Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Useamman konvektorin tasapainotus, tarpeellista?  (Luettu 2252 kertaa)

Poissa Mika K

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
Maaviileä pohdinnassa, ollu toki jo useemman vuoden. Ajatuksena on laittaa huoneisiin omat konvektorit (ettei o tarvetta pitää ovia auki ja kylmä menee varmemmin oikeeseen paikkaan) nja ajatuksena vetää isohko putki(varmaan tommonen samanlainen mitä pintaveto kaivoon saakka) vinttiin ja siellä jakotukilla jaetaan konvektoreille. Onkohan tarpeellista laittaa semmonen jakotukki missä on mahdollisuuksia tasapainotukseen, vai menisko se vaan tommosella "tyhmällä" jakotukilla missä ei o mitään säätöjä joita käyttövesiputkissa yleensä käytetään? Oma ajatus olis et korkeintaan ne lyhkäsemmän linjan takan olevat pätkis vaan virtausta kun säädetty lämpötila tulee ja sillon niille kauemmille pisais enemmän virtausta. Ja pumpuksi semmonen mitä patterilinjoihin laitetaan mikä säätyy itekseen sen mukaan kuinka moni konvektori on auki, vakiopaine vai mikä se olikaan nimeltään?

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 063
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Useamman konvektorin tasapainotus, tarpeellista?
« Vastaus #1 : 12.06.19 - klo:05:46 »
Vedät alhaalta asti tuplaputket yläkertaan ja molempiin (ainakin lyhyempään) ihan käsisulku jolla säädät virtausta.

- yhtenäinen eriste jolloin -> ei kondenssivaaraa
- helpompi käsitellä ja taipuu mutkiin
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Mika K

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
Vs: Useamman konvektorin tasapainotus, tarpeellista?
« Vastaus #2 : 12.06.19 - klo:08:08 »
Vedät alhaalta asti tuplaputket yläkertaan ja molempiin (ainakin lyhyempään) ihan käsisulku jolla säädät virtausta.

- yhtenäinen eriste jolloin -> ei kondenssivaaraa
- helpompi käsitellä ja taipuu mutkiin

Kondenssihan tarvii joka tapauksessa hoitaa, vaikka se kyllä teknisessätilassa olis helpompaa, tai ei tarttis olla ihan niin tarkka. Ajattelin kaukaloa jakotukin alle mistä sit kondenssiputki pois, ja tietty eristetty koppi ympärille.

Mutkia tohon paksumpaan putkeen tulis kaks, ja niitten tarvii kuitenkin olla niin jyrkkiä et erillinen kulma.

Ei kai käsisulut oikein tommoseen säätöön sovellu? Huoneita siis neljä joista aina kaks suunnilleen saman pitusilla vedoilla. Vai meinasitko linjasäätöventtiiliä? Maksaako ne sit jo sen verran et kannattaa laittaa lattialämpöjakotukki missä on säädöt valmiina?

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 358
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Useamman konvektorin tasapainotus, tarpeellista?
« Vastaus #3 : 13.06.19 - klo:16:22 »
Huoneita siis neljä joista aina kaks suunnilleen saman pitusilla vedoilla. Vai meinasitko linjasäätöventtiiliä? Maksaako ne sit jo sen verran et kannattaa laittaa lattialämpöjakotukki missä on säädöt valmiina?
Oman kokemuksen perusteella väittäisin, että puhallinkonvektorien virtauksia ei välttämättä tarvitse säätää yksilöllisesti. Syynä on, että virtauksen on joka tapauksessa oltava suhteellisen voimakas, jotta maaliuoksella saavutetaan hyvä jäähdytysteho (kaivosta tuleva liuoshan on tyypillisesti lämpimämpää kuin kompressorijäähdytetyillä nestekiertojärjestelmillä), eli lämpenemä pysyy muutamassa asteessa. Tällöin liuoksen pyörteily putkistoissa tasaa jo sellaisenaan virtauksia varsin hyvin.

Itsellä on huomattavan eripituisiakin haaraputkia ilman mitään säätöventtiileitä ja useimmat haarat on vielä haaroitettu matkan varrella kerran tai kahdesti, enkä ole huomannut, että lisäkonvektorin sähköventtiilin avautuminen vaikuttaisi sanottavasti muihin. Enemmänkin on vaikutusta sillä, että suuri jäähdytyskuorma pakostakin lämmittää myös kaivosta palaavaa liuosta jopa asteilla muutamassa kymmenessä minuutissa ja tuntien, päivien sekä kesän edistyessä vielä lisää. Konvektoreita on käytössä viisi ja lisäksi 4 pienitehoisempaa tuloilmakennoa hajatettuna ja haaroitettuna samoista putkista. Runkoputket ovat toki paksumpia kuin vain yhdelle laitteelle johtava putkiston haara (n. kaksinkertainen virtaus tietyllä paine-erolla) ja tuloilmakennojen putket ovat kojeen lähellä huomattavasti ahtaampia (virtausmäärä tietyllä paine-erolla luokkaa 1/4 konvektroreille vievistä putkista).

Kokonaisuutta ei ole mitoitettu laskennallisesti, vaan haarojen pituudet ja paksuusmitoitus on lähinnä arviopohjalta rakennereunaehtoihin sovittaen. Mitoitus ei muutenkaan tässä toimi samoin kuin lämmitysverkostoissa, sillä konvektoreiden sähköventtiilit joka tapauksessa muuttavat toimiessaan virtausolosuhteita radikaalisti. Virtausääni ei ole ongelma muoviputkistolla (kuten itsellä), mutta metallisen putkiston kohdalla säätö saattaisi tästä syystä osoittautua aiheelliseksi.