Tervetuloa, nimimerkki "suovilla". Foorumi on nuori, joten siihen ei ole ehtinyt vielä kertyä kokemuksia kummoisestikin.
Meillä on samoihin aikoihin - ennen ensimmäistä öljykriisiä - rakennettu talo, jonka pinta-ala on 360 neliötä ja jossa öljynkulutus oli sen mukainen.
Niinpä ensin plarattiin saatavilla oleva painettu ja netistä löytyvä tieto. Sitten lähetettiin tarjouspyyntöjä kaikille lähiseudun ml-toimittajalle. Pari oli heti kiinnostuneita ja lopuille täytyi ottaa yhteyttä puhelimella, ennen kuin saatiin hereille. Parin firman edustajat kävivät paikalla ja heidän kanssa turistessa oppi aika tavalla katsomaan oman talon energiataloutta tarkemmalla silmällä. Meillä oli uima-allastilassa huippuimuri, joka puuskutti lämmön taivaalle. Pari osasi huomattaa heti tämän järjettömyydestä, vaikkei se kuulukaan itse maalämmön asennukseen.
Loppujen lopuksi pitkän taistelun jälkeen saimme seitsemän tarjousta, joiden lämpöpumppujen tehot, porareikien syvyys ja hinnat eivät poikenneet hirveästi toististaan. Tällöin tiesi, että tarjousten mittasuhde on aika kohdallaan.
Valinnan ratkaisi sitten tuntuma ml-tarjoajien luotettavuudesta sekä edustajan käynnin että tarjouksen sisällön perusteella. Ei liene yllätys, että voittaja oli se, joka oli ensimmäisenä ottanut yhteyttä. Asensimme myös allashuoneeseen ja muihin kosteisiin tiloihin ILTOn ilmanvaihtajan.
No sitten jonkinlaisia neuvoja:
1) Ensin kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää siitä, mitä maalämpö on ja miten se toimii. SULPUn sivut ovat hyvä lähtökohrta.
2) Pyydä tarjouksia mahdollisimman monelta lähiseudun ml-yritykseltä. Jos lupaavat, eivätkä tule käymään tai ota yhteyttä, unohda sellaiset. Eivät ole oikealla alalla tai rahaa tulee jo muuten liikaa.
3) Tosi tarjoajat tulevat paikalle. Pidä heitä hyvänä, kysele ratkaisuja ja niiden perusteluja.
4) Jos haluat päästä helpolla, pyydä kokonaistarjous. Jos viipaloit lämmönkeruun ja laitteen asennuksen eri urakoiksi, rupeat samalla työnjohtajaksi, joka sovittelee aikataulut ja tekniikat toisiinsa.
5) Kun olet saanut tarjouksia mielestäsi riittävästi, pistä rinnakkain ja mieti, kenet niistä valitsisit. Jos on vaikeaa, ota uudestaan yhteyttä pariin lupaavimpaan tarjoajaan ja kysele vähän lisää. Ehkä silloin joku erottuu edukseen.
6) Kun teet sopimuksen, kirjaa siihen tarkkaan, mitä kuuluu toimituksen ja mitä ei ja mikä on sitova aikataulu ja mitä seuraa, jos siitä lipsutaan. Ja mitä tehdään, jos tulee yllättäviä seikkoja (esim. lämpöputkiston tai -kaivon teossa).
7) Sitten odotat vaan sitä ihanaa hetkeä, kun et enää ole niin riippuvainen kalliista sähköstä tai öljystä.