Moikat jälleen
Ihan mukavaa taas saada kommentteja.
Kun palataan perustuksille niin ensiksi pitää pyytää anteeksi sitä että alussa heitin "muistista" varaajan kooksi 3 m³, oikeasti se on 2 m³. Tarkistin paikanpäältä ja suunnitelmista.
Lisäksi ylin anturitasku jossa BT25 (ulkoinen menoanturi) on n. 1/4 etäisyydellä yläosasta (ei 1/3 kuten aiemmin kirjoitin) heti ylemmän Lv-kierukan tason alapuolella (ei kohdalla).
Sorry - mutta eikös tämän pitäisi jonkin verran olla helpottava tieto siihen nähden että BT25:n yläpuolella olisi massaa 1/3-osa 3 m³:sta (= 1000 l) vettä? Ainakin lämpötilamuutokset tapahtuvat nopeammin BT25:n korkeudella/kohdalla (anturin yläpuolella n. 500 l vettä).
Helpottava tieto on myös se että lisäsähkö ei ole näiden viestittelyjen / asetusvirittelyjen aikana mennyt päälle (viimeksi tapahtunut 4. ja 6.11.).
En myöskään aio rakentaa koko talon lvi-putkistoa uusiksi. Haluan myös pitää MLP:n rinnalla mahdollisuuden lämmittää (ja tuottaa myös Lkv:n) puilla kun niitä ilman saa ja toisaalta kiinteistö sijaitsee lähes sähkölinjan hännässä ja katkoksia on ollut niin usein että olen asentanut varalle dieselagregaatin turvaamaan sähkön. Tällä hetkellä ulkoisista uhkatekijöistä johtuen ei investointi tuohon ihan pöllöjä ollut. Kalleimpina pörssisähkön tunteina / päivinä on agregaatti jauhanut nöyrästi sähköä (+ kun sähköt olleet poikki linjoilta) ja puukattila antanut mukavasti lämpöä ja Lkv:tä MLP:n huilatessa
.
MLP:n asennutin vain koska ikä ei tule yksin ja onhan se maalämpö helppoa - kun se toimii.
Ja onhan se meilläkin jo entinyt toimia yhtäjaksoisesti 7 kk (1...7/2024 siten että joka kk COP pysyi yli 3:ssa) ilman että heittää lisäsähkö peliin.
Muutama muukin vastaus saamiini kommenteihin:
- tuo varaajan koko ja BT25:n sijainti siinä tulikin jo tarkennettua
- meillä on juurikin oma porakaivo (ei siis kunnallista/osuuskunnan vettä) ja kallioperä on kovin rikkonainen joten vesi on kovin humuspitoista (pintavettä porakaivosta huolimatta) => meillä on oma "vesilaitos" joten siksi ollaan tarkkana sen legionellan kanssa (vaikka NIBEn oma asenta sen mollasiksin vain EU:n huuhaaksi).
- normitilanteessa kierukoista / hanoista tulee ihan ok lämpöistä vettä eikä tarvitse olla huolissaan legionellasta. Kuitenkin aina - vähintään viikoittain, usein useamminkin - kun täytän ulkosaunan lämminvesiastia niin virtaama on niin kova että kierukat eivät ehdi mukaan vaan lopussa LKV on n. 39°C. Tällöin Lkv putkistoon voi päästä legionellaa. Lisäksi viranomaisohjeistuksen mukaan Lkv-putkistossa pitää olla joka paikassa lämpötila + 55°C - myös kierron puolella. Tätä legionellaa tunnutaan väheksyttävän mutta itse ainakin otan sen riskin tosissani.
- Lkv:n valmistus poistettiin MLP:stä urakoitsijan / NIBEn toimesta takuutyönä 10.11.2020 kun COP oli ensin saatu romautettua 1,1:een - palautettiin urakkasopimuksen mukainen kytkentä (rinnakkaiskytkentä varaajan lämmittämiseksi - 3-tievaihtoventtiilillä joten yhtäaikainen käyttö on mahdotonta).
MLP:ssä on nyt Kv-syötön puolella on vain sulku + tulppa mutta lähtevän Lkv:n lähdössä on varoventtiili (ilman purkuputkea lattialle!). Mitään alipaineventtiiliä eivät asentaneet. Myöskään mitään putkiyhteyttä käyttövesiputkistoon ei ole ollut 11_2020 jälkeen. En tiedä tyhjensivätkö tuolloin asentajat Lkv-säiliötä mitenkään. Ainakin parista taltioidun video-/ääninäytteen perusteella siellä on vettä joka "porisee" iloisesti kun sille päälle sattuu. Pelkkä +60 °C lämpötila ei vettä keitä vaan siihen tarvitaan sähkövastuksia.
- asuintalossa jakotukki sijaitsee sellaisessa paikassa että siihen ei ole mitenkään helppoa alkaa asentelemaan Lkv-varaajaa - ja lisäksi sehän toimisi sitten suoralla sähkölämmityksella kaiken Lkv:n kulutuksen osalta.
Kaikkien näiden eri säätömuutosten ja asetusarvomuutosten jälkeen laitos on nyt toiminut:
- ei estettyä lisäsähköä
- kuumakaasu pysynyt rajoissa 99,6 ... 104,6 °C
- kompressori toiminut tasaisesti rajoissa 21 ... 35 Hz
- Varaaja (BT25) rajoissa 57,7 ... 58,2 °C
Tässä vaiheessa seuranta päällä (myös USB-tikku koneessa ja TESTO ulkopuolisena) ja toivottavasti homma jatkuu suotuisasti.
Seuraava ihmettelyn aihe on (jos ei jälleen lisäsähkö hiivi kuvioihin) tilanne kun sammutan MLP:n ja laitan puuta pesään (siirryn vaikka seuraavan voimalaitoksen "huoltoseisokin" ja kalliin pörssisähkön ajaksi) niin se kun palaan taas MLP.n käytölle - kauankon toiminna vakiintuminen (huojunta) kestää ja putkahtaako vielä lisäsähkö peliin mitään varoittamatta.
Rakentavat ja ongelmanratkaisukeskeiset kommentit ovat edelleen tervetulleita!
Hyvää alkanutta talvea.