Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöässä VSI12P3400  (Luettu 982 kertaa)

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Lämpöässä VSI12P3400
« : 03.11.24 - klo:15:57 »
Moro! Lähinnä tiedustelisin foorumin viisailta näkemyksiä optimaalisista asetuksista 11/2022 käyttöönotetulle Lämpöässän VSI12 pumpulle. Olen itse täysi amatööri tämän laitteen kanssa ja ymmärrän koko maalämmöstä vain karkean perusidean.

Kyseessä on Keski-Suomessa sijaitseva uudisrakennus, jossa on asuttu  03/2023 lähtien. Käsinveistetty hirsirakennus (seinän paksuus 25cm), painovoimainen ilmanvaihto, huonekorkeus noin 3m.  Rakennuksen ilmatilavuus noin 394m3.

Täyslämmin ala 131m2  (talon ulkomitat 143m2)
Puolilämmin ala (noin 8-10 astetta) 26m2 (eri rakennuksessa oleva autotalli)
Keruupiirin pituus 230m

Vuodessa meni sähköä noin 12 000 kWh (sisältää kaiken sähkönkulutuksen).

LJ1 piirissä on autotalli ja talon kuivat tilat. Lämmönluovutuslevyjen kera laitetut 20mm putket kiertelevät 31mm paksujen kuusilankkujen alla talossa. Jakotukilla on LK:n sähkötoimisia termostaatteja ja huoneissa on langattomat lämpötilamittarit, joista voi napsutella lämpötilaa huonekohtaisesti.

LJ2 piirissä on märät tilat (KHH, wc, kylpyhuone ja sauna). 16mm putket on valettu 80mm paksun betonilaatan sisään) (tässä piirissä ei ole erillisiä sähköisiä toimilaitteita jakotukilla, kierrot lattiaan ovat aina auki).

Talossa on myös varaava takka, jota lämmitellään parin-kolmen päivän välein talvella.

Kysymyksiä:

1. Huonelämpötilat olen säätänyt noin 19 asteeseen. Nurkkahuoneet on säädetty asteen verran korkeammalle vain sen takia, että piiri pysyisi auki, koska oven ollessa kiinni, huoneen lämpötila laskee yöllä pari astetta. Viime tammikuussa kun pakkasta oli lähemmäs 30 astetta, aamulla saattoi nurkkamakkarissa olla 13 astetta lämmintä (ovi oli yön kiinni). Untuvapeitto on niin lämmin, ettei tällä ole käytännön merkitystä, mutta jos jollain tempulla asiaan voi vaikuttaa, niin kuulen mielelläni ehdotuksia.

2. Ohessa kuvia lämpökäyristä ja varaajan lämpötila-asetuksista. Näistä varaajan asetuksista en ymmärrä mitään, ovatko asetukset OK? Jotain parannettavaa? Mielelläni kuulen myös perusteet, jotta tästä oppisi jotain.

3. Mikä merkitys LJ1 ja LJ2 piirien pumppujen asetuksilla on? Nämä maalämpökoneen päällä olevat pumput ovat Grundfos UPM3 AUTO 25-70 -mallisia. LJ2 oli asetettu ykköselle (yksi keltainen valo) ja LJ1 kakkosella (kaksi keltaista valoa). Eilen huomasin, että näissä pumpuissa on 10 eri toimintamoodia.  Jos pelkkä keltainen palaa, tarkoittaa se vakionopeusasetusta. Pumpun valmistaja suosittelee lattialämmityspiirejä käytettäessä vakioPAINE -asetusta eli vihreä valo + (1-3  keltaista valoa). Ja jos palaa pelkkä vihreä, tämä tarkoittaa "constant pressure Auto Adapt". Mitä suosittelette ja miksi?

4. Lämmityssuunnitelman mukana tuli jakotukin huonekohtaisten piirien säätämiseksi hyvin tarkat säätöohjeet (esim. 4. piiri  2,25 kierrosta auki). Viileiden nurkkahuoneiden osalta olen kokeillut vähän erilaisia asetuksia pienestä isompaan, mutta rehellisesti sanottuna en huomaa näillä mitään eroa. Ja jotta asia ei olisi liian helppoa, osa piirien pituuksista on suunnitelmissa erilaisia kuin mitä jakotukille on merkattu (esim suunnitelmassa lukee että piiri 4:ssä olisi putkea 50m, mutta todellisuudessa siinä on 62m). 

Jostain syystä autotallin kahteen piiriin ei ole annettu mitään kierroslukemia. Putkifirman edustaja sanoi vain että "laita pari kierrosta auki".

5. Kuinka paljon teidän lämpöässät pitää ääntä kun kompura käy? Laitteemme on kodinhoitohuoneessa ja kompressori on kuultavissa koko talossa. LVI tarkastuksella kaikki ihmettelivät ääntä ja ehdoksi tulikin äänitasojen mittaus. Makuuhuoneisiin ei onneksi kuulu ääntä nimeksikään ja muuallakin häiriö on vain vähäinen, jos KHH:n ovet ovat kiinni.

Mutta ihmetyttää tämä silti, koska kaikki tutut, joilla on maalämpö sanovat ettei heidän laitteestaan kuulu mitään (kenelläkään ei tosin ole lämpöässää). Olemme pyrkineet vaimentamaan ääntä  äänieristysmatoilla kaikista suunnista ja laite on nostettu kumitallojen päälle. Kumitallat tosin pahensivat tilannetta, mutta prosessi oli niin aikaa vievä kupariputkien lyhentämisineen, että sinne jäivät. Lopuksi laitoin myös ison olohuoneen maton koneen päälle...   Mainittakoon vielä että lämpöässän huoltomies kävi paikan päällä ja totesi että "normaalilta kuulostaa". Sanoi hänkin tosin laittaneensa jonkun äänieristysläpyskän jonnekin jolla sai "yhden taajuudeen vaimennettua". Melkein ainoa paikka, missä ei vielä ole butyylimattoa on kompressorin pinta. Mitätöiköhän sen vuoraaminen takuun?

6. Kompura käy kohtuullisen tiheästi, en tiedä onko tämä normaalia vai ei. Ohessa on talon sähkönkulutuskäyrä, josta karkeasti näkee käyntitiheyden (piikit kuvassa).

Jos kompura on susi, toivottavasti hajoaa takuuaikana..

Kiitos vinkeistä jo etukäteen

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #1 : 03.11.24 - klo:16:04 »
Vielä pari kuvaa asetuksista. Tietääkö joku mikä on tämä "varolaite" ja ovatko nämä tulistinasetukset ok?

Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 467
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #2 : 03.11.24 - klo:17:12 »
Tuo ”varolaite” tarkoittaa sähkövastusta, eli jos kompressorin kanssa ei saavuteta tavoitelämpötilaa asetetussa ajassa, niin varolaite kytkeytyy päälle (tehdasasetus 12h). Mutta jos vastustunteja ei ole kertynyt, asetus lienee ok.

Varaajan asetusarvot ovat nyt tehdasasetuksissa. Lattialämmitystaloissa voisi käyttää hieman matalampiakin arvoja, mikäli lämmin vesi vaan riittää. Ideaalitilanteessa tuo pumppu käynnistyisi ja pysähtyisi alavaraajan ohjaamana. Nykyisillä asetusarvoilla varaaja käytännössä ladataan hyötysuhteen kannalta liian lämpimäksi.

Kannattaisi kokeilla vaikka seuraavaa.

Varaaja ylä min 40 ja max 45.
Varaaja ala min 37 ja max 44.

Luultavasti tämä parantaisi ainakin käyntijaksoja. Mikäli lämmin vesi ei riitä, korota alavaraajan asetusarvoja.

Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #3 : 03.11.24 - klo:20:30 »
Paljonko lj1 ja lj2 menovesien maksimit ovat? Onko menovesi säädetty, termostaatit auki jolloin tiedetään mikä lämpökäyrä riittää? Tuo lämmönluovutuslevyjen ja lankkujen yhdistelmä vaatii korkeamman menoveden.

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #4 : 03.11.24 - klo:23:12 »
Ohessa kuva maksimeista. Säätöä termostaatit auki ei ole tehty.

Varaajan min/max arvot nyt muutin edellisen ehdotuksen mukaisesti.

Kysyn vielä mitä tarkoittaa tämä "maapiiripumpun nopeuden säätö" käytännössä? Onko nykyinen asetus OK?

Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 467
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #5 : 04.11.24 - klo:09:34 »
Ohessa kuva maksimeista. Säätöä termostaatit auki ei ole tehty.

Varaajan min/max arvot nyt muutin edellisen ehdotuksen mukaisesti.

Kysyn vielä mitä tarkoittaa tämä "maapiiripumpun nopeuden säätö" käytännössä? Onko nykyinen asetus OK?

Maapiirin nopeuden säätö on tehdasasetuksena 80% ja se on luultavasti ihan OK. Pystytkö mittaamaan kaivosta tulevan ja sinne palaavaan keruunesteen lämpötiloja? Tavoiteltava lämpötilaero olisi noin 3 astetta.

Säätökäyrät olisi myös hyvä säätää kohdilleen. Tämä onnistuu helpoiten siten, että laitat kaikki huonetermostaatit täysin auki. Mikäli lämpötila nousee liikaa, alenna lämpökäyrää vastaavassa ulkolämpötilassa.

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #6 : 04.11.24 - klo:11:10 »
Uusilla matalammilla varaajan asetuksilla kompura käy yhä tiheämmin, mutta lyhyemmän aikaa. Ks. liite.

Tarkistin vielä termostaatit ja ne ovat kaikki tällä hetkellä auki. Olohuoneen keskellä lämpötila on noin 19-20 astetta.  Nurkkahuoneet laskevat 18 asteeseen yöllä, mutta se on varmaan OK. Toki yöllä oli vain -2,5 astetta.

Voipi olla, että lämmitysteho ei vain nurkkahuoneissa riitä paksun lattialankku läpi? Tietysti voisi ajaa selvästi lämpimämpää vettä lattian alle, mutta tämä johtaa kovilla pakkasilla siihen että kompura käy tauotta (pari päivää tammikuussa). Silloinkaan ei kyllä sähkövastus mennyt päälle.

Oletan, että tarvitsisin jonkun lämpökameratyyppisen keruunesteen lämpötilojen mittaamiseen? Se on hankintalistalla muistakin syistä, mutta menee varmaan kuun loppuun. Miksi lämpötilan mittaaminen olisi tärkeää? Onko mahdollista, että keruupiirin puolella on jokin ongelma? Mistä kohdasta ne mitataan?


Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 467
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #7 : 04.11.24 - klo:11:58 »
Keruunesteen lämpötilan mittaaminen onnistuu putken pinnasta ihan tavallisella infrapunamittarilla. Jos on metalliputki, mittauskohtaan pitää laittaa IR-mittarilla mitattaessa pari kerrosta maalarinteippiä. Tuskin keruussa mitään ongelmaa on, ainoastaan siksi mainitsin aiheesta kun kysyit keruupumpun tehoasetuksen oikeasta asetusarvosta. Ainakaan meillä ei ole koskaan VS-pumpussa koskettu keruupumpun asetuksiin.

LJ1 pumpun tehoa kannattaa lisätä, mikäli siinä on varaa. Jos talossa on viileää, korota säätökäyrän asetusta vaikka 1 aste kerrallaan 0-asteessa ja seuraile vaikutusta. Oletko varmistanut, ettei mitään lämpötilan alennusohjelmia ole päällä?


Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 763
  • yli-ikämies
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #8 : 04.11.24 - klo:13:19 »
Talossa on lattialämmitys ja lattian pintarakenteena lauta.
Tästä syystä lattialämmityksen säätökäyrä tulee muistuttamaan patterilämmitteisen käyrää.
-28C ulkolämpötilalla lämmityskiertoon lähtevän kiertoveden lämpötila pitäisi olla noin +48C.

Kivilattiaisen autotallin (sisälämpötila +10C) lattialle riittää -28C ulkolämpötilalla noin +20 asteinen kiertovesi.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 414
  • L-Ässä V-7
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #9 : 04.11.24 - klo:18:03 »
Lainaus
Uusilla matalammilla varaajan asetuksilla kompura käy yhä tiheämmin, mutta lyhyemmän aikaa. Ks. liite.
Kuvasta mitaten sain seuraavaa
- Ennen muutosta keskimääräinen käyntiaika oli 17,8 min/h
- muutoksen jälkeen keskimääräinen käyntiaika on 19,3 min/h eli hieman kasvanut
- Muutoksen jälkeen on ottoteho pudonnut n. 0,3 kW
Näistä laskien saadaan että sähkön kulutus on pysynyt suurinpiirtein samana

Mitenkähän ulkolämpötila on käyttäytynyt samaan aikaan?
Mikä on ilmatieteenlaitoksen lähin mittausasema, sieltä saa lämpötilan?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #10 : 04.11.24 - klo:18:43 »
Kuvat olivat vähän huonoja, mutta laskelmasi näyttää niidenkin pohjalta olevan osuvan oikeaan suuntaan. Ennen muutosta käyntiaika oli 20min ja nyt 15 min. Ennen muutosta kone kävi 16,7min / h ja nyt 22,5min / h.

Lämpötila on talon kuistilla olevan mittarin perusteella ollut liki sama eilen ja tänään.

Nostin pari tuntia sitten LJ1 piirin 0 lämpötilaa yhdellä asteella.

Mitään lämpötilan alennusohjelmia ei ole päällä.

Näitä lattialämmityspiirien pumppujen kymmentä eri toimintamoodia pohdin myös. Käytättekö auto adaptia?
« Viimeksi muokattu: 05.11.24 - klo:12:13 kirjoittanut hapankaali »

Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #11 : 04.11.24 - klo:19:06 »
Paluulämpö pitäisi mitata piireistä, silloin voi päätellä onko kiertovesipumppu sopivalla nopeudella.

Kokeilisin itse asetuksilla 35-45 ja ylä 45-57.
Koneen huoltovalikosta koodilla 1234, asentoventtiilin asetus 0. Tällöin alavaraajan lämpö laskee samaan kuin lämpökäyrä. Tehdas asetus on 2.

Kun on tiedossa milloin lämmintä vettä tarvii, niin varaajan ajatuksia voi käyttää apuna.

Tosiaan tuossa on annettu neuvo, poistaa termarit käytöstä. Jos arastelet niiden pois ottoa niin väännät niistä säätimistä lämmöt tappiin. Toki hyvä tarkistaa onko mollukat kaikissa tämän jälkeen samalla mallilla.

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #12 : 04.11.24 - klo:19:46 »
LJ1 ja LJ2 asentoventtiili oli "käytössä". Oletan, että asento "0" tarkoittaa pois käytöstä. Poistanko sen molemmista piireistä vaiko vain LJ1:stä?

Ehtisitkö vielä kertomaan mitä tämä asentoventtiili tarkoittaa? Missä se sijaitsee?

Muutin varaajan asetukset nyt tuohon ehdottamaasi sillä erotuksella, että ylävaraajan max arvo jäi 55 asteeseen. Järjestelmä ei anna nostaa sitä ylemmäs.

Termostaatit ovat kaikki auki ja nostin vielä varmuuden vuoksi huonelämpötilat korkealle, mikä varmistaa että piirien kierrot pysyvät auki. Tämä koskee siis LJ1. LJ2:n piirit ovat aina olleet auki.

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #13 : 04.11.24 - klo:20:26 »
Heti yllä olevan muutoksen jälkeen kompura kävi tauotta 70 minuuttia ja menoveden lämpötila nousi LJ1 piirissä yli 42 asteeseen. Nyt säätökäyrillä ei  näytä olevan merkitystä? Se asentoventtiili näköjään esti piirin lämpötilan nousun yli asetetun ja nyt kun on pois päältä, nousee menoveden lämpötila samaan kuin alavaraajan lämpötila.


Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #14 : 04.11.24 - klo:22:32 »
Asentoventtiili pitää olla käytössä.

Varaajan poikkeama säätökäyrästä. Sen muutat 0:aan. On alun pitäen 2astetta

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #15 : 05.11.24 - klo:17:26 »
Nyt laitoin varaajan poikkeaman säätökäyrästä nollaan.

Vrkn aikana kompura käynyt keskimäärin 17,5 min / h näillä viimeisillä asetuksilla.

Jakotukilla on meno- ja paluupuolella lämpömittarit:

LJ1 meno 30,5 ja paluu 28
LJ2 meno 27 ja paluu 24

Autotallin puolella LJ1 meno 24 ja paluu 15 (jakotukki on autotallissa, 25m päässä maalämpöpumpusta)

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 414
  • L-Ässä V-7
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #16 : 05.11.24 - klo:18:20 »
Lainaus
Ehtisitkö vielä kertomaan mitä tämä asentoventtiili tarkoittaa? Missä se sijaitsee?
Eiköhän sillä tarkoiteta lämmönjakoon menevän veden lämpötilan säätöventtiiliä (shunttiventtiili)
Löytyy koneen päältä oheisen kuvan mukaisesta paikasta
Kuvassa LJ1 piirin 4-tieventtiili
LJ2 venttiili on 3-tieventtiili

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #17 : 05.11.24 - klo:22:19 »
Tuossa 0 asteen tietämillä ja siitä ylöspäin kesä keliä kohden tuossa voi käyttää alavaraajassa n. 15 asteen hystereesiä. Tällöin toki pumppu ottaa enemmän sähköä mutta ei käy niin useasti vuorokaudessa.

Nyt kun sinulla on varaajan asetus 35-45 niin. Kun lämpökäyrä on +45 niin varaajan asetukset on 45-55, joka on aika korkea alavaraajalle. Itse kokeilisin että pärjääkö esim +40 asteisella vedellä kovilla pakkasilla. Ja ne termostaatit pois jarruttamasta.

Poissa hapankaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #18 : 06.11.24 - klo:17:11 »
Mitä tämä hystereesi tarkoittaa maallikkotermein?  Onko se edellä mainittu "varaajan poikkeaman säätökäyrästä"?

Tarkoitatko, että sitä voi muuttaa >0 keleillä tasolle 15 ?


Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #19 : 06.11.24 - klo:19:52 »
Mitä tämä hystereesi tarkoittaa maallikkotermein?  Onko se edellä mainittu "varaajan poikkeaman säätökäyrästä"?

Tarkoitatko, että sitä voi muuttaa >0 keleillä tasolle 15 ?


Eli tuolla nollakelillä. Voit pitää alavaraajan arvoja 30-45 arvoilla. Tällöin hystereesi on 15. Tällöin se käy pitempään, kunhan ylävaraajan alaraja on sen verran alhainen että lämmityskäytössä pumppu käyttää noita alavaraajan arvoja, eikä mene ylävaraajan ohjaamana,

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 414
  • L-Ässä V-7
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #20 : 06.11.24 - klo:20:05 »
Lainaus
Voit pitää alavaraajan arvoja 30-45 arvoilla. Tällöin hystereesi on 15.
Käyttöohjeen mukaan Min ja Max arvojen ero voi olla 2 -10 astetta.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #21 : 06.11.24 - klo:20:10 »
Käyttöohjeen mukaan Min ja Max arvojen ero voi olla 2 -10 astetta.

ATS

Joo, niin käyttö-ohjeessa sanotaan mutta niistä kaikki vsi,vmi,esi ja emi joiden asetuksia olen rassannu, niihin on menny tuo 15 ero. Tämä siis käyttöpaneelista. Etäkäytön puolelta menee vain 10.

Poissa peped

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #22 : 13.12.24 - klo:11:11 »
Mielenkiinnosta, oletko pannut merkille onko kompressori käynnistynyt ala- vai ylävaraajan ohjaamana? Eli kun jomman kumman määritelty minimilämpötila saavutetaan niin kompressori hörähtää päälle.

Itselläni 2014 käyttöönotettu Vsi 8, ja mutu-tuntumalla tuo tuppaa nyt vielä lähes -10 pakkasellakin käynnistymään ylävaraajan ohjaamana. Kompressorin käydessä eli tulistuksen aikana alavaraajan lämpötila nousee huomattavasti varaajan asetuksia korkeammalle. Ja tuntuu siltä että ylävaraaja lämpiää aika hitaasti.

Asentoventiilin asetus ollut tuo 0 ja varaajan arvoina nyt:
ylä 42-52
ala 30-40

Eli molemmiin laitettu isompi hystereesi jotta pumppu kävisi pidempiä jaksoja. Ei varmaan sähkönkulutuksen osalta se pihein vaihtoehto, mutta olen ymmärtänyt että pidemmät käyntijaksot olisi armollisempia kompressorille? Kun pumpulla ikää ~10v niin alkanut toivoa enemmän laitteen pitkää ikää kuin pientä säästöä sähkölaskussa.

Lämmintä vettäkään ei tunnu riittävän kunnolla jos useampi henkilö käy suihkussa / lasketaan vettä lasten kylpyammeisiin tms. Paitsi jos laittaa erillisen ÄssäStream virtauslämmittimen toimintaan - en tiedä onko tuon käyttö sähkönkulutuksellisesti fiksua vai ei vrt. nostaa varaajien lämpötiloja.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 647
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #23 : 13.12.24 - klo:13:46 »
Lainaus
Kompressorin käydessä eli tulistuksen aikana alavaraajan lämpötila nousee huomattavasti varaajan asetuksia korkeammalle. Ja tuntuu siltä että ylävaraaja lämpiää aika hitaasti.

Tuollaisia oireita on aikamonessa vsi pumpussa vanhetessaan ollut.
Usein on tulistinvaihtimen taipuisat metallipunosletkut koneikossa osittain tai kokonaan tukkeutuneet ja se alentaa tulistinvaihtimen lämmitystehoa ja ylävaraajan lämpöä virtauksen hidastuessa tai lakatessa.

Jossain foorumilla (en löytänyt) on seikkaperäiset ohjeet noiden metallipunosletkujen puhdistamiseksi.

Sellainen kuitenkin tärkeää että jos tukosta alkaa puhdistamaan niin pitää ensin irroittaa putket kokonaan ja putsata sitten irrallaan esim jollain sopivalla "rassilla" ja huuhtelemalla.



Tämä siksi ettei kovettunut tukoksen tehnyt aine murentuessaan pääse kulkeutumaan tulistinpiirin muihin putkiin tai lämmönvaihtimeen.
Samasta syystä pitäisi välttää ko putkien taivuttelua ennen irroitusta
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Vompatti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 104
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpöässä VSI12P3400
« Vastaus #24 : 13.12.24 - klo:22:06 »
Mielenkiinnosta, oletko pannut merkille onko kompressori käynnistynyt ala- vai ylävaraajan ohjaamana? Eli kun jomman kumman määritelty minimilämpötila saavutetaan niin kompressori hörähtää päälle.

Itselläni 2014 käyttöönotettu Vsi 8, ja mutu-tuntumalla tuo tuppaa nyt vielä lähes -10 pakkasellakin käynnistymään ylävaraajan ohjaamana. Kompressorin käydessä eli tulistuksen aikana alavaraajan lämpötila nousee huomattavasti varaajan asetuksia korkeammalle. Ja tuntuu siltä että ylävaraaja lämpiää aika hitaasti.

Asentoventiilin asetus ollut tuo 0 ja varaajan arvoina nyt:
ylä 42-52
ala 30-40

Eli molemmiin laitettu isompi hystereesi jotta pumppu kävisi pidempiä jaksoja. Ei varmaan sähkönkulutuksen osalta se pihein vaihtoehto, mutta olen ymmärtänyt että pidemmät käyntijaksot olisi armollisempia kompressorille? Kun pumpulla ikää ~10v niin alkanut toivoa enemmän laitteen pitkää ikää kuin pientä säästöä sähkölaskussa.

Lämmintä vettäkään ei tunnu riittävän kunnolla jos useampi henkilö käy suihkussa / lasketaan vettä lasten kylpyammeisiin tms. Paitsi jos laittaa erillisen ÄssäStream virtauslämmittimen toimintaan - en tiedä onko tuon käyttö sähkönkulutuksellisesti fiksua vai ei vrt. nostaa varaajien lämpötiloja.

Ässästream, ei vaikuta käyttöveden riittävyyteen millään tavalla. Sulla on kytkennät tehnyt joku joka ei ole näitä lämpöpumppuja asentanut/tunne tekniikkaa.