Tuli havaittua eräs seikka joka kiinnostaa itseäni.
Tällä hetkellä tilanne:
Ulkolämpötila -8 (tämänviikon keskilämpötila noin -12)
Keruulta +0,1
Keruulle -2,7
Keruutyyppi Porakaivo 230m
Paikkakunta Tampere
Kompura käynyt jatkuvasti varmaan pari kuukautta 20-40 Hz välillä heiluen (lattialämmitys).
Pahimmillaan kaivolta tuli -1,2/-4,2 noin 1,5 viikkoa sitten kun oli pakkasjaksolla pitkään alle -25 ulkolämpötilaa.
Muuttelin lämpökäyrää niin että keskeneräinen rakennus pysyy nyt sisältä 11-12 asteessa eikä lämmintä käyttövettä tehdä. Nyt siis kaivo tuntuu elpyneen niin ettei keruulta ole tullut kuin minimissään -0,2 asteista muutoksen jälkeen. Kompura ei ole kuin pari kertaa käynyt yli 30 Hz, suurimman osan 25 Hz tuntumassa, lämmönkeruupumpun nopeus 40% ja virtaus BF1 14,6 l/min.
Kiinnostava havainto oli tämä:
Laskettelin useamman päivän aikana porakaivovettä, jotta käyttövesivaraajan vesi vaihtuu kokonaan ettei siellä edelleen lämpimässä vedessä ala kasvamaan mitään.
Vesikaivo porattu noin 25 metrin päähän lämpökaivosta.
Kun lämpötilat tasaantuivat varaajan keski- ja ylälämpömittarin mukaan eikä lämpötila enää muuttunut, niin vesikaivolta tulevan veden lämpötila oli +6,2 astetta.
Voinko huoletta tästä päätellä, että lämpökaivossa voisi olla saman lämpöistä vettä vaikka keruulämpötilat muuta antavat olettaa?
Vesikaivoon piti tehdä paineaukaisu jotta vettä alkoi riittämään. Tehdäänkö lämpökaivoihin yleensä paineaukaisua oletusarvoisesti? Tällöinhän vesi ainakin vaihtuisi siellä tehokkaammin.
Pumpun asennuksen yhteydessä oli asentajalla käynyt sellainen kämmi, että oli kyllä kytkenyt käyttöveden lämpötila-anturin koneeseen muttei ollut asentanut sitä varaajan anturitaskuun.
Tuolloin pumppu kävi varmaan 2-3 viikkoa "täysillä" yrittäen tehdä isolla lämpökäyrällä lämmitysvettä sekä myös käyttövettä. Muistaakseni käytövesiputken erillinen lämpömittari näytti jatkuvasti 60 asteisia lämpöjä ja lattiakin tuntui lenkkareiden pohjien kautta kuumalta. Ainakin talo kuivui nopeasti
Tuo sitten selvisi kun perehdyin asiaan.
3 kk historiasta kun katson, jonka pumppu ollut nyt käytössä, niin ihan alussa keruullämmöt oli +5/-0,2 ja siitä sitten tasaisesti (varmaankin suuren kuormituksen vuoksi) laskenut näin:
1. kuukausi +5/-0,2 -> +1,3/-2,4
2. kuukausi +0,8/-2,5
3. kuukausi alimmillaan -1,2/-4,2 ja nyt siis +0,1/-2,7
Tasopaisunta-astiaan en ole ilmauksien jälkeen nestettä lisännyt tai poistanut, pinnantaso vaihdellut astian ala-ja yläpinnan rajoissa.
Voinko tästä kaikesta päätellen toivoa, että ensi kesän jälkeen kun rakennus on toivottavasti valmis ja lämpöpumpussa säädöt timmissä, alan saada kaivolta reilummin plussalla olevaa tulevaa nestettä? Vai alanko jo tilaamaan tehokkaampaa keruuputkistoa ja lämpökaivon paineaukaisua
Ilmeisesti keruuputkisto pystyy kuitenkin lämpöä riittävästi siirtämään, kun alussa tulo oli noinkin reilusti plussalla.
Todetaan vielä, että kaivo porattu suoraan kallionpintaan ja metalliputkea laitettiin vain 1,5 metriä. Vedenpinnan taso ei tarkkaan tiedossa, vesikaivossa vedenpinta muistaakseni oli 7-10 metrissä kun uppopumppua laitettiin. Kaivo mitoitettu 12 kW on/off-pumpulle, pienen hintaeron takia tilattiin kuitenkin 16 kW invertteri.