Moi,
viime talvena vuotojen yms korjausten jälkeen maalämpöpumppu on toiminut hienosti. Talven saapuessa huomasin kuitenkin että nyt pumppu alkaa lyömään alavastusta päälle huomattavasti helpommin mitä viime talvena, eli jo jossain -6 asteen lämpötilassa. Viime talvena tätä tapahtui vasta joskus -10 ... -15 välillä. Samalla huomasin että ulkolämpötilan noustessa pumpun toiminta normalisoituu, mutta alasäiliön lämpötila ei nouse suoraan vaan vaiheittain (kts kuva. Tämän kuvan aikana myös saunottiin, ja alavastuksen päälle meneminen johtui siitä, mutta samaa tapahtui myös ilman saunaa). Eli lämpötila nousee normaalisti jonkun aikaa, ja sitten nousu pysähtyy hetkeksi, jonka jälkeen taas lähtee nousemaan. Maallikon silmiin näyttäisi siltä että teho vaan loppuu välillä. Tätä ei viime talvena näkynyt. Toinen imiö minkä huomasin liittyy maapiirin lämpötilaan: heti kun toiminta alkaa yskähdellä, niin samalla maapiirin menolämpötila tipahtaa n. 0.5 - 1.0 asteella. Tämä ei välttämättä ole oikea efekti, koska sama lämpötilan lasku näkyy jos avaa autotallin oven (pumppu on siis autotallissa). Eli voi olla että vain mittari reagoi, eikä maaliuoksen lämpötila oikeasti muutu.
Yksi selkeä ero viime talveen on lumen määrä. Viime talven kylmillä keleillä lunta oli maassa runsaasti, mutta nyt marras- joulukuussa lunta ei ollut ollenkaan vaikka pakkasta olikin.
Kysymys kuuluukin: voiko mistään päätellä johtuuko "vika" esim kylmäaineen vähyydestä, vai täytyisikö vaihtaa koko kompressori? Laitteella alkaa olla kohta ikää 20 v, ja tietääkseni kylmäainetta ei ole koskaan lisätty. Maapiirissä painetta on jonkun verran, mutta sinnekään ei ole ikinä lisätty liuosta. Periaatteessa kaikki toimii vielä, sähkönkulutus on vain hieman kasvanut viime talven vastaaviin lämpötiloihin verrattuna. Mutta luulisin että jossain välissä tuo kompura kosahtaa kuitenkin. Onko kellään muuten tietoa että löytyykö PK-seudulta huoltajia ketkä vaihtavat ekowelliin kompressoreja?