Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Apuja pumpun valintaan?  (Luettu 5415 kertaa)

Poissa lajaki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Apuja pumpun valintaan?
« : 25.07.07 - klo:12:05 »
Tervehdys kaikille foorumin lukijoille.

Olen valitsemassa talooni maalämpöpumppua. Talo on 2 kerroksinen tilavuudeltaan 520m3 ja pinta-alaa molemmissa kerroksissa noin 100m2. Lämmön jako lattialämmityksellä. Lämmön lähteenä tulee olemaan porakaivo. Asukkaita ainakin aluksi 3 henkilöä. Kohde on pirkanmaalla.

Vaihtoehtoina on vahvasti NIBE 1217-8 ja Lämpöässä C8,5.

Lähinnä askarruttaa käyttöveden lämmitys, NIBE ja muu valtaosa käyttää n. 160 litran käyttövesivaraajaa ja ainakin lämpöässä lämmittää käyttöveden kierukassa. Kumpi parempi? Kierukassa ei tarvitse lämmittää legionellan vuoksi ylimääräistä sähköllä.

Pitääkö paikkaansa, että NIBE lämmittää joko käyttövettä tai lämmitysvettä? Mitä haittaa jos näin on?

Yhtäältä lämpöässaän takuu olisi pitempi, tosin hintaakin enemmän. Porareikä taasen 20 m lyhyempi johtuen kolmiputki systeemistä.

NIBE:n suurin houkutin on hinta, puuttuuko NIBE:n vakiovarusteista jotain olennaista?

Ja jos jotain muutakin oleellista onj otettava huomioon.

Tiedoista jo etukynteen kiitos.

Poissa ziffy

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 148
Re: Apuja pumpun valintaan?
« Vastaus #1 : 25.07.07 - klo:19:24 »
Tuo Lämpöässän C-malli on sama kuin CTC/Bentone. Jos ruotsin kieli taittuu niin kannattaa käydä Ruotsin lämpöpumppufoorumilla lukemassa käyttökokemuksia.

Sellaisia kokemuksia / mielipiteitä muistelen lukeneeni ruotsin foorumilta että CTC:llä päästäisiin parhaaseen lopputulokseen patterilämmitystaloissa. Lattialämmitystaloissa voidaan ajaa tuon pumpun käyttöveden tuoton kannalta liian ”viileätä” vettä. Jotta pytyssä olevan kierukan läpi virtaavaan vesimassaan siirtyisi riittävästi lämpöä niin pyttyä joudutaan pitämään kuumempana kuin lattialämmityskohteissa muuten tarvittaisiin. Ja tämä siis huonontaa hyötysuhdetta. Koska patterilämmitystaloissa linjalämmöt joudutaan pääsääntöisesti pitämään joka tapauksessa korkeampina niin niissä ei tule niin helposti ongelmia käyttöveden riittävyyden kanssa eikä sähkövastus pärähdä päälle heti jos on vähänkin enemmän kulutustarvetta.

Harmi että CTC ei suostunut antamaan pumppuaan Råd&Rönin mlp-testiin niin ei oikein ole kuitenkaan vertailevaa faktaa näiden pumpputyyppien välisistä hyötysuhde-eroista. Vaihtoventtiilikoneiden välillä oli ainoastaan kymmenyksien erot.

Mutta kierukkavaraajassa tosiaan on se hyvä puoli että legionella -nostoja ei tarvitse tehdä. Tosin vaihtoventtiilikoneissa joissa 160l varaajan lämpötilan nostaminen esim. 50 --> 65 asteeseen kerran kuussa vie noin 2,8 kWh, vuodessa siis kokonaista 33,6 kWh joka rahaksi muutettuna vaikkapa 10 snt/kWh hinnalla on n. 3.4 euroa vuodessa.

Se pitää paikkansa että Nibe lämmittää joko käyttövettä tai lämmitysvettä ellei Nibeen rakenneta erillistä ohitusventtiiliä (jonka saa käsittääkseni IVT:hen ja Geoproon vakiona?). Lattialämmitystalossa ei siitä mitään haittaa ole. Betonilattian varauskyky on niin suuri että sisälämpötila ei ehdi muuttumaan sinä aikana kun mlp tekee käyttäveden 160l pyttyyyn. Etsippä foorumilta vaikkapa linkki Malibran mittaustuloksiin. Ainoastaan hetkellisesti menee pieni määrä kuumempaa vettä lämmitysverkostoon kun pumppu vaihtaa käyttöveden tuotannosta varsinaiseen talon lämmitykseen mutta ainakin lattialämmitysasennusfirman mielestä turhaa meuhkaamista koko asia (ellei lämpötilat sitten ole yli 90 astetta). Tosin tuo oli firman subjektiivinen näkemys asiasta, testattua tietoa ei taida asiasta löytyä.

Niben vakiovarusteteista ei pitäisi puuttua mitään oleellista. Ja vaikka Nibe on edullinen niin eipä mitään faktaa tai tilastotietoa ole josta voisi objektiivisesti todeta että Nibe olisi tekniseltä laadultaan jotenkin huonompi kuin muutkaan.
« Viimeksi muokattu: 25.07.07 - klo:23:18 kirjoittanut jala »
Nibe 1210-5, lämpökaivo 115/119m, harkkotalo 550m3

Poissa ziffy

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 148
Re: Apuja pumpun valintaan?
« Vastaus #2 : 25.07.07 - klo:23:04 »
Ai niin, se meinasi unohtua että se huono puoli Nibessä on että jos haluaa laittaa ivk:n jossa on esi- / jälkilämmitys pienellä vesipatterilla niin on mahdollista että kovilla pakkasilla kun Nibe tekee käyttövettä ja lattialämmitysverkostoon ei ajeta lämmintä vettä niin ivk:n vesipatteri jäätyy.

Tuossa tapauksessa ohitusventtiilin rakentaminen on perusteltua tai sitten valitsee toisen pumppumerkin tai ottaa pyöriväkennoisen LTO:n. ;D
Nibe 1210-5, lämpökaivo 115/119m, harkkotalo 550m3

Poissa lajaki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Apuja pumpun valintaan?
« Vastaus #3 : 31.07.07 - klo:14:37 »
IV koneen patteri tulee juuri ko. syyn vuoksi sähköllä. Lisäksi vesipatterikone on kalliimpi ja vaatii myös putkimiehen tunteja ja osia... Riippumatta pumpun merkistä. Mahtaako hintaero kuoleentua ikinä?
Lämpöässän uusi C-malli on kuitenkin eri kuin CTC, näin olen ymmärtänyt.
Valinta tuntuu kallistuvan nibeen, toivottavasti pelittää.

Poissa pete

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 203
  • Ekowell ECT300 08/2003 alkaen
Re: Apuja pumpun valintaan?
« Vastaus #4 : 01.08.07 - klo:10:59 »
Lainaus
Lämpöässän uusi C-malli on kuitenkin eri kuin CTC, näin olen ymmärtänyt.
Joo, nimikyltit erottaa selvästi toisistaan, ehkä myös hintalaput :)