Ennen kuin teet mitään niin mittaa seinän ominaistaajuus.
Eliminoi kaikki ympäröivät äänilähteet ja sitten napauta seinää sopivan kokoisella vasaralla ja mittaa taajuus.
Jees elikäs itseasiassa eilen koin valaistumisen asian suhteen.... lämmittelin vielä kotiteatterin subbarin puhekelaakin muutamilla sadoilla wateilla sitten aamusella jotta sain asiaan varmuuden. Kyseinen efekti mistä puhuin eli välillä hiljaista ja välillä metelin on "jäätävä" ja tämä tapahtuu useita kertoja sekunnissa. Tämä ilmiö on nimeltää huojunta eli interferenssi. Silloin kuin kaksi eri taajuutta kohtaavat tulee aaltojen huipulle superpositio eli alkuperäinen ääni on huomattavasti voimakkaami. Epäilen että seinä ja mlp yhdessä muodostavat sellaisen parin mikä alkaa itsessään värähtelemään 45Hz taajuudella. Tämä taajuus lisättynä tuohon kompressorin tekemään taajuuteen 49Hz tekee tuon joka saa seinän värähtelemään vielä huomattavastikin lujempaa.
Tässä stooria tuosta:
"Tapaus 3: Samaan suuntaan ja samalla nopeudella kulkevat aallot ovat aallonpituudeltaan erilaiset
On varmaan helpompaa seurata aaltojen käyttäytymisen vaihteluita animaation oikeasta reunasta katsomalla aluetta harmaiden aaltojen välistä. Silloin huomaa, että välillä aallot ovat synkroonissa ja välillä epäsynkroonissa.
Kun aaltojen vaiheet ovat samat, saadaan suuria sinisiä aaltoja, ja kun vaiheet ovat päinvastaiset, saadaan pieniä sinisiä aaltoja. Tällaista tilannetta, jossa aaltojen yhteisvaikutus, eli interferenssi, tuottaa huojuntaa. Huojunnassa on tyypillistä ajoittainen amplitudin lisääntyminen taajuudella, joka on paljon hitaampi kuin varsinaisen perusaallon taajuus."
Tässä mainiossa videossa on selitetty tuota intererenssiä lisää:
http://youtu.be/nvZSRdgyI3I (taitaa olla jopa suomeksi)
Tässä tapauksessa nuo kaksi eri taajuutta yhdistyvät ja tämä ilmiö on nähtävissä myös tästä kuvasta joka on otettu tuolla aikasemmin mainitsemallani vibrations! softalla. Tällöin kännykkä oli asetettuna varaajan päältä lähtevien putkien päällä.
Tästä kuvasta näkee punaisella olevista palkeista että noin 45Hz paikkeilla on värinää laitteen rungossa sekä sen että 49Hz kohdalla on punaisella värinää että sitten sinisellä suoraan mlp:n sisältä peräisin olevaa ääntä. Nämä kaksi värinää kun yhdistyvät on tuloksen tuollainen nouseva laskeva värähtely joka on nähtävillä tuosta keltaisesta käppyrästä joka kuvaa laitteessa syntyvää värinää. Itseasissa tämän pystyi kyllä kuulemaan ihan omin korvinkin tuon pumpun läheisyydessä kun näki tuon käppyrän samalla silmiensä edessä. (samasta näköjään näyttää näkevän että toisiopumpun kierroksen ovat hiukan nousseet siitä mitä ne olivat toisessa kuvassa, ennen 4350 ja nyt 4450, mahtasko käyntijakson loppupuolella vesi virrata hiukan liukkaammin lämpösemmän veden takia? Tässä käyntiä takana noin 1h30min)
Sitten kun on tuo kotiteatteri härpäke niin sain tuotettua tuolla aivan samanlaiset olosuhteet kuin se että mlp olisi käynnissä. Taajuudeksi vain 49Hz ja pörinä käyntiin. Huomasin että vaikka äänenpainetta lisäsi vaikka kuinka paljon meteli huoneessa ei kasvanut oikeastaan. Myös äänenpainetta piti laskea todella paljon ennekuin huone hiljeni. Tavallaan se huone alkoi soimaan melko herkästikin. Kokeilin myös laittaa kännykän samalla softalla taas mlp:n päälle ja pystyin toteamaan että laitteen rungossa oli kaksi aivan samaa taajuutta taas värinänä olemassa kuin silloin jos kompura käy. 45 ja 49Hz. Kokeilin myös laittaa kännykän pöydälle niin myös siinä muodostui tuo sama ilmiö. Myös keittiön kivitason päällä oli sama ilmiö vaikka sen neliöpaino on noin 200kg/m2. Kun laitoin kännykän lattialle siinä ei ollut minkäänlaista värinää havaittavissa. Vain ympäröivä ääni 49Hz taajuudella. Mieleen juolahtaa että tässä tapauksessa seinän massan lisäämisestä millään järjellisellä tavalla ei ole apua asiaan. Varsinkin kun huone toimii 49Hz resonaattorina.
Voisin huvikseen kokeilla tuon ominaistaajuuden selvittämistä mainitsemallasi menetelmällä. Tässä apuna saattaisi toimia Rooeqwizard ohjelman spectral decay. Tämä piirtää taajuusvasteen suhteessa aikaan jolloin tuosta on helppo todeta jos joku taajuus alkaa "soimaan".
Softa löytyy täältä ja se vain vaatii rekisteröitymisen tuonne radioshack foorumille.
http://www.roomeqwizard.com/ Huomasin tänään että tuohon oli myös tullut "room wizard" moodi millä pystyy itse laittamaan huoneen mitat ja sijoittelemaan äänilähteen sekä kuuntelijan eripaikoille ja tuo softa sitten näyttää millainen taajuusvaste muodostuu todellisuussa kun kun huoneen korostumat otetaan huomioon. Loistava värkki jos tälläisten(kotiteatteri/hifi) kanssa haluaa puuhata...
Jos jotain voi tässä vaiheessa summata on se että älä asenna mlp:a sellaiseen tilaan jossa joku mitta on 3,5m. 49Hz:ssä kun äänennopeus ja aallonpituus täsmäävät tuohon mittaan niin hyvin ja ongelmia saattaa olla luvassa...