Meillä on pääkaupunkiseudulla vuonna 2018 valmistunut omakotitalo, jossa maalämpöpumppu Nibe 1226-8 ja sen yhteydessä lämminvesivaraaja Haato Hk 300. Kun talossa ei olla paikalla, vesimittarin mukaan vettä silti kuluu noin 15-30 litraa vuorokaudessa eli noin litra tunnissa. Vettä kuluu mittarin mukaan sykäyksittäin noin puoli desilitraa kerralla eli vesimittarin pyörä ei pyöri koko aikaa. Jos pääsulku on päiviä kiinni ja sen avaa, järjestelmään menee mittarin mukaan noin litra vettä.
Olen tutkinut, että minne vesi vuotaa mutta vähän tuloksetta. Kun pääsulku on kiinni, vettä ei kulu. Kun talon vesipisteille johtavat sulut ovat kiinni, vettä kuluu. Kun laittaa lämminvesivaraajan sulun kiinni eli sulkee lämpimän veden lähdön, vettä kuluu. Kun sulkee maalämpöpumppuun johtavan kylmän vesilinjan, jolloin kylmän veden vesipisteet ovat edelleen käytössä, kulutus oikeastaan pysähtyy. Eli ongelma olisi maalämpöpumppuun tulevan kylmän veden sulun ja lämminvesivaraajan lähtevän kuuman veden sulun välissä. Lattialämmityspiiriin ei pitäisi vuotaa vettä (paine noin 0,4 Bar), tuskin keruupiiriinkään (paine noin 0,4 Bar) eikä vesi valu myöskään viemäriin maalämpöpumpun tai lämminvesivaraajan varoventtiilin vuotolinjasta. Missään teknisessä tilassa tai koko talossa ei näy pisaraakaan vuotovettä.
Selvitin ongelmaa myös painemittarin avulla ja tulokset olivat samankaltaisia kuin vesimittarin kanssa. Paine laskee noin 0,5 baria tunnissa. Tämä poissulki sen, että vesimittarissa olisi ollu vikaa.
Keinot jotenkin jo vähän lopussa selvitysten suhteen. Miten tämä ongelma pitäisi selvittää, koska 20 litraa vuorokaudessa tuntuu aika isolta vuotomäärältä?