Kun lukee tätä palstaa ja miettii yleensä, ajattelin laittaa näin MPL hankintaprojektin loppuvaiheessa hieman paukkuja myös kaupallisiin ehtoihin... Yritin etsiä foorumilta, mutta ei osunut mitään vastaavaa silmään.
Saamani tarjoukset (4 x KL, 4 x MPL, kaikki "avaimet käteen") ovat sinänsä olleet varsin kattavia ja selkeitä (toimittajat yritetty valita "paremmista piireistä"), mutta samaan hengenvetoon kaikki ovat olleet sitä mieltä, että samalla paperilla tehtäisiin myös kaupat
.
Onko todella niin, että tässä maassa ostetaan 7...15+tEUR vehkeitä (itse asiassa systeemejä) ilman selkeitä sopimuspykäliä? Vai onko tarjousten takana aina automaattisesti jotkut yleisehdot tai "kauppa-tapa" (joita matti meikäläisen ei tarvitse edes tietää?)
Muutama esimerkki:
- milloin ostajalla oikeus purkaa kauppa (jos vaikka tulevatkin vasta ensi talvena muutaman viikon sijasta)? Millaisilla ehdoilla se tapahtuu?
- Kenellä systeemin kokonaismitoitusvastuu / toimivuus käyttökohteessa (puskurivaraaja vai ei, kaivon mitoitus/riittävyys)
- Käyttö ja Huolto-dokumentointia ei mainita kenenkään tarjouksessa (tosin EU vaatii, joten lienee OK, PL. kuuluisa X15-case
)
- Takuuehdot puuttuvat (tarvitaan tieto kaikille osille, koska eri pää-komponenteilla erilaiset)
- Mitä yleisehtoja seurataan?
- Miten muutostyöt (myös toimituksen vahennykset laskutetaan/hyvitetään)
- Hyötysuhdetakuusta tuntuu olevan turha edes puhua
jne.
En odota ongelmia loppusuoralle valitsemani toimittajan kanssa, mutta miksi jättää asiat speksaamatta? Kävin jo SILPUn sivuilla, mutta enpä löytäny sieltäkään mitään..... Kun ostaa Suomesta yksityishenkilönä, Kuluttajasuoja varmasti auttaa, mutta heti ongelman tullessa joutuisi heti soittamaan APUVA, ei kuullosta hyvältä.
Miten olette itse toimineet, kun teitte lopullisen sopimuksen? "Koskaan ei ole ollut ongelmia ja sovitaan sitten" ei oikein toimi tässä päässä....