Vaillantista tällä sivustolla todella vähän tietoa.
Laadukas esite, selkeästi ilmoitetut COP:t, sekä "ajatuksenmukaan" toimiva näyttö (esitteestä todettuna) +2007 MLP testivoitto kallistivat päätökseni (hinnan lisäksi) Vaillant VWS geoTHERM 101/2.
Muutos yösähkövaraajasta maalämpöön oli siis aikeena.
KOhde: Rv -05 178+39(at)+25(rantasauna)=242m2/840m3,lattialämmitys100%, 92m lämpökanavaa; suihkux3,poreamme.
Vuosittainen kulutus vajaa 40 000kwH. 2 aikuista+alle 1v esikoinen.
Päärakennuksessa ei-varaava takka jota tunnelmaa luomaa lämmitellään. Lisäksi rantasauna n 1x/vko. Lisäksi vuoden 05 kaksi LG:n ilmalämpöpumppua, joiden lämpötehon vakuuttavuus on vuosi vuodelta laskenut suhteessa kulutukseen. Jäähdytykseen toimivat edelleen erittäin hyvin. Nyt olen lopettanut niiden lämmityskäytön.
MLP aloitteli pulputtelemaan 1.9.11 (216m porakaivo) ja mielenkiinnolla odottelen pitempää seurantaa. Viime vuoden syyskuun tasoon kokonaissähkönkulutus näyttäisi lähes puolittuneen=n.29kwh/vrk. Lämpökäyrä on 0.15, mikä vastaa odotuksia tähän mennessä eli talon eristykset kunnossa, vaikka ikkunapinta-alaa n. 40%.
500ltr Vaillant geoSTOR VIH RW erillisvaraaja -tätä kokoa suosittivat kohteeseen lähes firmasta riippumatta. Pyysin tarjoukset useammasta firmasta, mutta vastaavaa käyttäjäystävällistä screeniä jne en muilta löytänyt.
täytin ammeen (n. 300ltr) 2x peräkkäin, ja vielä tuli hanasta "lämmintä". Vettä siis riittää...
Esitteessä ilmoitetut COP:t kahdelle eri standardille miellyttivät. COP luvattu 4.6 kun lämmittää 35 asteiseksi (BOW35delta10/EN255; jos BOW55delta T5: COP=2.9).
Muuta: Näyttö erinomainen=näkee mitä MLP kulloinkin tekee, sekä kÄyttötunnit, käynnistymiskerrat jne. Helppo tehdä säädöt: lattiakierto, lämpimänveden tarve säädettävissä 3 eri ajankohtaan/vrk päiväkohtaisesti (ma-su). Reaaliaikaiset lämpötilat (ulkolämpöanturi,kaivosta tulevan veden lämpö, varaajan lämpö; lähtevän lattiakierron lämpö, lisälämmityksen käytön säätö, vikakoodit jne jne) .
Huonoa: Ongelma oli ensin löytää asentaja. Paikall. jällleenmyyjä vaihtui ensin, ja seuraava hinnoitteli itsensä ulos (toki kohde ja mitoitus olivat haasteelliset ensimmäiseksi asennukseksi, koska 3m3 ent. varaaja oli alkusuunnitelmissa mukana hyödynnettäväksi=luovuin). Puolituttu kokenut asentaja otti asiakseen ja hyvin on mennyt. Tilasin pumpun suoraan maahantuojalta. ainoa laitteen puute tähän mennessä on ollut käyttövesikierron ajastin, joka on niinikään säädettävissä vain 3 ajanjaksoa per vrk. TÄmä on aivan liian vähän. Käyttövesipumpussa käytän erillistä mek. ajastinta, joka pyöräyttää pumppua n. 60min välein 15min ajan. Tuolloin käyttövesi lämpenee rakennuksissa juuri ja juuri, ja säilyy lämpimänä seuraavaan 15min jaksoon. Kylmimmillä 40ast pakkasilla välien tihentäminen saattaa olla tarpeen.
MLP:n ajastimella säädän taas varaajan lämmityksen siten, että varaaja on ladattu kulutushuippuna (viikonpäiväkohtainen säätömahd; 3 periodia per päivä). TÄllä varmistaa että jos tarvitsee suihkua aamuneljältä, tulee hanasta tuolloinkin riittävän lämmintä vettä, mutta huippuja yöllä ei tarvita. SUOSITAN EHDOTTOMASTI LV-KIERTOON AJASTINTA. Nykyisin se jo suosituskin, muutama v sitten jopa kielletty legionellapelon vuoksi.
Ja ehkä vielä se, että kun jätin 3m3 varaajan "varalle" jos MLP menisi rikki, piti putkituksia tehdä pitkähköt määrät joten asennuslasku oli ainoa joka hieman "yllätti". Mutta kuoletusaika kotitalousvähennysten ja mahd kunnan 20% laiteavustusten jälkeen on kohtuullinen, eli haaveilen selvästi alle 10 vuodesta huomioiden pääomakorot 3% mukaan....
Kuulisin mielelläni muiden kokemuksia Vaillantista?Onko länsi-Suomessa enemmän, kun maahantuoja Turussa (TS-tekniikka). Palvelu on ollut hyvää, ja teknisiin kysymyksiin joita etukäteen runsaasti esitin, vastattiin hyvin. Nyt tulossa etäkäyttömoduuuli, jolla voi etelästäkin varmistaa että kaikki hyvin.
Hieman jännittää ensi talvi kuitenkin: 1) riittääkö kaivossa potku 2) pumpun mitoitus (vain 10.4kW+6kW lisävastus). Laskennallisesti pitäisi riittää, kovimmilla keleillä 240kwh/vrk on juuri ja juuri rikkoutunut, mutta tuo taisi olla aikaa jolloin ei ollut vielä LV-ajastinta, jolloin lämpöä hukkaantui. 10,4kw MLP pitäisi tuottaa siis 249.6kwh/vrk, mutta käytännössä LV laskee hyötysuhdetta.
Voinpa kertoa että edellinen talon omistajan sähkölasku oli 57 000kwh/v, mutta tuolloin "hullunkierto" oli ollut päällä 24/7....Eli sen ajastaminen säästää!
Lisäksi säästötoimenpiteenä olen katkaissut hullunkierron rantasaunalle arkiviikoiksi sululla, uskon tämän vähentävän hukkaa merkittävästi (rantasaunalle 58m kanava).