Eipä tullut katsottua mitään kun tämä flunssa ei tahdo helpottaa. Tänään lämpötilan noustessa plussan puolelle totesin että lämpökäyrä 3 ja siirto +1 on sopiva pakkasella mutta näin nollakelillä ja plussalla sisälämpö nousee 22,5 asteen ylikin. Tein oman nollakäyrän Nibeen näiden neljän kuukauden kokemuksella ja sitä pääsee säätämään tarkemmin nyt keväällä tai viimeistään ensi syksynä.
Niben asteen tarkkuudella tapahtuva säätäminen on todella karkeata verrattuna oumannin aikaiseen 0.1-asteen tarkkuuteen. Ja juurikin samoista syistä vaihdoin itsekin 0-käyrään, nuo vakiot eivät toimineet koko vuotta.
Käänsin myös makuuhuoneen sekä autotallin termostaatit päivällä minimille ja avaan ne nyt illalla jos lokeista näkyisi jotain syytä tuolle värähtelylle. Kummallista värähtelyssä on sen säännön mukaisuus riippumatta ulkoilman lämpötilasta. Lokeista katsomalla värähtelyn taajuus on ollut aina 6...7 min ja lämpötila vaihtelee noin 2,5 astetta. Luulisi ettei termostaatti toimi noin säännöllisesti.
Termostaatti voisi hyvinkin toimia noin jos jossain tilassa on hieman liian suuri virtaus, mutta virtausta pätkimällä saavutetaan asetettu lämpö. Huoneiden väliset lämpötilojen tasaukset kannattaa ennemmän tehdä jakotukista virtauksia hienosäätämällä, mutta se ottaa aikansa. Kannattaa pitää hyviä muistiinpanoja ja tehdä pieniä muutoksia kerrallaan ja sitten odotella vaikutuksia. Mulla meni aikoinaan muuton jälkeen kolme talvea ennen kuin sain sähköaikaan lämpötilat mieleisekseni, siksi vaihdoin maalämpöremontin yhteydessä jakotukit virtausmittarillisiin malleihin ja pistin nuo paluuputkien lämpötilojen mittaukset, jotta oikeat säädöt löytyis nopeammin. Jakotukkeja itse vaihtessani pääsin myös huuhtelemaan lattialämmityspiirit, niistä tuli uskomatonta suklaapuuron näköistä mönjää ihan käsittämätön määrä. Kannattaa virtauksia säädellessä tarkistaa ettei mikään piiri jonka virtaus oleellisesti muutetaan vaan mene tukkoon sakkojen lähtiessä liikkeelle.
Onko muilla samaa ongelmaa ettei pumppu enää käy jatkuvasti kun lämpötila on asteen pari nollan yläpuolella? Vaikka kompura käy 20 Hz ja lämmönkeruupumppu 1% ei menolämpö laske riittävästi.
Meillä on jatkuvan käynnin raja jossain +6-asteen tuntumassa, sitä kylmemmillä keleillä ei pumppu lepää jollei ulkolämpötila nouse yhtäkkiä n. 3-astetta tunnissa, kuten kävi nyt pakkasten loppuessa. Niben tehonohjaus toimii selkeästi paremmin mitä pidempiä käyntijaksot ovat. Tänä vuonna on tullut startteja yhteensä 8kpl, joista ainakin 2kpl on legionellatalkoiden jälkeisiä huileja.
Jatkuvan käynnin raja on mielestäni yksi tärkeimpiä seikkoja joka pitäis arvioida invertteripumpun tehoa valittaessa. Nibe toiminta (ilman varaajaa) on haasteillisimmillaan juuri tuossa raja-arvon tuntumassa ja jos raja menee isomman lämmitystarpeen alueelle l. reilusti pakkasen puolelle käy pumppu pitkiä aikoja vuodessa kuin huono (=hitaasti kiihtyvä) on/off-pumppu ts. taajuuskäyrästä tulee kamelin kyttyröiden näköistä loikkimista.