Pahoittelut hetken hiljaisuus, mutta halusin testailla hetken rauhassa ja nyt täällä eletään kuulkaa mielenkiintoisia hetkiä.
Olette melko varmasti oikeassa, että keruuliuos hyhmettyy ensin ja jäätyy, jolloin kierto pysähtyy ja seurauksena on matalapainehälytys. Tuo pakkaskestävyys näyttää tosiaan olevan heikko: otin pullossa litkua mukaani ja ajoin läheiselle autokorjaamolle, jossa tuttu asentaja arveli voivansa mitata pakkaskestävyyden. Mittausten perusteella pakkaskestävyys on noin -10 (mikäli mittauslaitteestoon on luottamista). Tämä vastaa kuitekin aika hyvin havaintoja eilisessä -11 - -12 asteen pakkaskelissä, jossa litku oli aika hyhmäistä.
Halusin sitten kokeilla, mitä tapahtuu, jos maakierron lämpötilaeron säätää pumpusta hieman pienemmälle. Päättelin että kaivosta pitäisi tulla ylös suurinpiirtein samanlämpöistä nestettä kuin aiemminkin, mutta menolämpötila nousisi hieman korkeammaksi, jolloin ongelmaa ei ehkä tapahtuisi. Tadaa! Nyt pumppu on käynyt tasaisesti kohta 1,5 vrk ilman ongelmia ja jos ensi yönkin pysyy ongelmitta päällä, niin sanoisin että teoria on todistettu. Maakierron lämpötilaero pysyy jostain syystä nyt noin 3:ssa asteessa aiemman 4-5 asteen sijasta (joka siis tehdasasetuksella).
Parametrin säädön seurauksena myös imukaasun lämpötila tasoittui huomattavasti ja nyt isompi rippeli puuttuu kokonaan ja ainoastaan pienempi rippeli on jäljellä. Vieläkin näkyy silloin tällöin tuollaisia hyppäyksiä, mutta on toistaiseksi toipunut niistä aina ilman että teen mitään.
Erikoista tässä on se, että maalämpöpumppu on tosiaan toiminut luotettavasti koko elinkaarensa ajan. Tai tarkemmin kun muistelen, niin pari hälytystä on voinut olla per vuosi. Marraskuussa ei myöskään tehty mitään erikoista, eikä nesteeseen tai järjestelmään ole koskettu millään tavalla. Talvi tällä alueella on kuitenkin keskimääräistä kylmempi kuin koskaan aiemmin. Olisiko tuo neste ollut alusta asti huonoa.
Jos tämä nyt tällä ratkeaisi, niin suurkiitokset aktiiveille tässä ketjussa!