Tilanne on tämä.
Rakensimme 2008-2009 Joensuun seudulle ja otimme silloin georpon maalämpöpumpun taloomme. Sovittiin, että käytönopastus olisi siinä vaiheessa, kun käyttökokemuksia olisi ensimmäiseltä vajaalta lämmityskaudelta, niin opastuksestakin olisi enemmän hyötyä.
Siinäpä kävi niin, ettei firman puhelimet enää toimineet kun yritin soittaa. Nettisivut olivat vielä pystyssä, mutta sähköpostiinkaan ei vastattu. Sain kuulla, että firma oli mennyt jossain vaiheessa konkurssiin.
Toista edustajaa seudulla ei ollut.
Yritin itseopiskella pumpun käyttöohjetta lukemalla, mutta taisi jäädä ymmärrys vähän kevyeksi.
Muistan, että täällä foorumillakin vietin monta tuntia lukien asiosita, mutta osaaminen jäi silti ohueksi, kun en tiennyt etupaneelin kun avasin, että mikä osa on mikä ja mikä tekee mitä. Säädöt opettelin manuaalin kanssa jotenkuten.
Kompressori laukesi talvella. Kestihän se reilu 8 vuotta, mutta ei siinä käyttötunteja ollut kuin n 16 000 tuntia.
Laite on muuten pelannut kohtuullisesti ja lämmin vesikään ei ole kertaakaan loppunut. Joku anturin vaihto jossakin välissä oli, kun lakkasi näyttämästä lukemia ja maalämpöpiirin sihdin putsaus, kun heikon virtauksen takia antoi hälytyksen.
Nyt aloin uudelleen opetella laitetta, kun minusta tuntuu ettei kompressorin olisi ihan näin pian pitänyt hajota.
Minulla ei ole sitä datakaapelia enkä siis ole yhdistänyt pumppua tietokoneeseen.
Kun etuosan suojan ottaa pois, kompressorin käyntiäänen kuulee juuri ja juuri olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen, kun talo on hiljainen.
Olen mittaillut laitteen käyntijaksoja ja ainakin viime viikkoina kompressori on aika paljolti käynyt 3-5 minuutin jaksoja, kun lämmittää lattialämmitykseen menevää vettä. Sitten kun lämmittää myös käyttöveden, niin kompura hurisee 20-25 min yhtäjaksoisesti.
Toissapäivänä löysin täältä maalämpöfoorumista nuo huoltokoodit ja kokeilin niitä. Pääsin niillä tarkistamaan asetuksia.
Lämmön alaraja on 35 astetta ja erotus on 6 asteessa. Eli pitäisi alkaa lämmittämään vettä, kun lämmityspuolen varaajan lämpötila tippuu +29 asteeseen.
Lämpimän veden alaraja minulla on 50 asteessa ja erotus 5 asteessa.
Onko tuo laitteen lämmitykseen käyttämä ulompi säiliö niin pieni, että tuo Gs 90 lämmittää näillä lähellä 0 asteen kelejä olevilla säillä sen 2-4 minuutissa?
Talvella mielestäni käy pitempiä jaksoja, mutta kun en siitäkään täysin varma ole, kun en ole käyntiä seurannut, eikä sitä ohjelmaa ja piuhoja ole asennettu. Niistäkin piti silloin olla käyttöönotto-opastuksessa puhetta, mutta asia luonnollisesti jäi.
Eilenkin kuuntelin illalla, että ehkä 10-15 min välein laite kävi tuon 3-5 min pätkän, kun lämpötila putosi ulkona nopeasti + 10 asteesta lähelle nollaa?
Sitten kun lämmitti käyttövettä, meni n tunti ennen kuin taas pumppu surisi.
Eikös tuo ole aika huonoa käyntiä laitteelle noin lyhyet käyntijaksot?
Voiko säädöillä käyntijaksoja mitenkään pidentää?
Onko siihen järkevää laittaa jotakin ulkoista lisäsäiliöitä vai annanko vaan asian olla?
Oikeasti osaaminen ja ymmärrys ei ole mitään parasta luokkaa näissä maalämpöasioissa.