Mikä yläero ja alaero?
Ylämin asetus on vain ylävaraajan veden lämpötilan pitämiseksi sopivan kuumana
Yläero asetuksella säädetään ylävaraajan hystereesi,siis montako astetta(yläero/2) ylävaraajan lämpötila saa laskea alle ylämin asetuksen että kompressori käynnistyy ja alkaa lämmittämään ylävaraajan vettä tulistinvaihtimella.
Yläero vaikuttaa samalla tavalla kompressorin pysäyttämiseen eli ylävaraajan lämpö saa mennä korkeammaksi ylämin lämpötilasta sen astemäärän verran mikä yläero jaettuna kahdella on
Jos
yläero on 6 astetta niin se jaettuna kahdella on 3 astetta.
Jos ylämin on 43 astetta niin kompressori kaynnistyy kun ylävaraajan veden lämpö laskee 40 asteeseen(43-3=40)
Noilla asetuksilla kompressori pysähtyy ylämin ohjauksella kun ylävaraajan veden lämpö on noussut 46 asteeseen (43+3=46)
Ylämin ohjaus on jonkinlainen master eli se voi käynnistää kompressorin vaikka alavaraajassa riittäisi vielä lämmintä,kun kompressori käy niin ylävaraajan(tulistimen) lämmitysteho on n 20% ja alavaraajan lämmitysteho on n 80% kokonaistehosta.
Tämän takia ylämin ohjauksella tuleva käynnistys nostaa alavaraajan lämpöä tavallaan turhaan ja siksi säädöissä pyritään siihen että lämmityskaudella käynnistys tulisi alavaraajan puolelta,joko alamin tai lämpökäyrän toimesta.
Alamin siis vahtii alinta lämpötilaa mihin alavaraajan veden lämpö saa laskea,kompressori käynnistyy heti kun alavaraaja on jäähtynyt alamin lämpötilaan.
Alamin pysäytys taas tulee kun alavaraajan lämpö on noussut
alaeron verran alamin lämpötilasta.
Jos alamin on 30 astetta ja alaero on 6 astetta niin kompressori käynnistyy kun alavaraajan lämpö on laskenut 30 asteeseen ja kompressori pysähtyy kun alavaraajan lämpö on noussut 36 asteeseen(30+6=36)
Lämpökäyrä on sitten toinen alavaraajan lämpötilaa säätävä juttu ja se ohittaa alamin asetuksen jos lämpökäyrän mielestä lämpöä tarvitaan enemmän.
Lämpökäyrä mittaa L1 menoveden lämpötilaa ulkolämpötilan ym mukaan ja samalla vahtii että L1 menoveden lämpö on riittävän korkea talon lämmitykseen.
Jos on niin lämpökäyrä ei puutu kompressorin käynnistyksiin.
Jos lämpökäyrän mielestä menoveden lämpö alkaa jäädä alemmas kuin mitä talon lämmitykseen tarvitaan niin silloin se ohittaa alamin asetukset ja käynnistää kompressorin ja pitää käynnissä niin kauan kunnes alavaraajan lämpö 5 astetta korkeampi kuin tarvittava menoveden lämpö.
Eli Lämpöässän säätö on tuollatapaa kolmesta paikasta ohjautuva ja melkeimpä parhaiten siitä pääsee jyvälle jos opettelee miten noiden kolmen säätökohdan lämpötilat ja asetusarvot kulloinkin on ja mitä ne hyvän hyötysuhteen kannalta pitäisi olla.
Jos säätöjen kanssa on epävarma niin kannattaa selvittää yhden säätökohdan ympäriltä mitä , mihin ja miten se vaikuttaa ja fundeerata onko nykyinen tilanne hyvä vai voisko olla paremmin,ja mitä sen säädön muutos vaikuttaa muihin asetuksiin.
Jos sitten jossain vaiheessa konseptit sekoaa eikä ole varma mitä tekisi niin palauttamalla tehdasasetukset pääsee näppärästi alkutilanteeseen.
edellisellä omistajalla oli ollut ylämin 55 ja alamin 43, ylä ja alaerot 6. Kuulin että kannattaisi pienentää arvoja joten laskin ylämin 50 ja alamin 40.
Jos lämmin käyttövesi riittää niin voit hyvin käyttää alempaa lämpötila-arvoa.Jos kuitenkin lämmin käyttövesi loppuu kesken niin nosta senverran Ylä_min asetusta että on riittävästi lämminta käyttövettä.
tarviiko pelätä legionellabakteeria jos on yläarvo alle 55?
Ei tartte,LämpöÄssän varaajissa on lämmitysverkon vettä joka tarvittaessa (hanaa avatessa) lämmittää käyttöveden varaajissa olevilla kierukoilla.On olemassa varaajia joissa varastoidaan koko varaajan vesitilavuus vesijohtoverkon vedellä ja niissä on legionellan poisto tarpeen