Kohde on -56 rakennettu okt Uudellamaalla, vähän rintamamiestalotyyppinen rakennus, jota on hieman saneerattu sisältä. Lämmitettävää tilaa on kolmessa kerroksessa, puolikorkea kellari pattereilla n. 40 m2 + kph, keskikerros n. 70 m2 puolet pattereilla ja puolet lattialämmityksellä ja ullakkokerros n. 32 m2 lattialämmityksellä.
Pumppu on Jämä RST Inverter 6kw, joka siis ainakin ohjausjärjestelmänsä puolesta muistuttaa Nibeä + erillinen 280l lämminvesivaraaja ja Jämä buffer 100 puskurivaraaja. Taloa on alunperin lämmitetty koksilla, josta myöhemmin 90-luvulla siirrytty öljylämmitykselle ja nyt siis muutettu maalämmölle. Kaksoiskattila jätetty toimivana varajärjestelmänä rinnalle shunttiohjattuna lisälämmityksenä. Maalämpölaitteisto on nyt asetuksissa siten, että ensisijainen lisäenergia tehdään kuitenkin sähkövastuksilla, mutta mikäli öljypoltin käynnistetään ja kattila lämmitetään, otetaan lämpö ensisijaisesti automaattisesti kattilasta, jolloin mlp ajaa itsensä hiljalleen sammuksiin.
Lattialämmityspiirille on oma kiertovesipumppu ja piiri on shuntin takana, kv-pumppu nopeudella I. Patteripuolelle on oma kv-pumppu, joka toimii alimmalla suhteellisella käyrällä, kaikki patterit pl. kylpyhuoneen patteri ovat termostaateilla, kph patteri kiertää kokoajan.
Lämpimän käyttöveden tarve meillä on hyvin pientä ja sen lämmitys on ajastusohjelmien avulla pyritty asettamaan tapahtuvaksi yöaikaan koska pörssisähkö. Hintaohjaus on käytössä pumpulta vain talon lämmityksen puolella ja vaikutusaste on minimissä eli "1"... ajatuksena lähinnä se, ettei mitään "älytöntä" alettaisi tekemään juuri kalleimmalla tunnilla. Kovin ihmeitä keinoja varata lämpöä tässä ei ole.
Probleemana hieman on ollut asteminuuttien sukeltaminen käyttöveden teon aikana, jolloin hyvin herkästi saavutetaan lisäenergialle asetettu asteminuuttiraja. Lisäenergian käytön laukeamista olen koittanut suitsia ulkolämpötilarajalla ja nyt edellytys lisäenergialle täyttyy jos ulkolämpötila on keskimäärin alle -5 astetta viimeiseltä 24h. En ole varma paljonko lämpötilarajaa arvaa laskea alemmas, mutta asteminuuttien syöksyminen käyttövesijakson aikana tuntuu oudolta, kun sisälämpötilassa tapahtumaa tuskin edes havaitsee.
Laitan oheen lokia noin viikon ajalta, jota olen tikulle kerryttänyt. Lokin ajanjaksolle ajoittuu lisäenergian asteminuuttirajan muutos -550 -> -400 21.1. iltapäivällä ja 20.1. päivällä tehtiin kattilan säännöllinen koelämmitys.