Vedenottamoiden vedenottokaivoille on Lahdessa jätettävä vähintään 500 metrin suojavyöhyke, jolla maalämpöjärjestelmiä ei saa asentaa. Kukin hanke katsotaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti ja tietyillä, vedenoton kannalta erityisen herkillä alueilla, edellytetään suurempaa suojaetäisyyttä.
Vaakasuuntaisten lämmönkeruupiirien osalta rajoitus on tiukempi. Tällaisia järjestelmiä ei Lahdessa saa asentaa pohjaveden muodostumisalueelle lainkaan. Tämä tiukennus johtuu muodostumisalueiden maaperän erittäin hyvästä vedenjohtavuudesta, joka tekee tällaiset alueet erityisen haavoittuviksi pohjavettä pilaavien aineiden kannalta. Toisaalta lämmönkeruupiirit eivät yleensä myöskään teknisesti sovellu käytettäväksi muodostumisalueilla, joilla maaperä on pääosin soraa ja hiekkaa.
Tuossa olikin mainittu että keruupiiri sopisi Lahdessa muutenkin huonosti. Koska pohjavesialue on hiekkaa tai soraa. Täälläkin on niitä hiekkakuoppia lähistöllä josta on joskus kaivettu hiekkaa ja on kuulemma pohjavesialuetta. Toki juuri tällä kohdalla on sitten märkää savea, eli keruuputkisto toimisi todella hyvin. Eli tuossa rinteessä nurmikossa nurmikko on usein ihan löllyvää ja jos sinne autolla menee huonolla säällä, niin auto uppoaa sinne nurmikkoon ja auto jumittaa pohjasta kiinni. Mutta puiden kohdalla ilmeisesti puun juuret ilmee niin paljon vettä ja muutenkin tukee sitä savikkoa. Eikä kengätkään upota kun menee sieltä puiden alta. Tontti on 3000 neliötä ja oikeastaan kokonaan sellaista löysää savea. Naapuri talo olikin uponnut sinne saveen, niin oli hirsitalo siirretty sivuun ja tehty uudet perustukset. Sitten vaan talo kait siirrettiin takaisin paikalleen. Harmi että en ole ollut näkemässä
Samoin kai hirsinen ulkovarasto tehtiin kokonaan uudelleen, tai siis uudet perustukset. Ja nyt viimeksi naapurille tuli saunamökki. Ilmeisesti tavallinen perustus kestää, mutta vanhat kiviset perustukset uppoaa tuohon saveen.
Täällä porailleet porarit tekee myös niitä maaperätytkimuksia (geoenergi). Paitsi varmaan eri henkilö tekee maaperänäytteitä. Mutta kaksi poraria oli, niin aluksi ainakin seurattiin tarkasti että millaista tavaraa sieltä putkesta tulee. Eli 13 metriä lenteli vain pientä kiveä putkesta. Alku kallio oli väriltään vihdeää, mutta sitten vaihtui ihan tavallisen väriseen.
Jossain kai kaivon sai porata pohjavesiauleelle, jos kaivoon laitetaan sellainen "sukka". Eli jos putki menee rikki, niin etanoli ei sekoitu vielä pohjaveteen?
Maaperän erittäin hyvä vedenjohtavuus on erittäin huono juttu (hyvälle) keruupiirille. Maaperässä pitäisi olla erittäin huono vedenjohtavuus. Eli keruuputki lilluisi mielellään siellä kosteassa savikossa.
Täällä edellytettiin 150 metrin etäisyyttä kaivoihin. Mutta ei löytynyt vesikaivoja eikä lämpökaivoja mistään. Jäi kysymättä että mitäs sitten jos vesikaivo jossain olisikin ollut. Tuo 500 metrin etäisyys kyllä tuntuu aika isolta, luulisi vähempikin riittävän, mutta ilmeisesti ei sovi ainakaan Lahdessa.