Todetaan nyt vielä kerran, että ihan huuhaata kyllä on kaupiteltu
Pidempi tarina: Oma kaivo, 220 m, Nibe 1245 12 kW, 40 mm kollektori ja lämmönkeruun delta jäi 5 asteeseen. on/off koneella tilanne oli helppo pelastaa lisäpumpulla, joka ottaa nykyisillä säädöillä koneen käydessä n. 70W. Vaikutusta kokonaishyötysuhteeseen on kyllä todella vaikea arvioida. Tuo teho hukkuu 12kW:n pumpussa täysin kohinaan. Enkä olsi missään nimessä asentanut jos tuosta olisi pitänyt listahinta ~800 € + työt maksaa.
10 kW:n nibessä olisi samankokoinen sisäinen pumppu kuin 12 kW:n Nibessä, joten tuo 10 kW olisi luultavasti päässyt nimellisvirtaukseen 220m:n kaivolla. Jos 15 kW:n Nibessä hyötysuhde olisi täydellä teholla samaa luokkaa, niin virtauksen pitäisi olla vieläkin suurempi. Koska kierovesipumppu on siinäkin samaa kokoluokkaa, niin kaivon maksimipituudeksi virtauksen kannalta voisi täydellä teholla arvioida n. 180m. Tuo on tietysti 15kW:n pumpulle joka tapauksessa ihan liian vähän, joten jos tuota pumppua haluaa käyttää täydellä teholla hyötysuhteen kärsimättä, niin sitä ei pitäisi yhdellä keruupiirillä ja 40 mm kollektorilla asentaa ikinä yhtään mihinkään. Eli aina useampi kaivo/keruupiiri tai paksumpi kollektori.
Nibe ei virallisesti tue ulkoista kollektorin lisäpumppua mitenkään. "Pohjavesipumppu" tilassa ulkoisen ohjausreleen lähdöstä saa on/off ohjauksen, joka toimii samanaikaisesti sisäisen keruupumpun kanssa.
On/off koneella ulkoisen pumpun käyttö on aika ongelmatonta, koska sisäinen pumppu pyörii aina suurinpiirtein samalla nopeudella. Toki käyttövesijakson aikana siinäkin jonkin verran pienempää tehoa käytetään, mutta tuo ei vielä aiheuta ongelmia.
Inverterissä teho saattaa vaihdella koko skaalalla. Pelkällä on/off ohjauksella saadaan kyllä sellainen ongelma aikaiseksi, että luulisi hyötysuhteen laskun olevan pienimpiä ongelmia. 270m:n kaivolla ulkoisen pumpun teho saa olla mlp:n täydellä teholla varmasti jo luokkaa 200W. Mutta mitenkäs pienimmillä tehoilla? Ulkoinen pumppu pumpaa vakioteholla lähes pysähdyksissä olevaa pumppua vastaan. Ei kiva. Täysin arvailuksi jää mitä Nibekään tuosta tykkää, kun keruupumpussa on myös takaisinkytkentä ohjaukselle.
Niben pumpuissa käytettän pwm-ohjausta. Luultavasti samalla ohjaustavalla toimivia pumppuja löytyy Grunfosin dokkarista:
https://net.grundfos.com/Appl/ccmsservices/public/literature/filedata/Grundfosliterature-5439385.pdf. Tuolla olevat pumput jäävät teholtaan aika pieniksi, joten sisäisen pumpun korvaavaa voi olla aika vaikea löytää. Normaaleissa Grundfosin pumpuissa on 0-10V tehon ohjausmahdollisuus.
Oman ulkoisen pumpun ohjaukseen tilasin tällaisen pwm to voltage muunnoskortin:
http://www.ebay.com/itm/351780312893?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT. En ole kuitenkaan viitsinyt alkaa vielä Niben sisältä sopivaa paikkaa ohjauksen ulosotolle etsimään. Lisäksi pitäisi skoopata, että jännitteet ja taajuus menevät varmasti rajoihin. Noita tetenkään missään asennusohjeessa dokumentoitu ole
Sanomattakin selvää, ettei mikään asennusfirma tuollaisia Pelle Peloton -kytkentöjä ala vastuulleen ottamaan. Ainakaan toivottavasti