Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.  (Luettu 14035 kertaa)

Poissa bigfoot.fi

  • Bigfoot.fi
  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« : 16.03.18 - klo:08:47 »
Mielessä on ollut piha-altaan (40m3) lämmitys talon aurinkokeräimestä kesäisin?
Liekkö hullu ajatus?

Käytössä on Nibe F1145+VPBS300CU aurinkovaraaja  ja VPBS-FP215P3 keräimet 6m2.

Keräimet tuottaa aurinkoisina päivinä kovia lämpöjä joita mielellään käyttäis altaan lämmitykseen.
Nyt ko keräinlämpö pistää MLP:n huilille ja käyttövesi korottuu helposti aurinkopäivinä maxsimiinsa, eli ylimääräistä energiaa olis kyllä tarjolla.

Olen kaavaillut että jos asennuttaisi jonkinlaisen lämmönvaihtimen aurinkokeräimen piiriin ja rakentais shuntilla ja pumpulla varustetun allaslämmityskierron.
Mulla olis lisäksi yksi ylimääräinen AXC40-shunttiohjain jolla saattaisi saada tuota viritystä ehkä jopa ohjattua.
Jos löytyis sopivia vaihtimia?, niin tekis tästä keksinnöstä vielä suljetun glygolilla ja laittais allasvesikiertoon  2. vaihtimen.
Arveluttaa nimittäin tuoda tuota allasvettä talon kellariin kiertämään kun allas on 20m päässä talosta ja ylempänä.
Samalla helpottuisi syys/kevähommat kun ei tarvitsis tyhjennellä vesikiertoisia siirtoputkia pihalla.

Onko aurinkoa hyödyntävää  allaslämmitystä kellään ulkoaltaalle käytössä?
Miten toteutettu?
OK415m2.Hyvinkää.220kaivo.F1145-12.UKV100.Vesipatterit+pieni vesilattialämpö.Jäspi ECOtupla-öljy/puukattila.AXC40 lisälämmön shuntti(Jäspi).ECS40lattialämpöoh.VPBS300R aurinkovar.SOLAR40.VPBS-FB215P3keräin.6m2.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 063
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #1 : 17.03.18 - klo:09:18 »
Yksiselitteisesti unohda. Paneelimääräsi ei riitä alkuunkaan koska noin 20-25m3 ulkoaltaamme pysyy vrk. keskilämpö + 3 astetta 7x1,2m optimisuunnatulla muovikeräimellä.  Päällä tässä on sellainen kuplamuovipeitto.

Kovilla helteillä allas on joskus ollut 30 asteinen, joka on tarkoittanut todella lämpimiä öitä. Meillä allas on ns. hirsiallas eli maan pinnalla. Pussin alla on 30mm finnfoamia sorapedin päällä ja seinät 2xkakkosvitosta ja välissä 50mm routaeriste. Aurinko ehkä toimisi jos kanneksi laittaisi 50mm eristeen...?

Tuollaista kehiin: https://www.ebay.de/itm/HYDRO-S-WARMEPUMPE-3-5-8-10-12-POOLHEIZUNG-POOL-HEIZUNG-SWIMMINGPOOL-ECO/222799807960
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa bigfoot.fi

  • Bigfoot.fi
  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #2 : 17.03.18 - klo:10:06 »
Niin vähän ajattelinkin, monimutkaista, eikä laitteiden osaltakaan kovin kustannustehokasta.

Linkin laite näyttää asialliselta, täytyypä tutkia lähemmin.
Kiitos vinkistä.

Muuten uima-allas saa vetensä MLP:n porakaivosta ja vesi on keväällä melko vilakkaa (usein n. 7-10 C) kun se tulee maasta. Porakaivotäytöllä säästää kuitenkin melkoisen vesimaksun. Aikanaan syksyllä ko allasvesi palaa kloorittomana takaisin maahan omalle tontille, joten se ei rasita kaupungin jätevedenpuhdistustakaan.

Tuohon kaivoveden alkulämmitykseen olen rakennellut vuosia sitten altaan viereisen huvimajan tiilikaton alle n. 100 m upolexputkea, jonka kautta aurinkoisena päivänä ajan mm altaan lisätäyttöveden.
Tiilikatto varaa melko komeasti tuota lämpöä ja lämmittää alla olevan putken veden.
Ko viritys toimii myös pihasuihkun lämmönlähteenä ja se tuottaa sopivan lämpöistä vettä yhdelle, ja 5 min kuluttua toisellekin suihkuttelijalle. Vesitilavuus suihkukierrossa on tosin pieni ja virtaus liian iso jatkuvaan lämpimään suihkutteluun, mutta kattokierto lämmittää parhaimmillaa porakaivovettä n. +5-15 C kierron kautta ajettuna.
Suihkun vesi voi olla jopa 40C upolexin tilavuuden verran, mutta vain lämpiminä aurinkopäivinä.

Tämän kattovirityksen boostaamiseen olin ajatellut vaihtoehtoisesti tuota veden lämmittämistä aurinkokerääjältä, mutta lienee jonkinlainen aurinkopönttökerääjä altaan vieressä voisi olla helpompi ja halvempi tähänkin lenkkiin.

Tarkotus ei ole saada uima-altaan vedestä 30 asteista, max 22 riittää. Silloin se myös piristää kun altaassa käy uimassa eikä puhdistus muodostu ongelmaksi. Tottumuskysymys. Läpöiseen veteen haluaville on altaan vieressä 6 hlö palju.
OK415m2.Hyvinkää.220kaivo.F1145-12.UKV100.Vesipatterit+pieni vesilattialämpö.Jäspi ECOtupla-öljy/puukattila.AXC40 lisälämmön shuntti(Jäspi).ECS40lattialämpöoh.VPBS300R aurinkovar.SOLAR40.VPBS-FB215P3keräin.6m2.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 063
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #3 : 17.03.18 - klo:13:32 »
Foorumin laskurin mukaan 40m3 vesimäärän lämmittäminen yhdellä asteella vaatii 46 kWh eli esim. mun 10m2 tasokeräimillä vesimäärä lämpeni max. yhden asteen  :'( Eli kyllä se huutaa sitä lämpöpumppua. Jos hyvin kikkailee voisi sitä uima-altaan lämpöpumpun viileyttä ehkä hyödyntää talossa?
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa koccola

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 37
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #4 : 14.07.18 - klo:09:55 »
kyllä kai kaikki lisälämpö sinne altaaseen kannattaisi tunkea...?
Meillä on pieni 18 kuution allas ja ostin kokeilumielessä 6x1,3 metrin kokoisen mattolämmittimen.
Eilisen eteläsuomen hellepäivän jälkeen vesi oli 26 asteista. Ennen lämmitintä tuo pysytteli 20 asteen tienoolla. Suuri ero mielestäni ja uimismukavuus kasvoi reilusti.
Ja nyt ajatuksena onkin laittaa jossain vaiheessa kunnon keräimet katolle ja jotenkin ajaa lämpöö sitten altaalle eli kuunnellaan miten tämä ratkaistaan. Mahdollisimman simppeli olis lienee paras.
Maalämpöpaketti on jo kasassa eli käyttöveden puolelle tätä tuskin enää saa järkevästi. Eikä oikeen mitään kunnon puskurivaraajaakaan. Eli suoraan paneeleilta altaalle lämmönvaihtimen kautta?

Toki pilvisenä päivänä noiden hyöty on nolla mut ei silloin muutenkaa tee mieli uida. Kai.
Tai sitten sen edullisen pumpun ostopaikkoja voi linkittää tähän... ::)

Poissa Trik

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #5 : 25.04.19 - klo:14:55 »
Lainaan tätä viestiketjua, kun sama aihe kiinnostaa.

Meillä on noin 26m3 allas takapihalla, jota lämmitetään kesäisin. Altaan suodatuskierto on vedetty tekniseen tilaan, jossa on lämmönvaihdin ja sen kautta kytkentä Lämpöässä Vm11.2 maalämpöpumpun aurinkoyhteisiin. LÄ hoitaa talon lämmityksen (2 piiriä) ja lämpimän käyttöveden tuottamisen, eli koko paketti on Lämpöässän 480l kaksoisvaraajan varassa. Allas on osittain upotettu maahan terassin pinnan tasoon. Altaan pohjassa ja ympärillä on 50mm XPS-eriste ja pinnalla käytetään eristävää peitettä muulloin kuin uidessa. Altaan lämpötila pidetään koko uintikauden ajan 26 asteessa, joka siis hoituu maalämmöllä, mutta vie silti sähköä noin 3000-4000kWh kesässä. Altaan lämmityksen ohjaus on toteutettu KNX-taloautomaation kautta niin, että altaan paluukierron veden lämpötilan perusteella lämmityspiirin kiertovesipumppu liipaistaan käyntiin raja-arvon alittuessa ja sammutetaan 0,5 asteen hystereesillä. Kiertovesipumpun nopeus on säädetty käsin sellaiseksi, että Lämpöässä kykenee juuri juuri tuottamaan enemmän lämpöä kuin mitä altaan lämmityskierto kuluttaa, jolloin varaaja ei pääse kylmenemään, vaikka lämmitys olisi päällä pidempäänkin. Tarvittaessa ohjaus on helppo muuttaa haistelemaan myös varaajan lämpötilaa, mutta kun käsisäätökin on riittänyt, niin en ole lähtenyt virittelemään asiaa pidemmälle.

Ajatus oli täydentää maalämpöjärjestelmää joko aurinkokeräimillä tai -paneeleilla. Näillä näkymin keräimet saattaisivat olla parempi ratkaisu, mutta asia on vielä harkinnassa. Jos päädyn keräimiin, niin alustavasti niitä tulisi noin 12m2 verran. Teknisestä tilasta on talon yläpohjaan valmiina rakennusvaiheessa tehty putkitusvaraus. Keräimet on tarkoitus mitoittaa niin, että niistä saataisiin keväisin ja syksyisin mahdollisimman paljon etua talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarpeisiin ja kesällä ylijäämälämpö voidaan hyödyntää altaassa.

Nyt kun varaajan aurinkoyhteet on jo käytössä uima-altaan lämmityksessä, niin aurinkokeräimille ei ole enää varaajassa vapaana yhteitä. Pähkäilin, että järkevin ratkaisu voisi olla liittää keräimet toisella lämmönvaihtimella mukaan allasvettä lämmittävään kiertoon. Tällöin keräimien lämpöä voisi käyttää joko varaajan tai altaan lämmittämiseen riippuen siitä, onko allaskierto päällä vai ei. Uima-altaan vesi on todennäköisesti lähes aina varaajan vettä reilusti viileämpää, joten suunnittelin lisätä varaajan ja altaan lämmönvaihtimen väliin 3-tie magneettiventtiilin, jotta allasta voisi tarvittaessa lämmittää silloinkin, kun keräimiltä tuleva neste on lämpimpämpää kuin allasvesi, mutta viileämpää kuin varaajassa oleva vesi. Tällöin varaajan saisi tarvittaessa irti altaan lämmityskierrosta.

Olen kysellyt toteutuksesta tarjouksia sekä suunnittelun, että tarvikkeiden puolesta ja näyttää siltä, että perusosille (keräimet, telineet, putket, pumppu, paisari, ohjauslogiikka) saa pakettihinnan pyydettäessä, mutta se ei sisällä mitään perusvaraajakytkennästä poikkeavaa, kuten lämmönvaihdin tai 3-tieventtiili. Sitten kun kyselee niiden perään tai pyytää tarjousta suunnitelusta juuri tähän kohteeseen, niin myyjien innostus lopahtaa tyystin.

Kun en itse ole LVI-alan ammattilainen ja ne ketka ovat, eivät tunnu olevan asiasta kiinnostuneita, niin kysyn että olisiko foorumilla asiantuntemusta tähän? Vaikuttaako lämmönvaihtimen ja 3-tieventtiilin avulla tehty kytkentä järkevältä, vai tekisittekö jotakin toisin?

Jos keräimien lämmönvaihdin sijoitetaan altaan lämmityspiiriin, niin sen KNX-ohjaus tarvitsee keräimien ohjauslogiikasta tiedon, että milloin keräimiltä olisi lämpöä tarjolla, jotta kierto käynnistyy. Ilmeisesti keräimien ohjauslogiikassa on relelähtöjä tämän tyyppisiin tarpeisiin? KNX:n puolella input on normaali +5V DC TTL-tulo. Toisaalta kierron päälle liipaisu tehdään eri lämpötilasta silloin jos tarkoitus on lämmittää allasta verrattuna varaajaan. Ja toisaalta jossakin tilanteessa allasta pitäisi voida lämmittää sekä keräimien että maalämmön avulla yhtäaikaa. Näiltä osin logiikan toteutuksen pohdinta on itsellä vielä kovasti kesken.


Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 766
  • yli-ikämies
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #6 : 25.04.19 - klo:16:44 »
En tiedä olisiko tällainen toimiva ratkaisu.

Haarota altaalta nykyiseen lämmitysyksikköön tuleva putki, jatka siitä eteenpäin takaiskuventtiilillä ja kiertopumpulla aurikolämmönvaihtimen läpi ja sen jälkeen toisella haarottimella altaalle palaavaan putkeen.
Kiertopumppu käy termostaattiohjauksella aina, kun aurikolämmönvaihtimelle tulee yli 26 asteista liuosta.
Tarvitset toisen takaiskuventtiilin L -ässän kiertoonkin, jotta ei synny oikovirtauksia.
Aurinkolämmitys siis toimii L -ässän rinnalla.

Poissa Trik

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #7 : 26.04.19 - klo:23:14 »
Mielenkiintoinen vaihtoehto. En ihan hahmota, että miten keräimien lämpö tuossa tapauksessa saataisiin hyödynnettyä keväisin ja syksyisin varaajan lämmityksessä?

Ohessa pikaisesti hahmottelemani kuva omasta pohdinnastani, jota edellisessä viestissäni yritin avata. Lämmönvaihtimet olisivat tuossa vaihtoehdossa sarjassa. Suunniteltu lisäys on katkoviivojen sisäpuolella. Pahoittelut, jos piirrosmerkit eivät ole ihan kohdallaan. Käyttämäni ohjelman symbolikirjastoissa ei ollut ihan sopivia tarjolla.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 766
  • yli-ikämies
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #8 : 27.04.19 - klo:10:41 »
Mielenkiintoinen vaihtoehto. En ihan hahmota, että miten keräimien lämpö tuossa tapauksessa saataisiin hyödynnettyä keväisin ja syksyisin varaajan lämmityksessä?

Varaajaa ehdottamani ratkaisu ei lämmitä. Mielessäni oli vain tuo altaan lämmitys.
Piirtämäsi on parempi tapa totetuttaa molempien lämmitys.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 063
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #9 : 30.04.19 - klo:12:14 »
Mielenkiintoinen vaihtoehto. En ihan hahmota, että miten keräimien lämpö tuossa tapauksessa saataisiin hyödynnettyä keväisin ja syksyisin varaajan lämmityksessä?

Ohessa pikaisesti hahmottelemani kuva omasta pohdinnastani, jota edellisessä viestissäni yritin avata. Lämmönvaihtimet olisivat tuossa vaihtoehdossa sarjassa. Suunniteltu lisäys on katkoviivojen sisäpuolella. Pahoittelut, jos piirrosmerkit eivät ole ihan kohdallaan. Käyttämäni ohjelman symbolikirjastoissa ei ollut ihan sopivia tarjolla.

Kannattaisiko levylämmönvaihdin laittaa uima-altaan kierron paluupuolelle? Tällöin keräinten toimiessa, ja uima-allaskierron ollessa päällä, saa hiukan paremman hyötysuhteen.

Itselläni on kokemusta vastaanvankokoisen altaan lämmittämisestä 10m2 mattokeräimellä (hirsiallas maanpinnalla). Ja 340l varaajan lämmittämisestä 10m2 tasokeräimillä n.15 asteen kulmassa etelään jotka lämmittävät vain käyttövettä ja ylijäämä kaivoon.

Mattokeräin pitää kesällä veden lämpötilan ehkä noin 5 astetta lämpimämpänä kuin vrk:n keskilämpötila. Suosittelen altaan lisäpeittämistä kuplapeiton lisäksi. Varsinkin jos saat jonkun ilmaraon peittojen väliin.

Kokemuksiini perustuen laittaisin sinuna hieman enemmän kuin 12m2 keräimiä, eli joku 16m2. Uima-allas on pohjaton nielu, ja lämmityskaudella (kuten nytkin öisin) saa säiliön tyhjäksi helposti. 10m2 tasokeräimet antavat tuolla 15 asteen kulmalla Pollucomin mukaan 4.5-5kW tehoa kun saa syöttää viileään 23-25 asteiseen veteen.

Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Trik

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #10 : 04.05.19 - klo:20:14 »
Kiitos kommenteista. Ihan sama ajatus levylämmönvaihtimen sijoituksesta välähti itsellenikin kohta edellisen viestini jälkeen. Se voisi tosiaan olla parempi paluupuolella.

12m2 keräinpinta-ala on alustava suositus, jonka olen saanut parilta aurinkokeräinjärjestelmiä myyvältä kauppiaalta, kun olen kuvaillut heille tarvetta. Putkitusvaraus yläpohjaan on tehty 2x18mm kupariputkilla, joiden siirtokyvyn maksimi on kuulemma jossakin 18m2:n paikkeilla. Haastavin aika lienee juuri nämä ajat vuodesta, kun uima-altaan käyttökausi ei ihan vielä ole alkanut, mutta aurinko paistaa jo voimakkaasti. Jos keräinpinta-alaa nostaisi, niin onko vaarana, että 480 litran varaaja kiehahtaa, kun ylimäärälämpöä ei vielä saa johdettua altaaseen?

Talo tietysti kuluttaa jonkin verran energiaa, mutta kun itsellä ei ole kokemusta aurinkokeräimistä, niin en osaa arvioida, että riittääkö talon kulutus kattamaan esimerkiksi 16m2 keräimien tuoton 100% tähän aikaan vuodesta. Ohessa Lämpöässän statistiikkaa eiliseltä päivältä (3.5.2019), jos joku osaa sen perusteella jotakin arviota sanoa kulutuksesta. Käyntijaksoja oli melko harvakseltaan, vaikka keli pyörikin nollan tuntumassa.

Keräimien paikka tulisi olemaan talon katolla kaakkoon päin ja katon suuntaisesti noin 26,6 asteen kulmassa.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 063
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #11 : 06.05.19 - klo:13:28 »
Lämmityskaudella ei ole ongelmaa. Eli lattialämmitys vain esim kosteisiin tiloihin ja maalämpöpumpun asetukset niin että aamupäivällä on lämpövarastossa tyhjää.

Itse napasautan maalämpöpumpun kompuran pois päältä töihin lähtiessä. Aurinko hoitaa...

 
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg