Pieni yhteenveto mittausten tarkkuuksista.
Maalämmön lämmönjakojärjestelmien lämpötiloissa
Mitattaessa Cu putkesta putken pintaan juotetusta taskusta 20mm eristyksellä on virhe pienempi kuin 0,1 C.
Jeesusteippi + piitahna asennuksessa on virhe lähes 10 kertainen verrattuna juotettuun taskuun.
Siniraitaisessa eristetyssä putkessa keruupiirin lämpötiloissa on virhe tyypillisesti 1C suuruusluokkaa.
ATS
Iso kiitos täältäkin tulostesi jakamisesta. Mukavaa kun jotkut osaa, jaksaa ja vielä jakavat kokemuksiaan muille.
Sellainen kommentti noihin virheisiin. Että suhteellisen vakio-olosuhteissa varmaan useallakin eri tavalla pääsee riittäviin tarkkuuksiin, mutta lämpötilojen ja/tai virtausten muuttuessa tulee lisää hankaluuksia. Ja näistä yksi mitä ei ole vielä mainittu on mittauksen ajankohdan ja mittaustuloksen talletuksen välinen viive.
Esimerkki: invertteri-mlp nostaa kierroksiaan ja samalla muutetaan lauhdutinvirtausta, mittaaja yrittää seurata taajuutta ja lauhduttimelta lähtevän nesteen lämpötilaa:
-Nibe lukee taajuuden, BT2, BT12 anturiensa tulokset, todennäköisesti sarjallistettuna eikä rinnakkain. Sitten hetkellä jotain tulokset lähetetään modbus väylälle josta ne arduino mutkan kautta päätyvät talologgeriin.
-jossain vaiheessa ehkä ennen ehkä jälkeen on 1wire anturilla mitattu sama mlp-lähtö ja talletetaan ne samaan talologger kantaan.
Kannan aikaresoluutio on minuutti, mutta jokainen yllämainituista antureista voi reagoida muutokseen eri nopeudella ja lukema on otettu ylös eri aikaan. Samoin ei voida olettaa että viiveet mittauksesta kantaan pysyisi millään mittaukselle vakiona. Samoin tuon minuutin aikana voi invertteri olla muuttanut taajuuttaan ja/tai kiertovesipumpun nopeutta jo useammankin kerran.
Omista mittaustekniikan opinnoista on aikaa yli 20v, mutta jos tuolle järjestelmälle rupeaa tekemään virhetarkastelua, niin masentavaksi menee.
-johtuen virtauksen muuttumisesta saattavat lämpötilat muuttua yli asteen/minuutti
-mittaustulokset eivät sisällä aikaleimaa vaan niihin lyödään aika koska ne menee kantaan. Juhtuen monestakin eri tekijästä virhe näiden kahden ajankohdan välillä voi olla vähintään kymmeniä sekunteja.
-virtausnopeus/lämpötilat todennäköisesti muuttavat anturien reagointinopeutta?
Siksi mulle riittää näissä mittauksissa että jos mitattava suure muuttuu niin myös mittaustulokseni toivottavasti muuttuu (samaan suuntaan) ja tämä muutosten suhde pysyisi hallitusti vakiona.
Absoluuttinen tarkkuus jätetään sivuseikaksi.
Täytyy vielä tässä tarkentaa, en missään tapauksessa vähättele talologgeria, se on loistava ohjelmisto talomittausten tallettamiseen, pointti oli se että samoin kuin kuulin kesäpoikana rakennustyömaalla joskus milli on mitta toisinaan vuoden palkka. (vanha muurarien sanonta markka-ajalta). Tarkkuuksia arvioitaessa pitää ottaa kokonaisuus huomioon, kokemus on siinä valttia.
vrt. "Amerikan suurin pudottaja": mitataan painonpudotus paunan tarkkuudella ja lasketaan siitä muutosprosentti
kahdella desimaalilla, argh.