No niin, äkkiäpäs meni kevät. Tai jokunenkin.
Taloon putkahti ihan liki huomaamatta +120 neliöö lisää pinta-alaa, kun sain yläkerran tehtyä ja enimmäkseen valmiik...ää asumiskelpoiseksi ihan het muutamassa vuodessa.
No, onneksi muuttuvassa maailmassa on jotain pysyvää, suomi häviää euroveisuut ja -vaalit ja kesällä voi olla joku päivä, jolloin ei tule räntää.
Mutta muutosten polulla tapahtui, ostin tänään UUSIA mutasihtejä 2 kpl ja niille UUDEN pallohanan.
Meinasin nimittäin huomenna alkaa irrottaa sen kunniakkaasti möyrynneen liiteristä kiskotun maalämpöpumpun järjestelmästä ja luovuttaa sen kaverille harrastetiloja lämmittämään.
En sitten koskaan suoriutunut mittaamaan noita Matiaksen esittämiä lämpötilaeroja ja nyt keväällä havahduin, että pumppuhan taitaa pyöriä monta vuorokautta kerrallaan aina. Könysin sitten ällistelemään että onkos siellä kaikki ennallaan, niin se hiirenraato oli pumpussa tallessa, merkkivalon värilasi rikki kuten ennenkin, mutta linssissä kurlasi kuplaa niin vimmatusti, että oli enemmänkin jo kuohua siinä.
Samalla huomasin, että imukaasulinjassa oleva mittayhde on hikoillut aivan millinpienesti öljyä ulos, sen verran vain, että erottaa rasvan kiiltelevän suojahatun pinnassa, mutta siitä se varmaan on sitä kylmäainettakin tihuuttanut karkuun vuosien aikana.
Tuo pumppu on nyt ollut ehkä aivan nippanappa, että riittääkö sen lämpötuotto nyt yli tuplasti suuremman töllin ja edelleen yhtä hataran tallin lämmitykseen joten, päräytin ostaa UUDEN lämpöpumpun.
Kyllä.
Oilon Junior Eco 14 oli se, jonka ostin 10.5. 2019. Toimitusaika 2-5 vrk.
Mielestäni sopivan simppeli, ilman suurempia ylimääräisyyksiä.
Paitsi että, sitä kun ei alkanut kuulua. Meni viikko ja alkoi toinen, ja aloin kyselemään missähän lie pumppu tulossa. Maksettu kuitenkin jo etukäteen.
Ilmenikin, että juuri sen mallin valmistus on lopetettu.
Onneksi neito luurinpäässä otti tilanteen vakavasti ja aktiivisesti selvitti juttua ja esittikin tilalle vastaavaa laitetta, Oilon Junior GT13, samaan hintaan. No siitä en oikein löytänyt mitään asennustietoja helpolla, mutta vakuuttivat sen olevan mitoiltaan likellä ja pystyvän tekemään vielä hieman kuumempaa tarvittaessa. OK, kunhan tulee, että kerkeen sen vaihtaa tässä ennen syrjäytymiskierteen katkeamista.
Perjantaina se lopulta saapuikin ja pudotin sinne bunkkeriin oottamaan asennusta ja nyt tänään maanantaina hajin uusia kiiltäviä osasia oikein pienen pahvilootallisen verran!
Mutta siis kun kerta siellä montussa hoohailin, niin juohtupa mieleeni ottaa Fluken ir-mittarilla putkien pinnoista eri lämpötiloja talteen, ehkä uteliaisuuttani vain, tai jos kukaties joskus tulisi verrattua tuon uuden pumpun käyttäytymistä näihin tietoihin.
Pumppu oli sillä hetkellä vaiti, mutta rapsautin termarista lisää pyyntiä ja sehän pärähti heti töihin.
Tein pari mittauskierrosta, joiden väliä oli noin 6 tuntia ja joka mittauksen pyrin toistamaan muutaman kerran ja samoista pisteistä ja samassa mittarin asennossa.
Eka mittaus, klo 10.30 kun pumppu oli pyörinyt noin 25 minuuttia:
Kuumakaasun paine 17,9 bar (linssissä kuohuaa)
Maaliuos tulo (kupariputken päältä 14-15 °C, Muoviputken päältä 10,5°C)
Maaliuos meno (kupariputken päältä 11°C, muoviputken päältä 8°C)
Kuumakaasu 98°C
imukaasu 10,8°C
Lauhdutin lähtö 45,5°C
Lauhdutin tulo 40°C
Varaajan alaosa 40°C (alaosa lämpesi huomattavasti heti tuon lämmitysjakson alettua, sitä ennen se oli luokkaa 20 astetta vain.)
Varaajan puoliväli 47 °C (ylempää en päässyt mittaamaan ilman eristeiden tärvelyä, joten saa kelvata)
Toinen mittaus klo 16.30
Kuumakaasun paine 21 bar
Maaliuos tulo (kuparilta 13-15°C, muovilta 11,5°C)
Maaliuos meno (kuparilta 5°C, muovilta 9,5°C)
Kuumakaasu 118,9°C
Imukaasu 10,4°C
Lauhdutin lähtö 53°C
Lauhdutin tulo 49°C
Varaajan puoliväli 53°C
Maaliuoksen putket mittasin tosiaan sekä muovin päältä, että kuparin päältä ja hyvä niin, kun katsoo tuota jälkimmäistä mittausta. En tiedä miksi, mutta aina antoi tuota luokkaa 5°C vain tuossa jälkimmäisissä mittauksissa.
Nuo lukemat ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi, sekä tosiaan hieman vertailupohjaa uuden pumpun toiminnoille.
Ai niin, pumppu pysähtyi juuri noiden viimesten mittausten aikana, joten varaajan keskiosassa lämpötilan nosto 47-->53 asteeseen kesti noin 6,5h.