Mjoo... päivitellääs nyt tätäkin vaikka vuodenvaihteen kunniaksi.
Lyhyesti sanottuna hyvin näkyy riittävän. Pari pointtia heitän kuitenkin ilmoille uudisrakennusta miettiville:
-Laskennallinen kulutus mitoitetaan s17 astepäiväluvun mukaan, joka tarkoittaa, että sisälämpötila sillä kulutuksella on sitten 17C jos taloon ei tuoda muuta energiaa.
-Rakentamisen laatu. Eli laskennallinen kulutus pätee vain jos talo on yhtä hyvä kuin suunnitelmissa. Tämä korostuu jos suunnitelmissa esitetään esim. tavallista tiiviimpi talo (kuten itselläni). Ensimmäisenä talvena löytyi runkoasennuksen jäljiltä vuotokohtia, jotka toki korjattiin, mutta eipähän olisi laskennalliset luvut täsmänneet jos ne olisivat jääneet huomaamatta.
Oikeastaan tuo ensimmäinen pointti yhdistettynä muuhun energiansäästämiseen (uudet kodinkoneet, energiatehokas valaistus jne.) aiheuttaa sen, että lämmönlähdettä kuormitetaan selvästi enemmän kuin s17 astepäiväluvun mukaan laskien. Itse laskin jälkeenpäin tasauslaskelman mukaan todellisella sisälämpötilalla vuotuisen kulutuksen ja se on luokkaa 3000kWh enemmän kuin s17 mukaan laskien. Eli kaivon kuormitus taitaa olla mulla siinä 12 000-14 000kWh haarukassa. Jos mennään Sulpun ohjeen mukaan niin kaivoa pitäisi näillä tiedoilla olla sellaset 130m. Mulla on 100m kaivo ja lisäksi sitten tuo jäteilmapatteri. Jäteilmapatteri siirtää kaivoon vuositasolla varovaisesti arvioiden 7000kWh (seurattu hetkellisiä tehoja eri toimintapisteissä ja niistä viilattu 20% pois). Eli kaivoa kuormitetaan tuon jälkeen n. 7000kWh/a, jolloin Sulpun ohjeen mukaan riittäisi 70m kaivo.
Käytännössä kuitenkin tuo satanen kaivo on kyllä 8kW pumpulle aika rimpula. Eli en kyllä moista yhdistelmää suosittelisi ellei sitten ole kiinnostunut tekniikasta siinä määrin, että haluaa viilata toimintaa harrastusmielessä. Saa tuon nimittäin kyllä hienosti toimimaan, mutta on aikalailla herkkä käyntiaikojen suhteen. Pitkät käynnit viilentää keruunesteen selvästi kaivovettä kylmemmäksi, joka taas voi aiheuttaa teräsputkiosuuden jäätymistä.
Tyytyväinen olen kyllä valintoihini vaikka riskillä mentiinkin. Säästyipähän kaivon hinnassa se pari/kolme tonnia tarjottuihin paketteihin verraten ja lämpöä piisaa.
MLP:lle 2.3.2012 asennettu kolmivaihemittari, joka mittaa kompuran sähkönkulutusta näyttää nyt 2902,64kWh ja kiertovesipumppujen mittari 276,0kWh. En nyt ihan varmaksi muista kummassa noissa luvuista on vastuskäyttö mukana. Jos nyt kuitenkin oletetaan, että tuo 2902,64kWh on pelkkää kompuraa ja lasketaan kaivosta otettu energiapaukku sillä oletuksella, että kaikki käyttö olisi lämmitysveden tuottoa (parempi lämpökerroin, suurempi kuormitus kaivolle) niin tuona 10kk jaksona kaivosta olisi otettu 11 600kWh. Pari talvikuukautta tuohon vielä lisää niin ollaan siellä 16 000kWh paikkeilla, joka täsmää ihan kivasti tuohon tasauslaskelmasta todellisella lämpötilaerolla laskettuun (jossa siis ei ollut käyttövettä mukana). Sillä luvulla päästään lopulta 90m kaivon mitoitukseen Sulpun mukaan (kun huomioidaan jäteilmapatterilta kerätty energia). IV:n esilämmitys on myös kaivolta, mutta niin on viilennyskin. En jaksa laskea mihin suuntaan noiden yhteisvaikutus mitoitusta raahaa.
Eli kaiken tämän sekoilun jälkeen mitoitus taisi osua aikalailla kohilleen ja olisihan se hinkumani 80m kaivokin (s17 mukaan laskien 60m + 20m reserviä ja käyttövettä) varmaankin nippanappa riittänyt, mutta kun tämä satanenkin on jo kasikiloselle pumpulle lämmönsiirtomielessä tosiaan aika rimpula niin eipähän harmita että eivät suostuneet poraamaan satasta matalampaa. 80m kaivolle olisin kyllä laittanut 6kW pumpun.
Mutta oikestaan pääpointti tässä nyt oli se, että kun mitoitetaan mitä tahansa lämmönlähdettä uudisrakennukseen niin mitoittakaa se todellisen lämmitystarpeen mukaan, eikä minkään s17 mukaan (ellei nyt sitten halua 17C sisälämpötilaa lämmityskaudella).
Niin ja jos oletetaan, että Tammi- ja Helmikuu ovat yhtä kylmiä kuin Joulukuu oli niin vuodessa näkyy kuutisensataa lämmintä kuutiota lämpiävän vajaalla 4600kWh:lla ostoenergiaa + muutama kymmenen kiloa laudanpätkiä ja läjä pahvilaatikoita. Niin ja tuossa on lämmin käyttövesi (n. 200l/vrk @ 40C) mukana.