivaksi 37C kylpyvedeksi.
Tämän jälkeen sinulla on ammeellinen sopivaa kylpyvettä ja varaaja täynnä kylmää 5C kraanavettä. Suihkuun ei ole mitään asiaa.
Kierukkavaraajassa lämpö siirretään lämmitysvedestä käyttöveteen kierukan avulla.
Siinä vaiheessa kun varaajan ylimmän osan lämpötila on pudonnut 40 C:een on kierukasta tuleva vesi n. 37C. Tässä vaiheessa voidaan sanoa, että lämmin vesi loppui.
Varaajan alimman osan lämpötila on n. 10 C ja ylimmän 40 C. Tämä kuuman veden ja varaajan yläosan lämpötilaero riippuu suuresi virtausnopeudesta ja kierukan mitoituksesta.
Varaajaan jää huomattavasti energiaa mutta sitä ei voida hyödyntää käyttöveden lämmittämiseen.
Suihkuun voi mennä, jos sietää viileämpää suihkuvettä.
Oheisessa kuvassa olen laskenut näiden erityyppisten varaajien kyvyn tehdä 37C kylpyvettä.
Ylempi on tavallinen vaihtoventtiilikoneen varaaja.
Alempi on L-Ässän V-mallin 420 l varaaja (lähtölämpötilat on otettu omasta V-7:stä tältä aamulta, loppulämpötilat on arvioitu).
Kierukkavaraajan 2,6 kertaa suuremmasta tilavuudesta ja 10C korkeammasta yläosan lämpötilasta huolimatta sieltä saadaan vain n. n 1,1 kertainen määrä kylpyvettä verrattuna vesivaraajaan.
Laskelmissa ei ole otettu huomioon sitä, että lämpöpumppu käy ja tekee koko ajan lämmitä vettä, eikä sitä, että tulistinpumpulla lämmitetään myös taloa koko ajan.
Näillä ei kokonaisuuden kannalta ole oleellista merkitystä.
Lisäksi tulee ottaa huomioon että nämä kaksi varaajatyyppiä käyttäytyvät eri lailla riippuen kuuman veden virtausnopeudesta.
Vesivaraajasta lähtevä kuuma vesi on aina varaajan yläosan lämpötilassa riippumatta virtauksesta.
Kierukkavaraajan kuuman veden lämpötila riippuu suuresti virtausnopeudesta. Kierukasta ulos tuleva vesi on huomattavasti kylmempää kuin varaajan yläosan lämpötila.
Esim L-Ässä V 7.0 lämpöpumpulla tehdyissä kokeissa saatiin seuraavat tulokset, kierukasta ulos tulevan kuuman veden lämpötilan lasku verrattuna varaajan yläosan lämpötilaan.
- F= 5 l/min -> lämpötilan lasku 5,5 C
- F= 10 l/min -> lämpötilan lasku 10,5 C
- F= 15 l/min -> lämpötilan lasku 14,8 C
ATS