Lainauksia ja selittelyjä...
"Kun täällä puhutaan kovasti tuloista kaivolta ja menosta kaivolle ainakin itselle olisi tarve selventää puhutaanko lämmityssyklin pienimmästä tulosta kaivolta vai tulosta kun sykli on vasta alkanut. Vai onko jollain kaivo, jossa nesteen lämpötila on vakio vaikka 45 syklin aikana koko ajan?"Yleensä puhutaan alimmista arvoista, mutta ei tähän ole mitään vakiintunutta käytäntöä
"Kaivon paisarin paine mittarin mukaan näyttää 0.3bar. Ajattelin nostaa tuota mutta onko siitä apua/iloa?" Olisi hyvä, jos tuo paine olisi vähän isompi. Paineistus estää ilman imeytymistä kiertopumpun imupuolelta keruun putkistoon. Estää myöskin maakiertopumpun kavitointia.
"Varmaan paisarin esipaineenkin voisi tarkastaa mutta siinä visiin joutuu ilmaushommiin...joten liekö aiheellista. Lämmönjaon puolella paisarin esipaine oli päin hanukkaa."Yksikerroksisessa talossa lämmönjaon paine olisi hyvä olla vähintään 0,5 bar ja kaksikerroksisessa vähintään 1,0 bar. Masimissaan se voi yleensä olla pienjärjestelmissä noin 1,5 ... 3,0 bar, riippuen siitä millainen varoventtiili järjestelmään on asennettu.
"Halvin tapa varmasti korjata alimittaista kaivoa on tuupata ILP. Maksaa 1500EUR ja sillä saa taloon kuitenkin ajeltua lämpöä sisään kohtuu paljon."Ilp on siitä hankala, että se lakkaa auttamasta lämmityksessä silloin, kun lämmitystä ja lämpökaivoa eniten kuormitetaan, siis kovilla, yli 20 asteen pakkasilla.
"Allaoleva kommentti ei ole kovin looginen...onko sulla joko ajatus tässä, mistä en saa kiinni..."jm82 tarkoittaa varmaankin sitä, että käyttövesi tehdään maalämmityskoneelle huonommalla hyötysuhteella, kuin huoneiden lämmitys.
Mitä huonompi COP, sitä enemmän otetaan tehoa sähkölaitokselta ja vastaavasti vähemmän lämpökaivosta.
COP = pumpun antama lämmitysteho / pumpun ottama käyttösähkön teho
Joitakin tyypillisiä COP -arvoja:
- lattialämmitys noin 5,0 ... 5,5
- patterilämmitys 3,1 ... 3,6
- + 55 C käyttöveden tekeminen 2,5 ... 3,0
Käyttöveden lämmittämisen aikana COP -arvo muuttuu.
Lämmittämisen alkuvaiheessa vesi on vielä matalalämpöistä ja hyötysuhde on hyvä.
Lämpötila nousee lämmittämisen jatkuessa ja hyötysuhde laskee suunnilleen yllä olevan käytän mukaisesti.