Yksi uusi MLP amatööri lisää julkisesti ihmettelemään monin osin tuttuja aiheita, mutta josko seniorit jaksaisi vielä kommentoida niin viisastuisin ehkä nopeammin tai ainakin ehkä pahoittaisin mieleni hätäisemmin diagnoosista.
Etelä-Suomeen asennetun 7kW pumpun toisella puolen ~180m porakaivo ja toisella puolen 235m2 lattialämmitettävää kahdessa kerroksessa, joista alempi kiveä ja puoliksi maan alla. Ylempi kerros puuta sun muuta.
Käyttövedelle 300L Stiebelin varaaja. Mittari alemmassa kolossa. Tässä kohtaa tietty eka mielensäpahoittamisen paikka jos kysyy miten pahasti tämä systeemi on alimitoitettu?
Käyttökokemusta nyt vasta kolmelta kuukaudelta mutta pakkasten kulutuslukemat sen verta roisit että alkoi kiinnostaa säätäminen aika nopeasti. Lukemia en alkanut tarkasti kirjailla kuin vasta joulukuun alusta joten vähän huonosti dataa. Pumpulta luettuja tietoja kaikki.
5.12.21 - 11.1.22, eli 37 päivää.
Lämpömäärät (kWh):
Lämmitys: 3247
KV: 338
Ottoteho (kWh):
Lämmitys: 608
KV: 133
Lämmitys NHZ: 131
KV NHZ: 308
Käynnistyksien eka ylöskirjaus oli hukkunut ja noin viikon ajalta laskettuna päivittäisiä lukemia on:
Lämmitykseen: 12,8h/pv
Käyttövedelle: 1,6h/pv
Käynnistykset: 22,6/pv
Pumpun asetuksia:
Säädin dynamiikka: 10 (nostin 15 ihan vaan muodon vuoksi)
Liuospumppu: 100%
Lämmityspiirin pumppu: 80%
Vastus lämmitykselle päälle: -16C (koitin pudottaa -18C:hen kokeeksi)
Vastus käyttövedelle päälle: -19C
Huonelämpötilapyynti: 21C (tätä jossain kohtaa pudottelin hitusen, taisi olla 21,5C)
Lämpökäyrän kerroin: 0.22 (tämä oli alunperin 0.27 mutta oon pudotellu sitä kun tuli pakkasella hiki, huoneiden tavoitelämpötila 22,5-23)
Käyttöveden hystereesi: 3K
Käyttöveden korjaus: 3K
Käyttöveden pyynti: 50C (tämä oli 58C alunperin ja vasta hiljattain tajusin pudottaa)
Antilegionellatoiminto pois päältä, joskin vasta hiljattain poistin kun löysin täältä tuon niksin tehdä lämmitys 60C:hen pariksi tunniksi kerran viikossa viikko-ohjelmalla.
Säätelyiden ajaksi nyt ainakin revin tukeilta toimilaitteet pois ja käsin säätelin virtauksia. Aika nopeasti löytyi suht hyvät arvot enkä oo pariin kuukauteen juuri sorkkinut.
Talossa lämminvesikierto jonka pumppu jauhoi koko ajan ja siihenkin asensin kellon vasta viikko sitten. Biltemasta löytyi DIN kiskoon värkki jonka 18:sta ohjelmapaikalla sain kerran tunnissa vartiksi päälle ja yöksi seitsemän tuntia huilaamaan (jokuhan saattaisi todeta että kannattaisi monestakin syystä nukkua pidempään).
En tiedä mistä muut nuo COP arvonsa ottavat mutta itse ainakin laskin (antoteho + NHZ) / (ottoteho + NHZ) ja näillä sain:
Lämmitys COP 4,6
KV COP: 1,5 hurlurlurlölörlörlör
EDIT: Laskin siis väärin ja COPit ilman vastuksien kulutuksia ja tuottoja:
Lämmitys: 5,3
KV: 2,5
Tuon käyttöveden osalta nyt oli aika monikin asia kuralla joten katsotaan mihin toi COP nousee, jos nousee mutta onhan se aika surullinen. Tietty jos pumpun kaikki aika menee lämpöjen päällä pitämiseen kun tehot ei muuhun riitä niin minkäs teet. Miten noita vastuksen kytkeytymislämpötiloja kannattaa hakea, muutakuin kaivon lämpöjä seuraamalla ja jos sieltä niin miten alas niitä kannattaa päästää (ei ehkä kuitenkaan sinne pysäytysrajalle)? Tässä tapauksessa tosin lie pumppu niin kovilla jo muutenkin että kannattaneeko noita paljon enää yrittää värkätä.
Ainiin ja kaivon paineet on nollassa, mutta pumppu porskuttaa silti? Ei mitään käryä näiden täyttelyistä ja satunnaisista foorumin vanhoista ohjeviesteistä oli kuvat jo kadonneet ATK-pahisiin ajat sitten niin tiedä miten tota viitsii alkaa ropaamaan itse ja etsimään mahdollisia vuotoja. Täyttöyksikkö ei ollut Stiebelin, vaan LK:n (kaiketi LK 521 MultiFill) jossa ei oo yhtä kätevää ilmausventtiiliä. Roskasihti tossakin on mutten ole viittinyt sitäkään avata, tuumien josko sen tuoma vastapaine on ainut joka kompuraa päällä antaa pitää kun eikös tämän pitäisi pysähtyä painekytkimen kautta jos paineet putoaa < 0.7? Kompuran käydessä keruun analoginen mittari nousee 0.75 baariin.