Palataanpa aiheeseen.
Muutoksia tehty:- BT25-anturi asennettu puskurivaraajan perään. En ostanut Niben osaa, vaan Partcosta tämän
https://www.partco.fi/fi/elektroniikan-komponentit/anturit/laempoetila/17432-ntc-10kjohto.html - laitettu kiinni kupariputkeen alumiiniteipillä ja eristetty putkieristeellä. Hyvin toimii; lämmitysjakson loppua kohden BT2 ja BT25 erot ovat luokkaa 0,1-0,3 astetta.
- Home Assistant -kone on päällä ja HA asennettu käyttikseksi. Hieman olen ehtinyt sitä tutkia, mutta mitään logiikkaa tuo ei vielä ohjaa, vaan kaikki logiikka on Shellyn omassa applikaatiossa
- Tuo uusi BT25-anturi vie nyt toisen AUX-tulon, eli ohjaukseen jää enää vain yksi. Tälle tulolle on valittu "Estä lämmitys"
- Käyttöveden kupariputkisto n. 8-10 asteisen autotallin teknisessä tilassa on eristetty putkieristeillä
- Lämmitysveden ulkoisen kiertopumpun nopeus on laskettu minimiin. Jos sitä nostaa vähänkin, niin vaikuttaa siltä, että lämmityksen ollessa päällä MLP tuntuu ottavan puskurista lämpimämpää vettä. Johtunee jotenkin tuon varaajan sisäisestä vesikierrosta.
Nykyisellään käyttölogiikka/asetukset ovat näin:- Käyttövettä kierrätetään klo 6.30-23.30 välillä 2 minuuttia kerrallaan 20 minuutin välein. Tämä siis Shellyn ohjaamana ulkoisella kiertovesipumpulla.
- MLP:ssä on "Estä lämmitys" päällä välillä klo 7-22, eli meidän päivätariffien aikana. Päivän aikana sallitaan käyttöveden tekeminen tarpeen vaatiessa.
- MLP:n lämpökäyrä on asetuksessa +2. Kokeilin myös +3, mutta tällöin aamulla herätessä sisällä oli sisällä t-paita&shortsi -ilmasto (saattoi osaltaan johtua ehkä myös edellisenä iltana hieman normaalia kovemmin lämmitetystä varaavasta takasta)
Havaintoja:- Talossa tuntuu olevan tarpeeksi eristeitä ja lattia tuntuu varautuvan yön aikana tarpeeksi niin, ettei talo kylmene havaittavasti iltaan saakka. Tilannetta auttaa, että meillä on varaava takka alakerroksen oleskelutilojen keskellä ja se hohkaa lämpöä ympäri tiloja. Tosin kauempana työhuoneessakaan ei ole lämpö tainnut alle 21 asteen laskea.
- Edellä mainittu logiikka käyttöveden kierrättämiseksi tuntuisi riittävän siihen, että hanasta saa varsin nopeasti käsienpesuvettä. Suihkussa pitää vettä odottaa ehkä hieman pidempään. Varsin vähän tuota lämmintä vettä tarvitaan keskellä päivää, eli vesi jäähtyy pääosin vain kierrätyksestä johtuen. Päivän 7-22 aikana tulee tästä johtuen 2-3 käyttövesijaksoa
- Harmittaa, ettei MLP:ssä ole enempää AUX-tuloja. Keksisin kyllä useammallekin käyttöä.
Jatkossa toteutettavia tai testattavia juttuja:- Sisälle taloon fyysinen nappi "Aion mennä suihkuun", jota voi painaa muutama minuutti ennen suihkuun menoa ja joka käynnistää käyttöveden kiertopumpun ja kierrättää vettä pidempään kuin tuo aikataulutettu 2 minuuttia. Ideana se, että haaleaa vettä ei tarvitse laskea viemäriin niin paljoa.
- Oma ulkoinen käyttöveden lämpöanturi jonnekin säiliön lähelle. Ideana se, että käyttövettä tehtäessä voisin pakkokierrättää vettä talolla koko käyttöveden jakson aikana, jotta myös putkisto on maksimilämmöissä lämmitysjakson loputtua. Tämä auttaisi myös legionellalämmityksen aikana, kun säiliön saisi paremmin tasalämpöön kauttaaltaan.
- Lämmitysveden kierrättäminen päivän aikana (tai siis sen vähentäminen), eli kun lämmitysvettä ei tehdä. Ajatuksena testata, miten lämmöt käyttäytyvät, jos vettä ei kierrätetä ihan koko aikaa. Ja mitä tapahtuu asteminuuteille (ks. alta ajatus kompressorieston käytöstä).
- "Estä lämmitys" -asetuksen vaihtaminen "Estä kompressori" ja tuon ohjaaminen päivän aikana käyttöveden säiliön lämpötilan perusteella. Päivän aikana, jos säiliön lämpötila laskee liian alas, poistetaan "Estä kompressori", jolloin MLP lähtee tekemään käyttövettä (edellyttää, että MLP:lle saadaan asetettua prioriteetiksi käyttöveden tekeminen). Kun lämpötila nousee tarpeeksi korkealle, laitetaan kompressoriesto taas päälle, ennen kuin lämmitysvettä ryhdytään tekemään. Kompressoriesto tekee sen, että asteminuuttien laskeminen jatkuu. Riippuen tapauksesta/tarpeesta, tämä voi olla hyvä tai huono juttu. Nykyisellään, kun "Estä lämmitys" poistetaan, lämmityksen paluuvesi on jo niin viileää, että kun pyynti on 30 asteen yläpuolella, niin ei kestä kun varttitunti ja asteminuutit ovat tarpeeksi miinuksella lämmityksen alkamiseksi. Kompressoriestolla kuitenkin voisi toteuttaa pörssisähkölle siirryttäessä kuitenkin myös sen, että päiväaikaan voisi jättää vuorokauden kalleimmat tunnit sivuun myös käyttöveden tekemisen osalta.
- Testaus sille, että onko lämpökäyrää mahdollista nostaa niin, että homma rokkaa vielä silloinkin, jos yön aikana on vaikkapa vain 4 tuntia sallittua lämmitys aikaa.
- Jotain muutakin oli mielessä, mutta muistunee takaisin myöhemmin. Joka tapauksessa testailu jatkuu.
Tässä työhuoneessa lattianrajasta mitattu lämpötila yhden vuorokauden aikana
Tässä MLP:n päivän aikana haukkaama sähköenergia. Klo 7-22 välillä olevat piikit ovat käyttöveden tekemistä.
Tässä näkyvät asteminuuttien käytös. Huomaa kun "Estä lämmitys" on päiväaikaa päällä, asteminuutteja ei lasketa:
Ja tässä vielä eri lt-anturien dataa yön ajalta, kun lämmitysvettä tehdään sykleissä. En tiedä, olisiko tässä tarvetta pyrkiä vielä pidempiin jaksoihin?