Koitin etsiä aiheesta jotain fiksua, mutta en löytänyt. Joten kysytään joukkovoimalta.
Lähtökohtana 7kW maalämpöpumppu. Siihen kaveriksi voisi ottaa (esim!) 7kW aurinkosähköpanelit + 11kW latauspisteen sähköautolle.
Miten tämä kannattaisi optimoida, ja onko tähän mitään tunnettua ratkaisua, jos
-haluaa käyttää aurinkosähköä ensisijaisesti maalämmön (lämmitys + lämmin vesi) käyttöön ja toissijaisesti auton lataukseen --> kun muuten sähkö menisi verkkoon?
-kun kumpikaan ei riitä, käytettäisiin mieluiten yösähköä (pörssisähkö)
Pelkkä kello ei oikein pelitä, koska kesällä aurinko paistaa ja lämmitystä ei niin kauheasti tarvita. Talvella taas toisinpäin, ja yöllä sähkö olisi halvempaa.
Tämä vaatisi lämpöpumpulle erilaisia raja-arvoja; esim niin että talven aikana päivällä talon lämpö sisällä saa laskea 16C:een mutta yöllä se pitää olla min 22C.
Mutta kesällä just toisinpäin, koska silloin aurinkosähköä on saatavilla.
Ja sitten kun pumppu ei käy, mutta sähköä tulee, ladataan auton akkua. Ja jos sekin on täynnä, sitten vasta myydään verkkoon.
Onko tähän olemassa mitään järjellistä ratkaisua markkinoilta? En ajatellut ohjelmointia opetella, vaan luotan että tämän joku pian jo ratkaisee...
Aika monet "fiksut" vehkeet ovat 1-vaihevehkeitä, mutta maalämpöpumppu ja auton lataus vaativat 3-vaihetta. Viimeksi kun jotain aiheesta löysin, laitteet olivat 1-vaiheisia, eikä näinollen täysin ratkaise tätä asiaa, jota ongelmaksi nyt luulen.
Käytännössä tuo varmaan tehdään ajastimilla, mutta haluaisin jotain hiukan fiksumpaa kuin pelkän kellon...