Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11  (Luettu 7741 kertaa)

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« : 11.10.21 - klo:17:16 »
Ostettiin talo jonka lämmönlähteenä on Geopro 202S SH9 maalämpöpumppu. Alkuun käyntiääni oli vähän raaka ja päädyin tilaamaan laitteelle huollon. Huoltomiehet päätyivät vaihtamaan kompressorin paisuntaventtiilin, säätivät samalla kompressorin toisen puolen paineet lähemmäksi 3 bar aikaisemman 4 bar sijaan. Samassa yhteydessä muuttivat muutenkin pumpun säätöjä, tämän jälkeen alkoi ilmetä sellaista ongelmaa että kompressori hälytti vähintään kerran vuorokaudessa poikkeamahälyytys 11. Toiminta meni karkeasti niin joka kerta että kompressori käynnistyi varaaja-ala mittauksen (M4) mukaan ja sammui noin 10-15 sekunnin kuluttua, tässä kohtaa tuli tietty hälytys. VaraajaAlaMin säätö arvoksi oli laitettu huoltofirman puolesta 45 astetta, VaraajaYlä 50, huoltomiehen mukaan tällä säädöllä yläero oli se 5 astetta niin kuin pitääkin. Noin jälkikäteen voi helposti sanoa että asentaja ei välttämättä ollut ehkä ihan oikeassa.

Tutustuin talon mukana tulleisiin käyttöohjeisiin ja olen koittanut säätää laitetta siten että se toimisi järkevästi eikä poikkeamahälytystä 11 tulisi enää. Kahden viikon rimpuilun aikana siirsin varaajan ylä lämpöanturin siihen paikkaa varaajassa missä sen pitäisi kuvien mukaan olla, se oli jossain vaiheessa siirretty lähtevän käyttöveden putkeen, mikä käytännössä teki sen että kompressori käynnistyi varsin nopeasti sen jälkeen kun hanasta oli laskettu vettä vähänkään enemmän. Lisäksi anturi näytti ihan jotain muuta kuin sen kompressorin ohjauksen mielestä pitäisi näyttää, ainakin minusta näytti siltä että laite sekoaa epäjohdonmukaisiin mittaustuloksiin. Niin tai näin vaikutti siltä että tuolla anturin sijainnilla oli koitettu saavuttaa se että lämmin vesi riittäisi paremmin, tulos oli aika heikko, suorastaan täysin luokaton.

Päädyin palauttamaan osan asetuksista lähemmän tehdasasetuksia, edelleen kun kompressori käynnistyy varaajan alaosan lämpötila nousee nopeiten, mutta nousu hidastuu merkittävästi 40 asteen jälkeen, nousee lopulta toki lähemmäksi 50 astetta, Mittaus M10 ei enää katkaise kompressorin käyntiä vaan yläanturi M9 ja ainakin toistaiseksi pumpun käynnistys ja pysäytys on mennyt pelkästään M9 mukaan.

Aikaimmin maalämpöpumpun sisällä olevan kiertopumpun nopeus oli kolmosella ja kun kompressori käynnistyi lähti varaajan yläosan lämpötila varsin nopeasti laskuun, laski useita asteita ennen kuin lopulta lähti nousuun, käytännössä siis anturin sijoittelun lopputulos oli se että kun hanan avasi lämmintä tuli hetken jonka jälkeen vesi muuttui haaleaksi juuri siksi että kompressorin käynnistyminen laski ylälämpötilaa, ei nostanut kuten oli varmaan ajateltu. Jostain aikaisemmasta aiheesta löysin suosituksen vaihtaa ylä ja ala erojen arvot ristiin ja hidastaa pumpun kiertovesipumpun nopeutta tein suositellut muutokset ja lämmöt eivät enää laske samalla tavalla.

Nyt säätöarvot ovat seuraavat

Varaajaalamin 35 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 57 oC

Huoltovalikossa vaihdoin  varaajaAlaero ja yläero ristiin

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 3 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Toistaiseksi en vielä ole nähnyt uudestaan poikkeamahälytys 11 sen jälkeen kun laskin varaajaAlaMin arvon 45->35, kysymys kuuluukin että

- Voiko se aiheuttaa aikaisemmin kuvatun kompressorin sammumisen lähes heti käynnistymisen jälkeen näin kohtuullisen lämpimillä keleillä?
- Kuuluuko varaajan alaosan lämpötilan nousta esim 27->47 C käyntijaksolla, onko se ihan koko homman idea vai onko pumpun joku säätö vielä pielessä? Sisällä oleva venttiili kyllä liikkuu, jumissa se ei ole.

Suurin muutos on nyt se että hanasta tulee tietty lämpimämpää vettä ja tietty koska varaajan ylälämpöä on hieman saanut nostettua niin lämminvesi riittää myös pidempään. Aikaisemmalla anturin sijainnilla toiminnassa ei ollut mitään järkeä,ainakaan mun mielestä.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 650
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #1 : 11.10.21 - klo:18:38 »
Lainaus
- Kuuluuko varaajan alaosan lämpötilan nousta esim 27->47 C käyntijaksolla, onko se ihan koko homman idea

Kyllä tuollainen on normaalia tulistinpumpussa.
Siinähän kesäaikaan ja pienemmän lämmitystarpeen aikana kompressorin käyntiä ohjaa yleensä vain varaajan yläosan asetukset.

Tuossa mallissa on kaksi lämmönvaihdinta,toinen alavaraajalle ja toinen ylävaraajalle.
Molemmat tuottaa lämpötehoa aina kun kompressori käy.
Näiden lämmitystehot on kompressorin käydessä aina suunnilleen seuraavasti.
Alavaraaja n 80%
ylävaraaja n 20%

Koska alavaraajan lämmitysteho on huomattavasti suurempi ja kompressorin käyntiä ohjaa ylävaraajan lämpötila-asetus niin kompressori käy niin kauan kunnes ylävaraajan asetettu lämpötila on saavutettu ja kun alavaraajasta ei juurikaan ole lämmönkulutusta niin siellä nousee lämpötila korkeammaksi kuin alavaraajan lämpötila-asetukset.

Ei se alavaraajan korkeampi lämpötila kesäaikaan kuitenkaan hukkaan mene koska käyttöveden lämmitykseen osallistuu myös alavaraaja ja sen korkeampi lämpötila lisää käyttöveden riittävyyttä

Kun lämmityskausi alkaa ja alavaraajasta otetaan enemmän lämpötehoa talon lämmitykseen niin jossain vaiheessa kompressorin ohjaus siirtyy alavaraajan asetuksille koska aina kun kompressori käy niin ylävaraajaan menee lämmitystehoa tuon 20% osuus ja käytännössä talviaikaan ylävaraajan lämmöt pysyttelee korkeampina kuin sen lämpötila asetukset.

Lämmityskaudella ylävaraajan lämpötila voi nousta 60-70 asteeseen ja se on normaalia
Alavaraan asetukset siis vaikuttaa kompressorin käyntiin vain silloin kun ylävaraajan lämpötila on korkeampi kuin ylävaraajan ylämin asetus,sellainen priorisointi noissa asetuksissa
Lainaus
Varaajaalamin 35 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 57 oC

Huoltovalikossa vaihdoin  varaajaAlaero ja yläero ristiin

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 3 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Kokeile suurentaa Varaaja_Ylä_Ero johonkin 5 asteeseen niin harventaa kompressorin käynnistymisiä.


 
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #2 : 11.10.21 - klo:20:39 »
Kiitos vastauksesta, tuo selventää paljon ko laitteen toimintalogiikkaa.

Pitää nyt seurata pari viikkoa tuota josko poikkeamahälytys 11 ei enää tule niin jätän VaraajaAlaMin arvon välille 30-35 oC. Tähän mennessä tuo arvo vaikuttaa olleen syy poikkeama hälytyksiin.

Käytännössä siis voisin koittaa säätää VaraajaYlä Kesä vielä vähän korkeammalle, siitä ei varmasti ole mitään haittaa lämpimän vedes riittävyyden kannalta. Edelleen tavoite on tietty löytää sellaiset asetukset ettei sähkävastus turhaan mene päälle, mutta samaan aikaan saada lämmin vesi riittämään. Kuten sanoin kokemukset alkuun oli aika synkkiä joten lähes mikä tahansa parannus kelpaa.

Pitää vähän hinkata vielä asetuksia ja katsoa miten laitos käyttäytyy.

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #3 : 14.10.21 - klo:19:35 »
Pientä päivitystä, laitoksen sielunelämä alkaa aueta, Säädöt on nyt hierottu seuraavasti

Varaajaalamin 35 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 55 oC

VaraajaAlaEro 3 oC
VaraajayläEro 5 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Hetken olin ihmetellyt miksi laite oli käytännössä jatkuvasti anturin M9 (yläanturi) ohjaava, kunnes jossain kohtaa selvisi että käyttövedessä on erillinen pumppu joka kierrättää lämmintä vettä varaajan ylälähdöstä toisen kylpyhuoneen kautta varaajan aleman kierukan tuloon. Se taas käytännössä piti anturin M4 (keskianturi) lukemat sellaisina ettei kompressori ollut ikinä varaajan ala-anturien ohjaama.

Varaajan yläosan lämpötila näyttää pysyvän aika helposti 51-55 asteen välillä vaikka varaajan alaosa ohjaakin kompressoria. Lämpimän veden riittävyyden kanssa varmaan joutuu hiukan painimaan manuaalisesti, tuohon kannattaa varmaan askarrella lisälämpöpainike ihan vain siksi että voi.
« Viimeksi muokattu: 15.10.21 - klo:20:28 kirjoittanut SamiK »

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #4 : 17.10.21 - klo:18:06 »
Voi kai sanoa että poikkeama hälytyksen syy on selvillä, käytännössä huoltofirman säädöt tekivät sen että laite ei yksi kertaisesti voinut mitenkään toimia.

Varaaja on mennyt nyt viikon ilman hälytyksiä ja loppuviikon jo alaohjaavanakin, varaajan ylälämmöt vaihdelleet 51-60 oC välillä ulkolämpötilasta riippuen.

Tosin piti rakentaa itselle exceli jolla sai tehtyä kuvaajan millä arvoila on mikäkin vaikutus varaajan alaohjaukseen, tai sanotaan niin että säätäminen tapahtuu nyt itselleni ymmärrettävässä muodossa. Noin siis siitä syystä että talon kosteisiin tiloihin ei ole jostain syystä kytketty erillistä L2 piiriä, josta syystä päädyin nostamaan piirin L1 alalämmön vähän korkeammaksi kuin normaalisti. Muutenkin L1 tai L2 säätökäyrä alkaa määrittelemään kompressorin käynnistymistä käyttöohjeen kaavojen mukaisesti kun saavutetaan VaraajaAlaMin -2 oC, edellyttäen VaraajaAlaEron olevan 3 oC.

Varaajaalamin 34 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 55 oC

VaraajaAlaEro 3 oC
VaraajayläEro 5 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Yllä olevilla arvoilla siis käytännössä VaraajaAlaMin arvo ohjaa kompressoria kun lattialämmityksen kiertoveden säätöarvo pysyy 32 tai alle, 33 kohdalla alkaa L1 arvo määrätä käynnistyksen anturin M4 perusteella. Ei varmaan olisi tarvinnut kuvaajaa rakentaa jos pystyisi ymmärtämään monen ehtolauseen sanallista matematiikan tehtävää  ::)

Poissa MarkusN

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #5 : 22.10.21 - klo:12:42 »
Minulla on seuraavat säädöt ja kokonaisuus toimii hyvin.

Varaajaalamin 30c, koska lattiaan ei oikeastaan koskaan tarvitse laittaa yli 30c vettä kiertoon.
Varaajaylä kesä57
Talvi 57

Varaajaalaero en muista
Varaajaeläero 7c
Kompressoriesto 50

Näillä säädöillä varaajan ylälämpö ohjaa kompressorin toimintaa ja käyntiajat kompressorilla ovat pitkiä koska kompressori lähtee käyntiin kun kompressorin ylälämpö on tippunut 7c ja lämpeää niin pitkään ennen kuin 57 on saavutettu.

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #6 : 22.10.21 - klo:23:06 »
Mulla ei ole mitään käsitystä miksi lämpökäyrä on ollut aikaisemmin 19-29-38 oC, en usko että tota 38 olisi oikeasti koskaan edes tarvittu. Nyt taitaa olla 26-30-36, katsotaan mihin päädytään kun lämmittäminen oikeasti alkaa.

Toinen juttu oli M9 paikka, ymmärsin kyllä mitä sillä haettiin, tulos oli kokonaisuudessaan aavistuksen ehkä enemmän päin vastainen kuin mitä oli haettu. VaraajaYlä oli 50 oC, kun saatiin avaimet.

Jotenkin mun käsityksen mukaan jos kompuran saa ala-ohjaavaksi niin lämmin käyttövesi muodostuu vähän niin kuin sivutuotteena kun taloa lämmitetään.

Lämpimän veden riittävyys on nyt ollut varsin hyvä, on kokeiltu sekä etukäteen lämmittää enemmän tai vain antaa automatiikan hoitaa. Molemmat tavat toimii, sillä erolla että ensin mainitussa kompressori tekee kaiken lämpimän, jälkimmäisessä kompura käy niin kauan ja ylävaraajan lämpötila laskee niin alas että hakee sähkövastuksesta tukea lopussa. Edelleen vastuksen ylilämpösuoja oli lauennut jossain kohtaa, eikä vastus ole toiminut ties koska viimeksi, säätöpanelilta vastuksen ohjaus menee ylilämpösuojan kautta kontaktorille, eli vaikka tunnit on juossu tässä muutamaan otteeseen niin sähkön kulutukseksi tai lämpimäksi vedeksi ei numeroiden loiste ole realisoitunut.

Mutta tosiaan, tänään on nähty ekan kerran kontaktorin kytkevän sähköt vastuksen ja kuultu kuinka 3x2 kW pöhisee, mittasin kaikki kolme vastusta ja arvoista laskin tehon. Tähän mennessä normaali käytöllä vastus menee päälle maksimissaan tunniksi viikon aikana, muuten kompura hoitaa lämmityksen. Pitää vielä askarrella se lisälämpökytkin tässä joku päivä.

Palaan astialle kunhan kokemuksia kertyy

Poissa MarkusN

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #7 : 11.11.21 - klo:13:46 »
Moi, Minkälainen lämminvesivaraaja sinulla muuten on käytössä?


Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #8 : 22.11.21 - klo:14:39 »
Moi, Minkälainen lämminvesivaraaja sinulla muuten on käytössä?

Ei tuossa ole mitään muuta varaajaa kuin tuo 500 litran tötterö jossa kaksi kierukkaan lämpimälle käyttövedelle.

Asetukset hivuttelin alla oleviksi

Varaajaalamin 33 oC
Varaajaylä Kesä 53 oC
Varaajaylä Talvi 54 oC

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 5 oC
SVVaraajayläEro 4 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Käytännössä tosiaan varaajan ylälämmöt keikkuu lämmityskaudella siellä 60 asteen pinnassa riippumatta siitä mitä noihin varaajaylä arvoihin laittaa, pumppu on käytännössä ollut pääasiassa alaohjaava. SVVaraajaYläEro on tarkoituksella pieni, käytännössä siisä sähkövastus alkaa pukata nopeaasti kuumaa vettä lisää varaajaan kun lämmintä vettä vielä on eikä vasta sitten kun suihkussa oleva alkaa jo ihmetellä veden viilentymistä. Sähkövastus on ollut kuukauden aikana päällä peräti reilun tunnin, käytännössä varaajan yläosa lämpenee +44 -> 58 oC 15-20 minuutissa. Saunakytkintä en ole ehtinyt viritellä, eikä sille taida mitään käyttöä edes olla normaali käytössä. Lämmin vesi on riittänyt tolla setillä hyvin, ei ole tullut kiukkuisia ihmisiä suihkusta.

Talossa on lämmin riittänyt nyt kun on vielä saanut kaikki termarit kiinni oikeisiin piireihin. Pitkä juttu, vielä ei ole selvinnyt onko kaikki termarit olleet alunperin noin vai onko joku siirrellyt niitä jonkun remontin yhteydessä, onko ollut kyseessä vahinko vai onko tekijä vaan ollut rajusti juovuksissa. Aikaisempi ongelma siinä että asuntojen lämmöt seilaa on kuitenkin nyt korjattu, yläkerrassa oli pari termaria ristissä ja alakerran toisessa kaapissa viisi kuudesta oli kiinni väärässä piirissä, tossa meni hetki tajuta mistä vikaa voisi etsiä  ???  Toi kaappi missä oli 5/6 väärin teetti kyllä alkuun töitä aika rajusti, meni siinä noin viikko että sai ne oikeille paikoilleen.

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #9 : 27.11.21 - klo:15:29 »
Käytännössä tosiaan varaajan ylälämmöt keikkuu lämmityskaudella siellä 60 asteen pinnassa riippumatta siitä mitä noihin varaajaylä arvoihin laittaa

Tässä olisi tuskin voinut olla enemmän väärässä, joku varmaan kertoo jos ole ihan metsässä, noilla VaraajaYläKesä ja VaraajaYläTalvi arvoilla säädetään käytännössä kolmitie venttiilin lämmönjakoa, eli sitä meneekö lämmin tulistimen kautta ylävaraajaan vai suoraan varaajan keskiosaan. Näin lämmityskaudella keskelle pitää saada mahdollisimman paljon lämmintä, ylös sitä nyt kertyy muutenkin. Eli kun tuo logiikka avautui niin lähdin säätämään arvoja hiukan uusiksi.

Eli kootusti alla jos tästä nyt olisi joskus jollekin jotain hyötyä.

Asetukset oli taloon tullessa alla olevat, kiertopumpun nopeus oli sellainen että varaajan ylälämpö lähti laskemaan kun kompura käynnistyi ja kolmitieventtiili aukesi. Varaajan ylälämpöanturi oli kiinnitetty teipillä käyttöveden lähtöputkeen. Käytännössä kompura lähti käyntiin lähes joka kerta kun vähänkään laski lämmintä vettä hanasta. Lämmin vesi loppui varsin herkästi, suihkussa käyminen oli jännittävää.

Lainaus
Lämpökäyrä 19-29-38 oC
Varaajaalamin 30 oC
Varaajaylä Kesä 50 oC
Varaajaylä Talvi 50 oC

VaraajaAlaEro 3 oC
VaraajayläEro 5 oC
SVVaraajayläEro 7 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Lämmin vesi ei yllättäen noilla riittänyt, joten nostin yläarvoja

Lainaus
Varaajaalamin 30 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 57 oC

Sitten kävi kylmälaite asentaja joka sääti arvot kuten alla, josta seurasi poikkeama hälytys 11, koko systeemiä sekoitti merkittävästi liian voimakas lämpimän veden pakkokierto yläkierukasta alakierukan tuloon.

Lainaus
Varaajaalamin 45 oC
Varaajaylä Kesä 55 oC
Varaajaylä Talvi 57 oC

Laitteen sain toimimaan jotenkin 0-+10 oC ulkolämpötiloissa kun varaajan kiertopumpun nopeuden laski minimiin (ei muuten varmaan ole alkuperäinen pumppu) ja sammutti lämpimän veden pakkokierron. Lisälämpövastuksen lämpösuojan kuittaus auttoi lämpimän veden tuotossa merkittävästi. Lämpökäyrä muutettu koska talossa on vain yksi kierto L1, Kosteilla tiloilla ei ole omaa kiertoa. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä että tuo -20 oC arvo oli tarpeettoman suuri, ehkä sitä pääsee vieläkin laskemaan kun kokemusta kertyy.

Lainaus
Lämpökäyrä 24-29-34 oC
Varaajaalamin 33 oC
Varaajaylä Kesä 53 oC
Varaajaylä Talvi 54 oC

Josta sitten nykyiseen säätöön

Lainaus
Lämpökäyrä 24-29-34 oC
Varaajaalamin 30 oC
Varaajaylä Kesä 54 oC
Varaajaylä Talvi 66 oC

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 9 oC
SVVaraajayläEro 5 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Yllä olevia on koeponnistettu -10 oC pakkasella, vielä on vähän epäselvää kuinka ylös tuo talvi (-20  oC) ylälämpö kannattaa kiskoa, se varmaan selviää aikanaan. Tuolla asetuksella kompura käy alaohjaavana pitkän jakson jolloin ylös kertyy vähän niin kuin itsestään kuumaa vettä.

Pitää vielä lukea tämä ajatuksella kun ehdin ja korjata virheet ja puutteet  ;)

Edit: nyt on luettu ja korjattu, päivitetty myös viimeiset asetukset.
« Viimeksi muokattu: 30.11.21 - klo:13:18 kirjoittanut SamiK »

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #10 : 30.11.21 - klo:13:20 »
Kyllä toi käytännössä toimii vielä järkevämmin jos nostaa lisää pakkaspäivän pyyntiä, liian pienellä pyynnillä käyntiaika pitenee.

Lainaus
Varaajaalamin 30 oC
Varaajaylä Kesä 60 oC
Varaajaylä Talvi 72 oC

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 10 oC
SVVaraajayläEro 5 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #11 : 02.12.21 - klo:10:20 »
Kyllä tuolla hitaalla kierrolla tulee seinä vastaan yli 12 oC pakkasessa, ei vaan enää pumppu jaksa lämmittää ala varaajaa millään lämpötila asetuksella, lämpöä kertyy liikaa ylös ja pumppu käy tunti tolkulla. Käytännössä kiertopumpun asetusta on nostettava maksimiin ja säädettävä lämpötila asetuksilla virtauksen sellaisiksi lämmöstä mahdollisimman suuri osuus menee alas, mutta varaajan yläosa ei kuitenkaan jäähdy käynnin aikana. Eiköhän tuohon löydy joku järkevä tasapaino vielä, aika hyvin alkaa olla haarukassa mikä on pumpun jatkuva tasainen tuotto tuolla virtauksella.

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #12 : 12.12.21 - klo:11:56 »
Kyllä ne asetukset vain sieltä löytyi ja talo lämpeni pelkällä pumpulla vielä -20 oC pakkasellakin.

Varaajaalamin 30 oC
Varaajaylä Kesä 57 oC
Varaajaylä Talvi 65 oC

VaraajaAlaEro 5 oC
VaraajayläEro 10 oC
SVVaraajayläEro 5 oC
Kompressori Esto on 51 oC

Koko jutun avain oli lopulta kiertoveden lämpötilassa, käytännössä mitä alemmaksi kiertoveden lämmön säätää, sitä useammin pumppu käy, pitkiä jaksoja ja pitää lyhyitä taukoja, lopulta kompura käy luokkaa kokoajan vaikka pakkasta ei ole varsin paljon yli -10 oC. Taas jos nostaa kiertoveden lämpötilaa sopivasti, käynti- ja lepojaksojen suhde alkaa olla järkevä. Nolla kelillä pumppu käy luokkaa 30-45, on pois päältä luokkaa 40-60 min, vähän riippuen onko lämmintä vettä käytetty ollenkaan. Toki edelleen jos isompia määriä lämmintä vettä käytetään pumppu käy sitten pidempään, mutta edelleen on kovin harvoin yläohjaava eikä lämmin vesi lopu noilla asetuksilla ihan helposti. Käytännössä pumppu pysyy alaohjaavana vaikka tulisi käytyä saunassakin, vasta pidempi suihku saa laitoksen yläohjaavaksi.

Kysessä kun on iso talo jossa alakerrassa pinta-alaa luokkaa karvaa vajaa 180 m2, paksu betonilaatta joka käytännössä varaa hyvin. Yläkerrassa noin 60 m2 taas ei ole paksua betonia vaan gyprocin päälle vedetty ohuet putket ja päälle joku kura. Syystä tai toisesta alakerran jakotukeille tuleva kiertovesi on hiukan viileämpää kuin yläkerrassa, sinällään sillä ei varmaan ole merkitystä, lopputuloksella on.

Se kiertoveden säätökäyrä:

+20 /  0  / -20
  25 / 33 /  38

tuolla käyrällä talossa jokainen huone pysyy lämpimänä. Noin jos pelkästään lämmitettäisiin taloa niin nolla kelillä käyntijaksoja olisi noin 9 kpl / vrk, kovemmalla pakkasella sitten jaksojen määrä vähän kasvaa ja pitenee.

Poissa MarkusN

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #13 : 05.10.22 - klo:10:04 »
Mistä sait nuo käyntijaksojen määrät otettua? Itsellä sama laitteisto kuin sinulla. Ei kylläkään ihan samanlaisia murheita ole ollut. Sähkönhinnan takia alkoi kuitenkin käyntijaksojen optimointi kiinnostamaan.

Itsellä on -20 / 0 / +20 asetusarvo 21 / 25 / 29. Eli aika erilaiset kuin sinulla. 238m2 talo yhdessä kerroksessa, laatta/betoni lattia.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 782
  • yli-ikämies
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #14 : 05.10.22 - klo:11:58 »
Tarvittavaan kiertoveden lämpötilaan vaikuttaa kovasti se, millainen on lattian pintarakenteen lämmönjohtavuus.
Klinkkerilaattalattia johtaa erinomaisen hyvin lämpöä. Lattian pinnan lämpötila on lähes sama, kuin on palaavan kiertoveden lämpötila.
Toki lähtevän kiertoveden lämpötilaan vaikuttaa myöskin tarvittava lämmitysteho, W/m2. Yleensä se on noin 30 - 60 W/m2. Korkeassa tai heikommin eristetyssä tehon tarve on suurempi.

Poissa MarkusN

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #15 : 06.10.22 - klo:10:52 »
Juu näinhän se on. Itselläni on hyvät olosuhteet pitää matalaa lämpötilaa lattiassa

Itselläni kyllä on omat murheeni. mm. se että lämpimän käyttöveden kiertovesipumppu sotkee tuon 700L varaajan lämpötilakerrostumisen aika perusteellisesti. Käytännössä aina kun pumppu on päällä niin koko varaaja on suunnilleen saman lämpöinen. Kiertovesipumpun kun ottaa pois niin varaaja kerrostaa kyllä normaalisti. Jos pörssiin menee niin pitäisi miettiä että miten tuo olisi järkevin toteuttaa että päivällä ei tarvitsisi juurikaan kompressoria huudattaa.

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #16 : 24.03.23 - klo:00:16 »
Moi,

Tuli tämä keskustelu googlella vastaan, joten:

Tässä koetan selvitellä maalampöpumpun ongelmia ja tällä hetkellä tulee juuri tuota virhettä 11. Huoltofima kävi asentamassa uuden kompressorin, sekä maaliuoksen kiertopumpun suhteellisen isoon hintaan, mutta edelleen oikkuja ilmenee. Huoltovalikkoon ei tietenkään ole tuota salaista nelinumeroista sanaa hallussa, jos sellainen jostain on saatavissa niin olisi hyvä hieman katsoa mitä tuo putiikki sinne mahdollisesti on säätänyt. Mikäli teillä sellainen on, niin olisin kiitollinen tuollaisesta, kiitos. Käsittääkseni kone on juuri tämä SH 9.

Ystävällisesti, Kari

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 428
  • L-Ässä V-7
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #17 : 24.03.23 - klo:11:47 »
Lainaus
Huoltovalikkoon ei tietenkään ole tuota salaista nelinumeroista sanaa hallussa, jos sellainen jostain on saatavissa niin olisi hyvä hieman katsoa mitä tuo putiikki sinne mahdollisesti on säätänyt. Mikäli teillä sellainen on, niin olisin kiitollinen tuollaisesta
Kokeile 1324

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #18 : 24.03.23 - klo:12:34 »
Kiitos koodista, sehän toimii.

Yksi asetus minulla on vielä hukassa:
Mistä löydän tässä ketjussa mainitus "Kompressorin esto"-lämpötilan asetuksen. Selailin valikoita edestakaisin, muttei mistaan tullut vastaan,

Kiittäen, Kari

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 428
  • L-Ässä V-7
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #19 : 24.03.23 - klo:16:44 »
Mikä tuo "virhe 11" on? Onko siinä mitään selittävää tekstiä

Geoprossahan on Oumannin säädin?
Sen ohjetta minulla ei ole saatavilla, mutta olettaisin että se toimii pääpiirteissä samalla tavalla kuin L-Ässän Oumanin säädin.
Ohessa sivu L-Ässän Oumanin ohjeesta missä on mm kerrottu, mitkä asiat estävät kompressorin käynnin.
Olettaisin että Gopron Ouman-ohjeesta löytyy vastaavanlaiset.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #20 : 24.03.23 - klo:17:39 »
Poikkeamahälytys 11 - Kompressorin käynti.
Eli jostain syystä ohjain ei saa tietoa kompressorin käymisestä. Mistä sitten johtuu, ei vielä tiedä. Kompressori siis käy hetken aikaa, kunnes liipaisee tuon virheen ilmoille.
Lähes saman mallin ohjeen löysin netistä tähän liitteeksi. En nyt tarkkaa numeroa muista tuosta Oumanista, kun en ole nyt sen lähistöllä.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 428
  • L-Ässä V-7
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #21 : 24.03.23 - klo:18:55 »
L-Ässässä vastaava hälytys on "Mittaus 4 kompressorin käynti"
Tämä on yksi yleisimmistä vanhempien L-Ässien hälytyksistä ja siinäkin kone käy muutamia sekuntteja ja sitten pysähtyy.
Syynä on yleensä ollut itse käyntitietoreleen vika. Vika on siitä hankala että se esiintyy satunnaisesti eikä yleensä jää päälle.

Vaihda käyntitietorele.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #22 : 24.03.23 - klo:19:16 »
Kiitos,

Täytyy paikallistaa tuo rele. Numero 11 viittaa tähän kytkentäohjeeseen myös.

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #23 : 24.03.23 - klo:22:35 »
Tässä tapauksessa paljastuikin, että maanesteen pumpun johdonsuoja oli lauennut (tuossa kuvassa etualalla yksi kytkin). Ja ehdin nyt pari tuntia seurata, että kompressori oikeasti nosti varaajan lämmöt taas oikeiksi.

Oumanin ohjain on tyyppiä 202s, josta en netistä pikaisesti löytänyt ohjetta, mutta tuo 202GW on melko samanlainen: https://gebwell.fi/app/uploads/2021/10/2-Gebwell_202GW_suomi.pdf
En myöskään löytänyt kytkentäkaavioista tai kannen alta tuollaista aiemmin mainittua relettä. Johdonsuojia ja kontaktoreita siellä toki muutamia on. Jollain takaisinkytkennällä olin tulkitsevani manuaalista tuo kompressorin käymisen tarkkailu tehdään.

Ajoin testimielessä maaliuosta käsikäytöllä, johon myös yksi kytkin on tuossa kannessa. Melkoista kavitointia sieltä pumpusta kuului, enkä tiedä ajetaanko pumppua millaisilla kierroksilla normaalissa käytössä vs. näin käsin.

Kuvissa laitteen kansi avattuna kytkennän periaate.

Jatkan tarkkailua ja toiveissa on perua jo tilattu sähköasentajan arvokas käynti.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 428
  • L-Ässä V-7
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #24 : 25.03.23 - klo:15:22 »
Lainaus
Tässä tapauksessa paljastuikin, että maanesteen pumpun johdonsuoja oli lauennut (tuossa kuvassa etualalla yksi kytkin). Ja ehdin nyt pari tuntia seurata, että kompressori oikeasti nosti varaajan lämmöt taas oikeiksi.
Onko tämän jälkeen toiminut oikein?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #25 : 25.03.23 - klo:15:45 »
Nyt on toistaiseksi kai toiminut oikein. Käyn kohtapuoliin vilkaisemassa mitä pumpulle kuuluu, mutta kuulema piipitykseen ei ole vielä tarvinnut herätä.

Kiitos vielä, antoi taas hieman lisäkäsitystä tuon pumpun touhuista. Se on ollut sangen pitkään "työn alla", mutta nyt kun kaiken piti olla kunnossa, niin laittoi kummastuttamaan. Edelleen täytyy tarkkailla keksiikö tuo vielä temppuilla.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 428
  • L-Ässä V-7
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #26 : 26.03.23 - klo:10:10 »
Lainaus
Tässä koetan selvitellä maalampöpumpun ongelmia ja tällä hetkellä tulee juuri tuota virhettä 11. Huoltofima kävi asentamassa uuden kompressorin, sekä maaliuoksen kiertopumpun suhteellisen isoon hintaan, mutta edelleen oikkuja ilmenee.
Kysytäänpäs vielä tätä.
Alotusviestissäsi mainitsit että "edelleen oikkuja ilmenee"
Mittaus 11 pysäutti koneen mutta miten sen sai sen jälkeen käyntiin?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa KariPuttonen

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #27 : 26.03.23 - klo:20:29 »
Laitteesta oli tuo maaliuoksen kieropumpu johdonsuoja napsahtanut pois päältä. Huomasin siis tämän myöhemmin. Sitä en tiedä, mikä tuon sitten on voinut napsauttaa pois päältä. Tarkempaa johdotusta tai logiikkaa en alkanut vielä selvittelemään, miksi se ilmoitti vain, että "poikkeushälytys 11 - Kompressori" eikä jotain selvempää.

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 51
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #28 : 28.09.23 - klo:09:34 »
Ajoin testimielessä maaliuosta käsikäytöllä, johon myös yksi kytkin on tuossa kannessa. Melkoista kavitointia sieltä pumpusta kuului, enkä tiedä ajetaanko pumppua millaisilla kierroksilla normaalissa käytössä vs. näin käsin.

Mulle jäi sellainen käsitys että tuo kyseinen malli ajaa sitä maakiertopumppua aina samalla nopeudella, ei ole kylläkään mitään faktaa laittaa siitä tiskiin.

Tarkempaa johdotusta tai logiikkaa en alkanut vielä selvittelemään, miksi se ilmoitti vain, että "poikkeushälytys 11 - Kompressori" eikä jotain selvempää.

Toi poikkeama hälytys tulee siitä että laite olisi käynnistänyt säätöarvojen perusteella kompuran mutta jostain syystä kompura ei käy. Syitä voi käytännössä olla monia, mulla se oli sen paikalla käyneen asentajan säätämät arvot, tässä kyseisessä tapauksessa luultavasti kompura käynnistyy mutta koska maapiirissä ei ollut kiertoa se tahtoi jäätyä ja sammutti itsensä.

Noin oman käsityksen mukaan tuossa laitteessa ei ole mitään suurempaa älyä, vaan siellä muutamien anturitietojen perusteella ohjataan kompressori päälle/pois ja kolmitieventtiilin asentoa joka käytännössä säätää mikä osa lämmitetystä menee lämmitysveden kiertoon ja mikä osa menee tulistimelle josta taas tulee käyttövettä. Tossa tarvitaan 4 ulkoista lämpötila-anturia, varaajan ylä, keski ja ala sekä kiertoveden. itse pumpussa on sisällä sitten muutama anturi, en enää muista montako. Ei sinänsä ole mikään kovin monimutkainen laite.


Poissa Murre

  • Yrittäjä/Kylmämestari
  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 169
    • Jaahdytystekniikan asiantuntija
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #29 : 01.10.23 - klo:01:03 »
Mulle jäi sellainen käsitys että tuo kyseinen malli ajaa sitä maakiertopumppua aina samalla nopeudella, ei ole kylläkään mitään faktaa laittaa siitä tiskiin.

Liuospumppua ohjataan vain ON/OFF periaatteella.

*Yrittäjä/Kylmämestari
*FISE Kylmäsuunnittelijan b-pätevyys
*Kylmätekniikan asennus-, huolto-, konsultointi-, suunnittelu- ja urakointi-palvelut.
*Climacheck energia-optimoinnit

Poissa Newbie

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 29
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Geopro 202S SH9 poikkeamahälytys 11
« Vastaus #30 : 26.10.23 - klo:12:08 »
Hei,
Ilmat kylmeni ja poikkeamahälytys 11 palasi  >:(
Osaako joku neuvoa missä se käyntitietorele SH9:ssä on - ja pystyykö sen itse vaihtamaan?
...jos kokeilis sitä, kun säätöarvoja muuttelemalla tilanne ei korjaantunut...
Geopro SH 9, kaivosta ei tietoa, 187m2 torppa vm2007 lattialämmityksellä