Tervehdys foorumille ja kiitokset runsaasta tiedosta, mitä olen tätä kautta saanut
Lyhyesti tausta:
Monikerroksinen rinnetalo (v.2001), jossa lattialämmitys maalämmöllä. Lämpöpumppuna Lämpöässä V10 vm2001, jossa Ouman 201 säädin.
Kompressori on vaihdettu 19v ikäisenä, jolloin meni oikosulkuun ja oli kerrasta kaput. Edellinen omistaja vaihtoi pelkän kompuran. Kun tulin talon omistajaksi, asensin nyt kesällä maalämmölle energiamittauksen seuratakseni kulutusta ja kompuran käyntiä. Meillä vettä kuluu lapsiperheellisenä aika reippaasti, mutta olin ihan tyytyväinen kesäajan käyntiin. Kompura kävi keskimäärin kerran 2-3 tunnissa noin 5-10 min ja se oli siinä. Nyt kylmien kelien alkaessa paljastui Lämpöässän synti eli pätkäkäynti. Kompura käynnistyi jopa 90 krt/vrk. Asiaa tutkittuani paljastui, että asetukset eivät olleet kohdillaan, vaan varaajan alamin oli 35, alaero 3, ylämin 55 jne. Positiivista lienee, että sähkövastukset eivät ole olleet käytössä nimeksikään.
Asettelin arvot uusiksi tavoitteena pätkäkäynnin vähentäminen:
-20 = 31c
0 = 27c
+20 = 21c
Ylämin = 45
Yläero = 3
Alamin = 26
Alaero = 10
Lisäksi aamun ja alkuillan "kalleimmille tunneille" asetin 3 asteen yöpudotuksen. Käynnistysmäärä laski hieman, mutta oli silti luokkaa 40-60 krt vuorokaudessa.
Sitten huomasin tämän postauksen:
GeoPro GS + Ouman 202 yhdistelmällä käyntiaikojen pidentäminen:
1. Säädetään lämpökäyrä "normaalista" tasosta ylöspäin 4 astetta (kohdista -20, 0, +20)
2. Yöalennuksen asetukseksi asetetaan 8 astetta
3. L1 pudotukseen ajastetaan jokaiselle viikonpäivälle ajaksi 00:00-02:00, 04:00-06:00 jne.
Ts. uuden käyrän normaalitila on +4 astetta tarvetta suurempi kahden tunnin ajan, jolloin laattaa varataan. Seuraavat kaksi tuntia laatan varausta puretaan menoveden ollessa 4 astetta tarvetta pienempi.
Tuumasta toimeen ja tein "Softa-Opation-modauksen". Koska taloudessa on pörssisähkö, niin halusin kohdistaa kolmen tunnin pudotukset aamun klo 7-10 ja illan klo 17-20 "todennäköisesti kalleimmille tunneille". Lisäksi iltapäivälle ja yölle on ajoitettu kolmen tunnin käyntiaika, jolloin hinta on todennäköisesti edullisempi kuin aamulla ja illalla.
Asettelut:
-20 = 35c
0 = 31c
+20 = 25c
Ylämin = 43
Yläero = 3
Alamin = 24
Alaero = 8
Yöpudotus -8
Pumppu (grundfos alpha 2 20-40) vakionopeus kolmoselle (oli aiemmin keskimmäisellä vakiopainekäyrällä) ja kaikki termostaatit auki.
Hienosti lähti homma käyntiin eli kompura kävi heti muutoksien jälkeen kaksi tuntia putkeen varaten lattiaa. Kun -8 asteen pudotus tuli päälle, ajoi kompura vielä varaajan alaosan 40 asteeseen (käyrän lämpötila ilman pudotusta eli 32 astetta viiden asteen pakkasessa + alaero 8 astetta). Sitten kompura sammui ja oli pari tuntia hiljaa. Ensimmäisten jaksojen jälkeen alkoikin tapahtumaan mielenkiintoista. Tuntuu sille, että ensimmäisillä käynneillä pumppu sai varattua lattiaa niin, että muutamien käyntijaksojen jälkeen käynti muuttui pätkittäiseksi, kun tarve ajaa ei ollut enää niin kova. Vaikuttaa sille, että kompura ajaa 2h käyntijaksolla n. 30 min ja on 10 min hiljaa. Pudotusjaksolla kompura ei käynnisty, ellei vettä käytetä kovasti.
Kysymykseni:1. Mitä asioita olisi syytä seurata, kun käytössä on pudotuksen ajastaminen vuorokauden ympäri?
2. Kun ajastettu pudotus on käytössä, miten alamin ja ylämin sekä erot tulisi asetella ja onko väliä, kummalla kompura tarvittaessa käynnistyy?
3. Vaikuttaisi, että pudotusohjelman asettamisen jälkeen kompuran käydessä maalämmön teho on pudonnut 5,2 kW:sta 4,4 kW:iin. Mistähän tämä 0,8 kW pudotus johtuu? Kyseessä 6,0 kW järjestelmä.
4. Onko niin, että alaero ohjaa myös kompuran käynnistymistä käyrän perusteella? Eli jos menovesi menee alaeron verran käyrän alle, niin kompura käynnistyy ja ajaa alavaraajan lämmön menovesipyynti + alaero verran ylöspäin?
Päivitän viestiä ja laitan käppyröitä energiamittauksesta jossain vaiheessa. Ouman Trendiä ei ole käytössä.