Rakensin v. 2004/2005 puurakenteisen talon, johon valitsin lämmitysjärjestelmäksi maalämmön (LÄ V9 ja 171 m kaivo) ja lämmönjakotavaksi vesikiertoisen lattialämmityksen.
Koska olen varsin mukavuudenhaluinen, halusin tehokkaan, mutta käytössä edullisen jäähdytyksen. Kuulin, että Ilton 440 Econo-ilmanvaihtokoneeseen saa valmiin jäähdytyspaketin, joten hankin sellaisen. Econo-mallissa on vakiona vesipatteri tuloilman jälkilämmitystä varten, ja se sopii samalla myös jäähdytykseen. Talvella lattiassa kiertävä vesi lämmittää ilmastointikoneen vesipatteria ja kesällä maapiirin paluuputkesta otetaan lämmönvaihtimen kautta kylmää vesipatteriin. Homma toimii paria ongelmaa lukuunottamatta hienosti. Vaikka maapiiristä lämmönvaihtimelle kylmää liosta pyörittävä kiertovesipumppu on minimiteholla ja ilmastointikone 2/5-tehoasetuksella, asuinosassa tulee +28 asteen helteellä ilmastointiventtiileistä 18-19 asteista ilmaa. Heinäkuun parin viikon mittaisen hellejakson aikana sisällä oli mukavat +22 astetta, vaikka jäähdytys oli vasta tyhjäkäynnillä. Jäähdytysteho on siis vähintäänkin riittävä.
Mutta sitten ne ongelmat... Vaikka kaikki lämpöpumpun kanssa tekemisissä olevat putket on eristetty hyvin (mm. armaflexillä), kondensio tuottaa helteellä ongelmia. Teknisessä tilassa on suorastaan trooppinen ilmasto, kun vettä tihkuu vähän joka puolelta. Kaikkia osia (esim. venttiilit) kun ei mitenkään voi täysin eristää. Ilmastointikanavat pysyvät onneksi kuivina.
Lämpöpumpun kiertovesipumppu siirtää kylmää lämmönvaihtimesta eteenpäin ilmastointikoneeseen, joten samalla myös lämpöpumpun menovesi jäähtyy yhtä kylmäksi kuin mitä se on ilmastointikoneen vesipatterin otettua ensin osan kylmästä talteen. Onneksi kesällä kaikki lattialämmityspiirit on suljettu, joten lattiat eivät pääse jäähtymään. Järjestelmä tuntuu älyttömältä, joten kysyin asiaa suoraan tehtaalta ja sieltä kerrottiin, että homma on tehty aivan oikein. Tähän järjestelyyn liittyy toinen vielä suurempi ongelma: kun jäähdytys on käytössä, kompura käy kuin kovimmilla pakkasilla. Tuntuu siltä kuin samaan aikaan lämpöpumppu yrittäisi lämmittää vettä, jota maapiiri samaan aikaan jäähdyttää. Periaatteessa näin ei kuitenkaan pitäisi olla, koska kaikki on tehty ohjeiden mukaan ja monet ovat todenneet järjestelyn aivan oikeaksi. Ensi kesäksi täytyy keksiä jokin ratkaisu. Muuten jäähdytys tulee liian kalliiksi. Kesä-heinäkuussa kompura kävi nimittäin yhtä paljon kuin koko viime talvena (10/2004- 4/2005) yhteenä... Yritin lohduttaa itseäni sillä, että sähköä olisi kulunut aivan yhtä paljon, jos jäähdytys olisi hoidettu perinteisillä jäähdyttimillä.
Miten muut ovat ratkaisseet jäähdytyksen? Mielestäni lämmönvaihtimen ja ilmastointikoneen välillä pitäisi olla suljettu piiri, jota pyörittää oma kiertovesipumppu. Tällöin lämmin ja kylmä puoli olisivat täysin erossa toisistaan eikä mitään ongelmia pitäisi syntyä.