Ollaan asuttu reipas vuosi uudessa tuvassa, joka lämpiää Nibe 1240-10kW -pumpulla ja ilma kiertää ILTO 440 econolla (jälkilämmitys vesipatterilla).
Nyt tuli ongelma, kun ILTOn vesipatteri pääsi jäätymään hajalle näillä (yli -25C) kovilla pakkasilla joulun (2009) aikaan. Vuosi sitten ei ilmeisesti ollut tarpeeksi kylmää, jotta patteri olisi jäätynyt.
Itse aloin epäillä syyksi lattialämmityspiiriä, josko siinä ei vesi kierräkkään jatkuvasti. Näin ollen pysähtynyt vesi olisi päässyt jäätymään patterissa iv-koneen imiessä pakkasilmaa sisuksiinsa. Jälkilämmityspatterin termari on ollut koko ajan täysillä ja patterissa on vesi kiertänyt todistettavasti joulun päiviin asti. Lattiapiiriin lämpöpumppu on työntänyt noilla pakkasilla yli 37C vettä.
Nibeltä varmistettiin, että -”Silloin kun lämpöpumppu lämmittää käyttövettä, lämmityspiirissä ei virtaa ollenkaan. Järjestelmään voi toki rakentaa ns. pakkokierron, joka kierrättää vettä lämmityspiirissä myös silloin kun LP lämmittää käyttövettä. Tarvitaan erillinen kiertovesipumppu ja ohitusyhde meno- ja paluun välille. Näin voidaan myös arvoa valikossa 1.3 suurentaa tarvittaessa reilummin”.
Nyt kysyisinkin neuvoa tämän ongelman ratkaisemiseksi teiltä foorumin jäseniltä. Vai onko ratkaisu juurikin tuo yllä mainittu?
Voiko tuohon kyseiseen systeemiin lisätä kytkimen, jolla vesipatterin kierron saisi esim. kesäksi pois päältä (tuskin kesällä pääsee jäätymään).
Tarvitaanko erillistä pientä varaajaa tuolle pakkokierrolle?
Pystyykö Niben lattialämmityspiirin pumpun ohjausta muuttamaan jatkuvalle kierrolle?
No niin, taas olisi kannattanut lukea kaikki tämän foorumin sivut.
Samaa asiaa on näköjään pohdittu aiemminkin... mutta josko nyt saataisiin asiaan uutta tietoa....
Tätä ongelmaa ei ole tulistuslämpöpumpussa.Täällä väännetään usein kättä siitä, pitäisikö valita vaihtoventtiilikone vai tulistuspumppu. Tulistuspumpulla ei tarvitse rakentaa erikseen mitään pakko / hullunkiertoa. Siinä tasalämpöinen vesi kiertää pattereissa kaiken aikaa.
Kun hankitaan lämpöpumppua, ei ostaja useinkaan voi tietää tällaisia asioita. Meidän muiden pitäisi neuvoa oikein heitä, jotka kysyvät hankintaansa ohjeita.
Täällä on kuitenkin muutamia niin kiihkeitä vaihtoventtiilikoneen puoltajia, että joskus taitaa unohtua kertoa oikeaa tietoa hankintaa suunnitteleville.
En nyt tässä suinkaan pyri pahoittamaan kenenkään mielenrauhaa tällä huomautuksellani, mutta silti tuntui vain aiheelliselta tästäkin taasen kirjoitella.
Sekä vaihtoventtiilikoneella että tulistuspumpulla on omat etunsa ja haittansa.
Vaihtoventtiilikone soveltuu hyvin betoniin varaavaan lattialämmitykseen.
Vaihtoventtiilikone on aina hiukan halvempi, sen yksinkertaisemmasta rakenteesta johtuen.
Tulistuspumppu soveltuu hyvin varaamattomalle lattialämmitykselle ja patterilämmitykselle. Tulistuspumppu (se ns suomipumppu) on aina hiukan kalliimpi, koska siihen sisältyy varaaja pattereissa kiertävälle vedelle, sekä siinä on kolmitie sekoittajaventtiili ja säätö automatiikka, jolla vakioidaan pattereille menevän kiertoveden lämpötila.
Tulistuspumppu tuottaa vähän kuumempaa käyttövettä ja tulistuspumppu soveltuu hyvin kohteisiin, joissa tarvitaan paljon lämmintä käyttövettä.
Väitellään pumpputyyppien hyötysuhteiden (COP) eroista. COP arvot ovat molemmissa likimain samat. Eroja syntyy siitä, että useinkin pattereille joudutaan tuottamaan kuumempaa menovettä, kuin lattialämmitykseen tarvitaan. Siksi patterilämmitys käytöllä COP on usein luokkaa 2,7 ... 2,8 kun se lattialämmityksellä voi olla luokkaa 3.0