Kastepisteeseen liittyen:
Suomessa kastepisteen nouseminen noin korkeaksi on kuitenkin erittäin harvinaista; tällaiset olosuhteet vallitsevat vain noin 20 tunnin ajan vuodessa. Ilman vesipitoisuuksien keskiarvo esimerkiksi Helsinki-Vantaan tarkastelupisteessä on heinä- ja elokuussa 10,0 g/kg, jolloin kastepiste on noin 14 ̊C.
Ville Saksi
Kosteutta poistetaan ilmanvaihtoa tehostamalla kesäkaudella, mutta jos ongelma on olemassa noin 20 tuntia vuodessa niin minä en ainakaan moisella asialla päätäni vaivaisi.
Lattiaviilennyksen energiatehokkuuteen liittyen:
Esimerkkilaskelmista huomataan, ettei lattiaviilennyksen ja kattoviilennyksen operatiivisilla lämpötiloilla ole tässä tapauksessa eroa kuin yksi aste, mutta jos kattoviilennyksellä halutaan päästä samaan operatiiviseen lämpötilaan kuin lattiaviilennyksellä, joudutaan katon pintalämpötila pudottamaan 9 ̊C:seen, mikä vaatisi huomattavasti enemmän ostoenergiaa, jos jäähdytysenergia tehtäisiin kylmäkoneikolla. Lattiaviilennyksellä päästään siis huomattavan hyvään jäähdytystehoon pienemmällä energiankulutuksella, koska jäähdyttävää pintaa ei tarvitse viilentää kovin kylmäksi, sillä se on lähellä käyttäjää.
Ville Saksi
Miellyttävyyteen liittyen:
Perinteisillä konvektioon perustuvilla jäähdytysratkaisuilla pystysuuntaisen lämpötilaeron pitäminen sallituissa rajoissa sekä vedottomuus voivat muodostua ongelmaksi, sillä alilämpöistä ilmaa huonetilaan tuomalla saattaa ilman liikkuminen aiheuttaa suuriakin vaihteluja sisäilman lämpötilassa ja sitä kautta vedon tunnetta. Lattiaviilennyksessä jäähdytysenergia sen sijaan siirtyy lähes kokonaan säteilemällä, joten ilman liikkumisesta aiheutuva lämpötilan vaihtelu on käytännössä olematonta.
Ville Saksi
Ja mitä lattian viileyden epämiellyttävyyteen tulee, niin mikä estää pitämästä kivilattiaa lämpimämpänä? Tarkoitus on kuitenkin saada ohjattua huonekohtaisesti lämpötiloja. Where's the beef?
--> siinä seuraava murheen? aihe: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=23616.0
Mikä se murheen aihe oli? Tuolla keskusteltiin ymmärtääkseni kosteantilan lattialämmityksen poisjättämisestä kesäkaudeksi(?)
Tästä ehkä päästään toisaalta seuraavaan kysymykseen, eli kykeneekö laite samaan aikaan sekä lämmittämään, että jäähdyttämään? Vai onko laite ns. joko/tai. Edelleen siis tarkoitus on kontrolloida huonekohtaisesti koko talon lämmitystä ja/tai jäähdytystä, eikä yrittää jäähdyttää kaikkia erilaisia tiloja ja pintamateriaaleja samaan lämpötilaan - mikäli tässä nyt sellaisesta aiheesta jotain olkiukkoa väsäillään. Tässä kiteytyy tietenkin oma ymmärtämättömyyteni itse maalämpötekniikkaa kohtaan (tai väärinkäsitys mainittuun murheenaiheeseen, jolloin koko tämä kommentti on turha
), mutta mitenkäs te muut MLP käyttäjät sitten hoidatte kesällä kosteantilan lattialämmityksen?
------------
P.S. Suosittelen lukemaan tuon lopputyön ja perehtymään aiheeseen. Fiilispohjalta mutuilu on tietenkin mukavaa kun argumentin tasosta ei tarvitse välittää, mutta turhauttavaa lukea ainakin omasta mielestä. Toki eri asia mikäli lopputyöstä löytyy jotain selkeitä virheitä niin sellaiset pitää oikoa ja tarkastaa. Ja lisäksi on erikseen ne, joilla on ko. järjestelmä oikeasti käytössä ja omaavat todellista käyttökokemusta, eli eivät käy sähkötupakilla vain pannuhuoneessa todetakseen lattiaviilennyksen olevan huono.