Kyllä näitä juttuja riittää..
Se on hyvä, että matematiikka hallussa.
Siitä voit päätellä, että delta t täyty olla 0.5l/s virtaamalla yli 4 C, jos puolta pienemmällä virtaamalla on 9C. Pumppuni jaksot on tähän asti keskimäärin 1h 40min, niin matematiikkani ei oikein ymmärrä, että kysymyksessä on hetkellinen huipputeho?
Ja kun vielä käytää samaa matematiikkaa, taloni 300m2 ottaa todella vähän energiaa, jos se 5C pakkasella, vrk käyntiajalla 10h / 4kW? teholla pysyisi lämpöisenä.. ?
Jos maaperästä tulee 0.4l/s virtaamalla, delta T 5C energiaa ja lisäksi sähköverkosta 1.7kW, mihin se energia muuttuu, jos ei lämmöksi? mutu säteilyksi?
Näihin "huippu" COP arvoihin matalissa 5/25 0/35 lämpötiloissa pystyy kaikkien valmistajien pumput.
Tässä mainitsemassasi tutkimuksessa 1998-1999 on vain kaksi kohdetta seitsemässä, missä järjestelmä on ollut kunnossa. Kaikissa muissa on olltu jonkinasteisia ongelmia pumpussa, lämpökaivossa, maaperään sijoittamisessa.
Jos se on edelleen ainut todellisuutta vastaava testi vuonna 2007, on asiat maalämmön tuotekehityksessä ja tutkimuksessa todella huonosti.
Tämä on ainut tutkimus, minkä olen löytänyt, liittyen lauhtumislämpötilaeroon, ja siinä kommentti..
"Kun pinta-alaa lisätään, pienevät lämpötilaerot höyrystimessä ja lauhduttimessa.
Seurauksena höyrystymislämpötila nousee ja lauhtumislämpötila laskee, mikä parantaa
lämpökerrointa."
"Optimaalinen lämpötilaero on 1...2 K."
http://www.tut.fi/units/me/ener/julkaisut/JVLP-rap.PDFJa ymmärtääkseni optimaalinen on 1e10^-32K mutta kustannukset sijoittavat sen 1..2K alueelle.
Olenko tulkinnut oikein? Siihen saan muutaman kk päästä varmistuksen, kun saan oman mittausjärjestelmäni tulille.
Samassa raportissa on kuvaaja, missä on on tutkittu COP-arvon muuttumsta kun lämpötilat on 0/30 0/40 0/50. Siitä voi karkeasti päätellä, että kun lauhdutus lämpötila muuttuu 50->30, muuttuu COP kaksinkertaiseksi.
Esimerkiksi 2006 vuodelta Ruotsalaisessa (Swedish National Testing and Research Institute (100% owned by the Swedish government) Saatiin testissä olleiden pumppujen COPiksi 0/45 (patterilämmitys) NIBE 3,4 Thermia 3.3 IVT 3.5
(Suomessa myytävät merkit)
Eli voisi päätellä, että 'huippu' COP arvoihin on päästy ja päästään edelleen. Hyvä näin, vastuksesta huolimatta...