Ensimmäinen vuosi takana Vallox MV145 laitteen kanssa ja ilmankosteus on alkanut pohdituttamaan. Nyt on parisen kuukautta mittari huidellut 15% tuntumassa joka alkaa olla jo terveydellinen pulma. Ufox pöhisee höyryä huoneistoon, toki se on alimitoitettu 190 m2:een mutta kaksi kertaa päivässä ilmankostuttimen juottaminenkaan ei nosta kosteutta edes yli 20 %:n.
Edellisessä kämpässä oli Enerventin pyöriväkennoinen eikä ollut tällaisia kuivuuksia, joten tutkailin tuon Valloxin logiikkaa. Ilmeisesti se laskee jotain pitkäaikaiskeskiarvoa kosteudelle ja kun se nousee, se tehostaa ilmanvaihtoa. Sen huomaa kun saunomisen aikana ja sen jälkeen ilmanvaihto menee tehostukselle. Paikat kyllä kuivuvat mutta mielestäni se tavoittelee talvikautena liian kuivaa sisäilmaa (jonka se on saanut laskettua "normaalitilanteeksi").
Kokeilin laittaa koneen "poissa"-asetukselle saunomisen ajaksi ja noin 1/2 tunniksi sen jälkeen. Ilmankosteus nousikin noin 25%:iin eikä laskenut siitä nopeasti vaikka palautin koneen "kotona"-asetukseen. Sain tällä kikalla pysymään kosteuden kohtuullisena pitkään.
Maalaisjärjellä ajateltuna olisi hyvä kun tuohon voisi asettaa jonkin alarajan jonka alle se ei yritä saada kosteutta vaikka keskiarvo näyttäisikin pienempää lukua.
Kolmen henkilön eläminen näissä neliöissä ei näytä tuottavan kosteutta tai hiilidioksidia kovin suuresti ja olenkin miettinyt olisiko tuo "poissa"-tila jopa talvikäytössä parempi meidän käyttöön. Mitä muuta kriteereitä ilmanvaihdon pitää täyttää kuin kosteuden ja hiilidioksidin poisto? Ilmamäärät itsessään on laskettu ja sen mukaan säädetty venttiilit mutta nyt tuntuu että niissä on talvikaudelle liikaa.